CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Vandaag besteld, levering binnen 1-2 werkdagen
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
lamellen-overkapping-bouwen 08 jun

Lamellen overkapping bouwen

Terug naar overzicht

Lamellen overdekkingen zijn razend populair vanwege hun prachtige en moderne uitstraling. Naast dat een lamellen overkapping decoratief mooi staat is het ook nog eens reuze handig als zonoverkapping. De meeste lamellen overkappingen zijn erg prijzig. U kunt het heft ook zelf in handen nemen en met onze handleiding een lamellen overkapping geheel zelfstandig maken zonder dat daar een tussenpersoon bij aan te pas hoeft te komen. Met behulp van de instructies en tips van Wovar bouwt u zo een overkapping. We nemen u in deze blog mee met wat u nodig heeft en waar u op moet letten. Zo maakt u binnen een mum van tijd uw eigen lamellen overkapping!

Welke flex fence draaibare lamellen kiezen?

Uw keuzes voor onze lamellen hangen af van de afmetingen van de overkapping die u in gedachten heeft. We hebben draaibare lamellen van 90 centimeter tot 220 centimeter lang. Wanneer u een overkapping in gedachten heeft die langer is dan 220 cm moet u gebruik maken van meerdere systemen. Dat betekent ook dat het volledige systeem op meerdere plekken draait. Zo kiezen wij voor vier sets lamellen van 165 centimeter voor een overkapping van een lengte van 330 cm, waarbij er vier systemen onafhankelijk van elkaar versteld kunnen worden. Ook hebben we lamellen in verschillende kleuren die u kunt kiezen op basis van uw wensen. Daarnaast kunt u de planken die op de systemen gemonteerd worden ook kiezen op basis van kleur. Of gewoon houten planken bestellen en die zelf een kleur naar keuze geven met wat houtverf. 

Zelf lamellen overkapping maken

Voor het maken van uw eigen lamellen overkapping heeft u de juiste benodigdheden nodig. Die lijst is afhankelijk van het soort, de afmeting en uw overige wensen voor de overkapping. Wat uw wensen ook zijn, u moet altijd eerst de overkapping gaan inmeten door in de tuin te kijken wat voor soort ruimte u tot uw beschikking heeft. Daarna kunt u gaan uitrekenen hoeveel materiaal u nodig heeft voor de bouw. Vergeet naast de ruimte voor de overkapping ook niet om de hoogte van de constructie in te meten. Het belangrijkste van het bouwen van een lamellen overkapping is om er voor te zorgen dat u goed voorbereid bent voor de klus zodat u niet in de tussentijd op allerlei problemen stuit. In deze blog nemen we u mee in de bouw van een simpele lamellen overkapping in de vorm van een vierkant frame met een extra balk overdwars om de lamellen aan vast te maken.

To show how to create blog post

Benodigdheden lamellen overkapping

Bouwmaterialen

Gereedschap

IJzerwaren en overige materialen

Lamellen overkapping bouwen

In deze blog nemen we aan dat we de overkapping bovenop een bestaande ondergrond bouwen, waardoor we de verticale palen eenvoudig daaraan kunnen vastmaken. Wanneer u de overkapping de grond in wilt bouwen kunt u het beste met behulp van grondboren of een schep de palen in de grond verwerken. Daarnaast kunt u natuurlijk ook gebruik maken van betonpoeren die de basis vormt van de gehele structuur. Met onze pergola verbindingsstukken kunt u zichzelf een hoop tijd besparen met het vastmaken van de dragers. Deze zijn ook te plaatsen met behulp van lasverbindingen, maar dat duurt allemaal veel langer. Met onze verbindingsstukken hoeft u zich ook vele malen minder zorgen te maken over uw eigen nauwkeurigheid naarmate u naar het eindresultaat toewerkt. 

To show how to create blog post

Wanneer u een perfect symmetrische overkapping wilt bouwen moet u uzelf goed voorbereiden door de overkapping uit te tekenen, de materialen uit te zetten en de benodigdheden alvast op maat te zagen. Dat scheelt niet alleen tijd tijdens het bouwen, maar zorgt er ook voor dat u toekomstige problemen vermijdt. 

Palen in de grond zetten

Het makkelijkste is om de verticale palen vast te maken aan een vaste ondergrond zoals een terras of vlonder. Als u toch van plan bent de palen in de grond vast te zetten kunt u het beste gebruik maken van betonpoeren en snelbeton. Wanneer u van plan bent palen in de bodem te verwerken moet u er rekening mee houden dat de palen voldoende lang zijn zodat ongeveer 1/4 deel van de paal in de grond steekt voor een stevige bevestiging. Als u bijvoorbeeld palen van 270 cm hoog neemt moet daar 70 cm van in de grond geplaatst worden. Dan is de overkapping nog steeds hoog genoeg van de grond zodat u er onderdoor kunt en de constructie stevig genoeg dat er niets mee kan gebeuren.

De gaten die u voor uw palen moet graven moeten tenminste tweemaal ter grootte van de diameter van de palen zijn die u wilt storten. Dat betekent dat als een paal 10 x 10 cm groot is het gat minimaal 20 x 20 cm groot moet zijn. Wanneer het gat gegraven is kunt u ten eerste een betonpoer in het gat plaatsen, en met behulp van een waterpas constant kijken of de paal ook rechtop in het gat komt te staan. Wanneer dat zo is kunt u met snelbeton het gat vullen zodat de poer stevig verankerd in de aarde zit. U kunt dan vervolgens met behulp van een stelplaat de houten palen vastschroeven aan de betonpoer. De uitstraling wordt daardoor wel iets anders, dan als u bijvoorbeeld de palen rechtstreeks de grond in vaststelt.

