CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Besteld voor 20:00, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
27 jul

Douglas hout behandelen met speciale douglas beits of olie

Terug naar overzicht

Douglas en lariks hout is ontzettend populair in Nederland. Het zijn namelijk de meest voorkomende zachthoutsoorten in de Nederlandse tuinen. Deze houtsoorten worden tegenwoordig dan ook vaak in één adem genoemd en soms zelfs verkocht als 'Lariks douglas'. Deze houtsoorten zijn relatief goedkoop en makkelijk te bewerken en daarom kiezen veel Nederlanders voor Lariks en/of Douglas. Echter heeft zachthout ook zo zijn nadelen die er voor zorgen dat het belangrijk is om te gaan beitsen of oliën. 

Waarom douglas behandelen?

De reden dat u uw douglas (of Lariks) hout moet behandelen, heeft alles te maken met de invloeden van het weer op uw hout. Wanneer uw hout buiten in de tuin staat, krijgt het te maken met regen, zon, wond en meer. Dit heeft een aantal gevolgen. Zo kan regen en vocht zorgen voor houtrot, schimmel en algen op uw hout. Dit kan het hout volledig slopen van binnenuit. Het gevolg? Een korter levensduur van het hout. Daarnaast heeft ook zonlicht een sterke invloed op het uiterlijk van uw hout. Door de Uv-stralen wordt het hout ontzettend snel grijs van kleur. Dit vinden veel mensen zonde omdat ze juist voor hout kiezen vanwege de mooie, natuurlijke kleur. Maar wat is hier tegen te doen? 

Douglas hout beitsen of oliën

Het is daarom belangrijk om het hout te behandelen met een goede olie of beits. Beide varianten hebben zo zijn voordelen en we leggen verderop op deze pagina uit welke producten u het beste kunt kiezen. De werking is in beide gevallen hetzelfde. Door te beitsen of te oliën beschermt u het hout tegen houtrot, schimmel en algen. Dit komt omdat behandeling zorgt voor vochtregulatie. Dit betekent dat vocht niet meer onbeperkt in het hout kan trekken en voor problemen kan zorgen. Daarnaast bevat een goede olie of beits pigmenten. Dit zorgt voor bescherming tegen verkleuring. De pigmenten bestrijden de Uv-stralen en voorkom dat het hout lelijk grijs wordt. Let dan wel op dat u een beits of olie kiest met pigmenten. 

Welke beits of olie gebruiken voor douglas?

Zoals gezegd is het belangrijk dat de beits of olie aan vochtregulatie doet. Daarnaast dient het pigmenten te bevatten om het hout te beschermen van vergrijzing. Verder moet het natuurlijk makkelijk in gebruik zijn, lang mee gaan en niet slecht voor het milieu zijn. Op basis van deze criteria adviseren wij altijd de volgende producten: 

1. Douglas beits

Dit is een transparante beits in de kleur 'golden douglas'. Dit geeft uw zachthout een warme douglas kleur. Deze beits is erg populair bij het behandelen van zowel Douglas als Lariks. Gemiddeld is na ongeveer 3 of 4 jaren een nieuwe laag nodig, afhankelijk van de plaatsing en hoeveelheid zon op het hout. De beits maakt het hout iets donkerder, maar dit zorgt dan ook voor uitstekende bescherming tegen Uv-stralen. Voor een goede bescherming en gemak in gebruik en onderhoud kiest u dus Douglas beits.

douglas beits naturel

schuttingen kalkuitbloei

2. Woca olie in kleur naar keuze

Een 2e optie is het gebruiken van de woca olie in een kleur naar keuze. De exterior oil van dit merk, ook wel buiten olie, staat bekend om zijn hoge kwaliteit. Een olie ziet er net iets natuurlijker uit in de meeste gevallen. Echter gaat het ook iets korter mee dan een beits. Gemiddeld dient u na 2 tot 3 jaren een nieuwe laag aan te brengen, afhankelijk van de kleur. Hoe donkerder de kleur, des te langer het mee gaat. De olie is verkrijgbaar in 16 kleuren. Eventueel zijn er ook testers van te verkrijgen in onze webshop. Populaire kleuren zijn lariks, naturel, teak en bijvoorbeeld merbau. Let wel op: naturel bevat erg weinig pigment en zal dus niet lang beschermen tegen vergrijzing. U zult dan als snel jaarlijks of zelfs vaker moeten gaan oliën.

woca woca hout olie

3. Kleurloze tuinbeits

Ten slotte adviseren wij graag onze eigen, kleurloze beits. Zoals de naam al suggereert, bevat deze geen kleur. Dit geeft uiteraard de maximaal natuurlijke uitstraling terwijl u het hout wel beschermt tegen houtrot, schimmel en meer. Deze beits bevat minimale pigmenten. Dit betekend dus wel dat het hout gaat vergrijzen na verloop van tijd. Dit is dus vooral voor mensen die grijzer wordend hout geen probleem vinden, maar wel hun hout willen beschermen voor een langere levensduur. Kies dan dus voor onze kleurloze beits!

tuinbeits

kalkuitbloei

Douglas beitsen met een andere kleuren

Uiteraard is het ook mogelijk om het hout een volledig andere kleur te geven! In onze webshop vindt u talloze soorten beits. Het grote voordeel van douglas is, dat het met vrijwel elk product goed te behandelen is. Denk bijvoorbeeld aan een mooie zwarte beits of een andere transparante beits in een kleur naar keuze. Alles is mogelijk! 

Producten die passen bij deze blog