CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Besteld voor 18:00, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
25 sep

Feiten en fabels over RVS ijzerwaren

Terug naar overzicht

In het ijzerwaren assortiment ziet u met enige regelmaat RVS voorbij komen. RVS is goed bestand tegen corrosie en daarom populair om in de tuin te gebruiken. Dit komt omdat RVS is voorzien van een doorzichtige beschermlaag, die dit materiaal zeer geschikt maakt voor buitengebruik. 

Verschil tussen een tellerkopschroef en een houtdraadbout?

Het verschil tussen tellerkopschroeven en houtdraadbouten valt meteen op als u naar de schroeven kijkt. Een tellerkopschroef beschikt over een brede tellerkop van circa 21 mm groot met een torx 40 indruk. Een houtdraadbout heeft daarentegen een grote zeskantkop die aangedraaid dient te worden met een dop-, steek, of ringsleutel. 

Tellerkopschroef

 

Het voordeel van schroeven met een torx indruk is dat deze eenvoudiger zijn te monteren. Maar bij een zeskantkop kunt u meer kracht zetten tijdens het indraaien. Echter is voorboren bij beide schroeven noodzakelijk. Voorboren zorgt ervoor dat de schroeven mooi recht in het hout gedraaid worden. Tevens zorgt voorboren ervoor dat de kans op beschadigingen aan de kop een stuk kleiner is.

Wat zijn de voordelen van een tellerkopschroef?

Tellerkopschroeven, ook wel schotelkopschroeven, flenskopschroeven of houtbouwschroeven genoemd, worden ook wel gezien als de opvolger van houtdraadbouten. Ze zijn niet alleen eenvoudiger te monteren, maar zorgen dankzij de grote schotelkop voor meer draagkracht en een hoger klembereik. Tellerkopschroeven zijn in vier varianten verkrijgbaar. Namelijk in RVS a2 staal, geel verzinkt met een zwarte kop, grijs verzinkt staal en geel verzinkt staal. De geel verzinkte tellerkopschroef wordt voornamelijk gebruikt bij overkappingen gemaakt van Lariks Douglas hout. Het geel verzinkte staal staat namelijk prachtig bij Lariks hout. Daarnaast is deze staalsoort beter bestand tegen roest dan grijs verzinkte tellerkopschroeven en voordeliger dan RVS tellerkopschroeven.

tellerkopschroef in paal

Tellerkopschroeven van Wovar beschikken over een handige boorpunt met tegengesteld schroefdraad. Hierdoor komt de schroef sneller in het hout, wat het indraai proces versnelt. Naast de boorpunt hebben tellerkopschroeven ook handige schachtribben. Dit wordt ook wel een wokkel genoemd en bevindt zich boven het schroefdraad. Een wokkel zorgt ervoor dat er spanning van de schroef wordt gehaald en dat de optimale draagkracht behouden blijft. Ook heeft de schroef minder inschroef weerstand waardoor uw machine meer schroeven per acculading kan indraaien.

Waarom kiezen voor houtdraadbouten?

Zoals hierboven staat beschreven heeft een tellerkopschroef veel eigenschappen waar een houtdraadbout niet over beschikt. Zo hebben houtdraadbouten geen schachtribben, snijpunt en een variant in geel verzinkt staal. Toch zijn houtdraadbouten vandaag de dag nog steeds razend populair. Dit komt doordat de zeskantkop is het mogelijk de bouten zeer strak te monteren. Dit doet u met behulp van een ring-, moer- of steeksleutel. Met een sluitring creëert u vrijwel dezelfde draagkracht en klembereik als met tellerkopschroeven. 

Houtdraadbouten worden daarom nog veel gebruikt bij het verankeren van palen bij puntpaalhouders, paalhouders vlak en pergola verbindingsstukken.

paalhouder

Daarnaast worden zwarte houtdraadbouten veel gebruikt voor het monteren van de Wovar zwarte duimhengen.