To show how to create blog post

Overkapping

Wanneer u ervoor kiest om een overkapping op een bestaande ondergrond zoals een vlonder of stenen ondergrond te plaatsen, kunt u het beste de bovenkant van de overkapping al maken. Met de vier overgebleven houten palen kunt u een vierkanten frame maken, met behulp van onze verbindingsstukken. Met de verbindingsstukken schroeft u de balken eenvoudig aan elkaar vast in een mooi en stevig vierkant. Binnenin het vierkant komt dan nog een extra houten balk met verbindingsstukken waar we later de verstelbare lamellen aan gaan vast zetten. 

U kunt als u geen hulp heeft de overkapping even op zijn kop leggen om het vierkant aan de verticale houten palen vast te maken. Dan kunt u aan een kant alvast twee palen vastmaken aan het vierkanten bovenframe. Vervolgens moet u dan de overkapping half overeind zetten zodat u de overige twee verticale palen vast kunt maken aan het vierkanten frame. Om de verbindingsstukken vast te maken moet u houtdraadbouten gebruiken die worden meegeleverd met de verbindingsstukken. Het is verstandig even voor te boren met een hardhoutboor zodat de bouten stevig en recht in het hout te draaien zijn.  Het makkelijkste is om op een vaste ondergrond de palen afzonderlijk onder het vierkant te plaatsen. 

To show how to create blog post

Nadat de palen aan elkaar vast zijn gemaakt met de verbindingsstukken heeft u nu een vierkant frame met palen er aan vast. Het frame moet vervolgens aan de vaste ondergrond geschroefd worden. Daarvoor hebben we vloerelementen in het assortiment. Deze moet u tegen de onderkant van elke paal aanzetten en dan vervolgens met de schroefgaten zowel aan de palen als de grond vastzetten. Onze houtdraadbouten moet u in de vlonder draaien bij ieder paal. Dan is de constructie stevig vastgemaakt aan de vlonder. In het geval dat u een stenen ondergrond heeft moet u even een gat voor boren met een betonboor om vervolgens met een nylon plug in het gat te steken. De maat van het gat hangt af van de bouten die u gebruikt. U kunt met de bouten die wij meeleveren het beste gebruik maken van 12 mm dikke pluggen. Dat betekent dan ook dat u een betonboor van 12 mm dik moet gebruiken.

Overkapping afwerken

Om de lamellen overkapping iets meer stevigheid te geven gaan we nu schuine schoren maken. Een schuine verbinding tussen de staanders en de dragers. Dat maakt de hele constructie een stuk sterker. Deze schuine schoor plaatst u tweemaal in de hoek van de verbindingen tussen staander en drager. U kunt deze stevig indraaien met behulp van enkele tellerkopschroeven. Tellerkopschroeven hebben vanwege hun grotere schroefkop een groter klembereik. U kunt de tellerkopschroeven met behulp van een vlinderboor wegwerken. Deze schroeven zijn zo sterk dat één per onder- en bovenzijde voldoende is om de constructie van genoeg stevigheid te voorzien.

To show how to create blog post

Lamellen monteren

Het vierkanten frame heeft een balk die overdwars in het midden loopt die van het vierkanten frame eigenlijk twee individuele delen maakt. De flexibele lamellen die we gekozen hebben passen over 3.30 meter balk. Dat betekent wel dat de lamellen onafhankelijk van elkaar sluiten. Het systeem is sowieso niet waterdicht omdat we anders onder elke plank een afgoot moeten plaatsen. U kunt bij een kleinere overkapping ook kiezen voor onze 220 cm lange lamellen zodat het een algeheel systeem wordt. In dit geval kiezen we voor vier sets lamellen zodat we een grotere overdekking maken. U heeft ook een ladder nodig om de lamellen te monteren.

De frames worden geleverd met bevestigingsmaterialen en zijn eenvoudig aan het hout vast te maken met de schroeven die erbij zitten. De houten planken kunnen maximaal 160 cm lang zijn tussen de lamellen. U kunt de planken naar wens afzagen en op het flex fence vastmaken tussen de draaibare lamellen. Met behulp van een duimstokje zijn die gemakkelijk recht te leggen ten opzicht van elkaar. U moet wel nog samen met de planken de schroeven bijbestellen zodat u de planken aan de draaibare lamellen kunt vastmaken. U kunt daar prima zwarte verzinkte schroeven met een lengte van 16 mm gebruiken. 

To show how to create blog post

Wanneer u de lamellen aan beide vlakken heeft vast weten te maken bent u de trotse eigenaar van een prachtige lamellen overkapping die een stuk minder duur is dan de overkappingen die u ergens anders vindt! Dat ziet er niet alleen prachtig uit, maar is ook nog eens pragmatisch! Als zonwering en als mooie decoratie in de tuin. Met de producten van Wovar is het allemaal mogelijk. Dus bestel nu onze flex fence draaibare lamellen in combinatie met alle benodigdheden en u kunt waarschijnlijk morgen al met uw nieuwe lamellen overkapping beginnen!

Producten die passen bij deze blog