CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Besteld voor 20:00, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
09 dec

Wat is houtolie?

Terug naar overzicht

Waarom olie voor hout nodig?

Hout is een natuurproduct. Dit heeft gevolgen voor de gebruiker. Zo kan hout krimpen en groeien door de temperatuur. Hout is namelijk erg gevoelig voor het weer. Regen, zon, wind en temperatuur hebben allemaal invloed op uw hout. Het ene hout is natuurlijk gevoeliger dan het andere. Toch geldt voor ieder soort hout dat op lange termijn vooral regen en zon problemen gaan veroorzaken. 

Ten eerste de zon. Het meeste hout in de tuin wordt namelijk blootgesteld aan Uv-stralen. Deze Uv-stralen komen van de zon en zijn de oorzaak van het verbranden van de menselijke huid. Net als de menselijke huid heeft hout pigmenten nodig om zich te beschermen tegen de zon. Echter heeft hout dat van nature niet of nauwelijks. Daardoor gaat het verkleuren ten gevolge van zonlicht. Dit proces noemen we vergrijzing. Vergrijzing vinden de meeste mensen niet mooi, hout krijgt een levenloze uitstraling door de grijze, lichte kleur. 

Regen heeft ook negatieve gevolgen voor uw hout. Nat hout kan namelijk snel gaan rotten. Rot is dodelijk voor hout. Het maakt het hout minder sterk en zacht. Dit zorgt er voor dat uw hout vele jaren korter mee gaat. Ook veroorzaakt nattigheid schimmel en alg. Schimmel vreet het hout kapot en algen zorgen voor een lelijke groene aanslag op het hout. De grootste vijand van hout is dan ook: regen. 

Olie voor hout

Hier komt olie in het spel. Hout dat met olie is behandeld is namelijk beschermd tegen vocht en zon. Olie trekt in de poriën van het hout en beschermt de plank of paal van binnen uit. Dit alles gebeurt zonder dat het goed zichtbaar is. Olie is transparant en zowel verkrijgbaar in vele kleuren als kleurloos. Omdat olie niet aan filmvorming doet, blijft de structuur heel mooi zichtbaar van het hout. Zo behoudt u de mooie uitstraling van het hout. Olie dient ongeveer één of twee keer per jaar aangebracht te worden. Olie is daardoor de meest intensieve vorm van behandeling. Olie biedt minder bescherming dan beits en lak, toch is het erg populair omdat de uitstraling zo mooi bewaard blijft. Er bestaan verschillende oliën voor verschillende soorten hout. Op de website van Wovar vindt u vele soorten hardhout olie. Zo vindt u sowieso een olie die past bij uw hout!

Houdt er wel rekening mee dat elke olie een beetje kleur mee brengt. Pigmenten geven namelijk altijd een iets donkerdere kleur. Olie zal het hout dus altijd een beetje verkleuren.

Over het algemeen onderscheiden we twee soorten houtolie. Namelijk hardhout olie en zachthout olie. Daarnaast vindt u op onze website ook nog speciale terras olie voor het behandelen van terrassen.

Alternatief voor houtolie

Voor olie zijn er eigenlijk twee alternatieven. Beits en lak. Beits is lijkt veel op olie maar is iets sterker in de bescherming van het hout, echter gaat de structuur ook iets meer verloren. Beits is duidelijker te zien op het hout en veel mensen vinden dat niet mooi. Lak is een dekkende oplossing. Lak biedt de meeste bescherming en doet de originele structuur van het hout volledig verdwijnen. De keuze die u maakt is vooral afhankelijk van persoonlijke voorkeur en smaak. 

Producten die passen bij deze blog