CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Besteld voor 20:00, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
23 dec

Geïmpregneerd hout behandelen

Terug naar overzicht

Geïmpregneerd hout

Het unieke aan geïmpregneerd hout, is dat het eigenlijk al behandeld is. Impregneren is een vorm van behandelen waarbij koper en andere stoffen aan het hout worden toegevoegd. Deze stoffen kunnen het hout veel duurzamer maken. Dit is dan ook de reden dat impregneren vooral gedaan wordt bij minder duurzame houtsoorten. Voorbeelden hier van zijn Lariks Douglas, Vuren en Grenen. Deze relatief goedkope en minder duurzame houtsoorten kunnen flink in levensduur worden verlengd door te impregneren.

Impregneren kan op twee manieren. In sommige gevallen wordt het hout in een groot bad gedompeld met impregneermiddel. Een betere methode is om het door middel van een vacuümmachine in het hout te persen. Helaas doen de meeste fabrikanten het eerste. Dit zorgt er voor dat impregnatie, maar half zo lang het hout beschermt als nodig. 

Geïmpregneerd hout is beschermd tegen verschillende gevaren. Zo zet het houtrot buitenspel en bestrijdt het schimmel op een bijzonder effectieve manier. Dit is de reden dat uw geïmpregneerd hout veel langer mee gaat dan niet geïmpregneerd hout.

Geïmpregneerd hout behandelen 

Hoewel het hout in principe al behandeld is en beschermt tegen houtrot en schimmel, is behandeling met een beits of olie aan te raden. Beits zorgt namelijk voor een langere en sterkere bescherming dan impregnatie. Echter is niet elke olie of beits geschikt. Wij adviseren daarom ook alleen producten waarvan de fabrikant expliciet aangeeft dat het geschikt is voor geïmpregneerd hout. Geïmpregneerd hout heeft namelijk soms problemen met hechting. Sommige beitsen blijven dan simpelweg niet goed zitten op het geïmpregneerde hout. In het Wovar assortiment ziet u per beits of deze geschikt is voor geïmpregneerd hout. Voordat u gaat behandelen is het belangrijk dat het hout volledig goed gedroogd is. Wacht daarom altijd een maandje na impregnatie om zeker te weten dat dit het geval is. Vervolgens kunt u het behandelen in een kleur na keuze.

Producten die passen bij deze blog