CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Besteld voor 20:00, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
worteldoek-leggen-tips

Worteldoek leggen en snijden; hoe doe ik dat?

Terug naar overzicht

Worteldoek voorkomt onkruid onder uw terras, in uw border of in uw moestuin. Daarnaast voorkomt anti-worteldoek dat grond wegspoelt bij uw beschoeiing of houten zandbak. Het leggen van anti worteldoek is een klus die u eenvoudig zelf uit kunt voeren. In deze blog leggen we u eerst alles uit over ons kwalitatieve worteldoek. Vervolgens nemen we u stapsgewijs mee in het plaatsen van gronddoek. 

Wovar Worteldoek

Worteldoek, ook wel anti worteldoek of gronddoek genoemd, is een doek gemaakt van hoogwaardig geweven kunststof. Het gronddoek van Wovar bestaat voor 50% uit gerecycled kunststof en weegt circa 105 g/m2. Zo kiest u bij Wovar niet alleen voor een hoge kwaliteit, maar ook nog eens voor duurzaamheid. Naast duurzaam is het worteldoek tevens UV-bestendig, waardoor er geen licht door het worteldoek kan dringen. Dit verhindert de groei van onkruid onder het gronddoek. 

Anti worteldoek wordt voornamelijk gebruikt, zoals de naam al doet vermoeden, om onkruid tegen te gaan. Daarnaast gebruikt men worteldoek als fundering onder grind, boomschors en zelfs bestrating. Het gebruik van worteldoek onder kunstgras wordt niet aangeraden, omdat dit geen toegevoegde waarde heeft. 

Wovar tip: plaats worteldoek onder uw vlonder. Zo voorkomt u onkruidgroei tussen uw vlonderplanken!

Worteldoek leggen

Het aanleggen van gronddoek is over het algemeen vrij eenvoudig. Toch is het handig om vooraf even te lezen hoe u precies te werk moet gaan. Daarom nemen we u nu stapsgewijs mee in de hele procedure van het worteldoek leggen. 

  1. Voordat u begint met het leggen van worteldoek, meet u eerst op hoeveel vierkante meter u nodig heeft. Aan de hand van de vierkante meters die u nodig heeft, kiest u vervolgens de juiste breedtemaat. Bij Wovar kiest uit uit verschillende breedtematen, zoals 105, 131, 165, 210, 330 en 420 cm. Het gronddoek is zowel op rol als per 5 meter verkrijgbaar.
  2. Leg het zwarte worteldoek vervolgens bij voorkeur op een egaal zandbed. Onkruid groeit veel minder snel in zand dan in zwarte grond. Worteldoek is overigens altijd waterdoorlatend, waardoor er geen water blijft staan op het gronddoek. 
  3. Vervolgens kunt u beginnen met het leggen van het worteldoek. Wanneer u een breed stuk grond van worteldoek wilt voorzien, is de kans groot dat u meerdere stroken moet leggen. U dient het worteldoek dan te overlappen. Leg de stroken met worteldoek minstens 20 cm over elkaar. 
  4. Stap 4 omvat het uitrollen van het worteldoek. Rol het doek uit en plaats op de hoeken een stoeptegel tegen het wegwaaien. Wilt u uw worteldoek op maat knippen? Gebruik dan een oude schaar of een stanleymes. Houdt het gronddoek strak voordat u begint met snijden. 
  5. Tot slot is het zaak om het zwarte worteldoek goed in de bodem te verankeren. Gebruikt u hiervoor bijvoorbeeld gronddoek pennen. Met deze worteldoek pinnen maakt u het worteldoek heel eenvoudig vast aan de grond.

Let op: voor opritten van grind of split kunt u het beste grindmatten gebruiken, aangezien deze ervoor zorgen dat het grind beter op zijn plaats blijft en u het grind niet verrijdt. Worteldoek is in dit geval niet geschikt.

Worteldoek leggen is niet moeilijk en kan iedereen! Het is wel handig om te weten hoe u het beste te werk kan gaan. Daarom heeft Wovar een handige video gemaakt, zodat u naast het bovenstaande stappenplan ook een duidelijk beeld krijgt van het hele proces!

Wilt u goedkoop worteldoek van A-kwaliteit kopen? Ontdek de service van Wovar en laat de verschillende breedtematen speciaal voor u op maat knippen. Gaat u aan de slag met een grote klus en heeft u veel gronddoek nodig? Bestel dan een rol zwart worteldoek van 100 meter.

Producten die passen bij deze blog