CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Besteld voor 20:00, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
Betonpoer plaatsen 05 sep

Betonpoer plaatsen

Terug naar overzicht

Is uw oog gevallen op betonpoeren, maar weet u niet hoe deze te monteren? Wij leggen u uit hoe u betonpoeren kunt plaatsen en hoe deze uitlijnen. Betonpoeren zijn te gebruiken voor diverse constructies, maar zijn vooral populair voor overkappingen en carports. Dit komt door de stevigheid die betonnen poeren met zich meebrengen, maar ook de unieke uitstraling die een poer heeft. Werken met betonpoeren roept voor velen vragen op, welke wij zo veel mogelijk in deze blog proberen te beantwoorden. 

Werken met poeren, begint bij een keuze maken uit de soorten en maten betonpoeren. Hierbij zijn de meest populaire opties een witgrijze of een antraciet variant. Deze zijn verkrijgbaar in een 15 x 15 poer, een aflopende poer die van 15 x 15 naar 18 x 18 poer loopt, een betonpoer 18 x 18 en een extra dikke poer 22 x 22 cm. De lengte van betonnen poeren varieert van 40 tot 60 centimeter. 

Verzakken van de betonpoer voorkomen

Betonpoeren zijn niet altijd breed genoeg om uw constructie te dragen in een zacht terrein. Hiervoor kunt u de draagkracht van betonpoeren verhogen door onze wegzakpreventie onder de poer te plaatsen. Op deze manier kan de betonnen poer zijn gewicht verdelen over een groter oppervlak. Hoe diep de betonpoer in de grond gaat is hierbij niet van invloed op de draagkracht. De wegzakpreventie neemt de draagkracht namelijk over van de poer. De vraag hoe diep moet een betonpoer geplaatst worden is dus niet op één manier te beantwoorden. Wel raden wij aan dit meestal voor zeker 2/3 in de grond te verwerken, omdat uw constructie dan steviger staat. Uw constructie wordt namelijk alsnog blootgesteld aan wind, waardoor u ook een zijwaartse draagkracht nodig heeft.

Het beste kunt u een normale poer maximaal 10 cm laten uitsteken (poer 40 en 50 lang) en een lange poer van 60 cm maximaal 20 cm laten uitsteken boven de grond. Op deze manier houdt u zo veel mogelijk constructiesterkte bij uw poeren. Poeren boven de grond laten uitsteken doet u zodat het water zo goed mogelijk weg blijft bij uw paal. 

Betonpoer vastzetten

Een betonpoer vastzetten kunt u op verschillende manieren doen. U kunt deze zelf ingraven in uw tuin, waarna u het gat weer opvult met ophoogzand of tuinaarde. Dit is de meest simpele manier, welke alleen geschikt is voor de meer taaie typen grond. Heeft u een zachte ondergrond, dan zal de poer al snel verzakken. Kies dan voor het plaatsen van een wegzakpreventie in de grond waar de poer op staat. Hoe groter de tegel hoe minder kans op verzakking.

Bij een zachte ondergrond of met een zware constructie is het ook altijd belangrijk om de poeren te plaatsen met snelbeton. Dit stort u om de betonnen poeren heen, waarna u een extra stevig anker in de grond heeft. Kies 1 zak per poer en stort deze pas zodra u weet dat de poeren definitief op een goede plek staan. Wij raden aan pas na het opbouwen van uw houten raamwerk.

Bouwen van een overkapping met betonpoeren

Betonpoeren worden erg veel gebruikt voor overkappingen. Om een overkapping te maken met betonpoeren, heeft u een aantal zaken nodig. Als eerste natuurlijk de poeren, welke op de eerder genoemde wijze zijn geplaatst. Hiernaast heeft u houten palen nodig met een hoogteverstelling betonpoer. Deze verstelbare platen voor betonpoeren zijn de link tussen de poeren en de palen. Het plaatwerk schroeft u onder de staander, waarna u het schroefdraad in de poer draait. Zo vormt u een ijzersterke, verstelbare, verbinding tussen de paal en poer. 

het uitlijnen van uw poeren gaat eenvoudig met een laserapparaat of met de 3-4-5 regel van de stelling van Pythagoras om rechte, haakse hoeken te krijgen. U maakt dan van houten planken een haakse hoek van een 3 en 4 meter plank en legt de 5 meter plank hier schuin op. Zo heeft u altijd een haakse hoek. Met een rechte, niet te dunne balk waterpast u van de ene poer naar de andere poer.

Betonpoeren overkapping

Om een overkapping met betonpoeren te maken, begint u met de poeren op eerder genoemde wijze in de grond te plaatsen. Vervolgens neemt u palen voor overkappingen erbij. Hierbij heeft u de keuze uit diverse soorten hardhout, waaronder het populaire Larikshout Douglas of het robuuste eikenhout. De betonpoer overkapping combineert u met hoogteverstelling betonpoer. Deze plaat schroeft u onder uw hardhouten palen voor overkapping. Vergeet hierbij niet een vlinderboor mee te bestellen, zodat het draadeind van de betonpoer schroefplaat genoeg ruimte krijgt in de paal. Om deze plaat voor betonpoeren precies in het midden te monteren, kunt u kruislings lijnen tekenen met een timmermanspotlood onder de paal. Het midden kunt u dan uitboren met de speedboor. De 4 schroefgaten boort u ook gemakkelijk uit, omdat alle gaten op deze kruisende lijn zitten. Wanneer de poeren met het snelbeton zijn uitgehard, kunt u de paal vastdraaien op de betonpoer. Mocht u dit nodig vinden, kunt u de palen tijdelijk ondersteunen door een lat schuin tegen de paal te maken. Nu kunt u verder met de dwarsbalken, het dak en de overige onderdelen van uw overkapping. 

Wat kosten betonpoeren?

Betonpoeren zijn in de basis niet erg duur. Het grootste deel van de kosten zit hem vaak in de verzending. Betonpoeren zijn namelijk relatief zwaar, omdat deze al snel 20 of meer kilo per stuk wegen. Deze worden dan op andere wijze geleverd dan een normaal pakketje, wat de prijs vaak omhoog gooit. Mocht u zelf in het bezit zijn van een aanhanger, is het altijd het overwegen waard om deze zelf af te halen. Wovar levert hoogwaardige betonpoeren tegen een lage prijs. Goedkope betonpoeren hoeven niet van slechte kwaliteit te zijn. De kwaliteit wordt voor een deel bepaald door de structuur van het beton, maar ook het staal van de interne schroefbus. 

Betonpoer en paalhouder

Wanneer u palen in de grond wilt maken, heeft u verschillende mogelijkheden. U kunt een paal rechtstreeks in de grond steken, echter heeft dit als gevolg dat de paal snel gaat rotten. Dit kunt u deels tegengaan met postsaver paalbeschermers. Veel mensen kiezen voor paalhouders, welke u kunt instorten of vastschroeven in het beton. Dit laatste geeft de meest sterke bevestiging, echter heeft niet iedereen beton liggen op de gewenste plek. Dit kunt u zelf regelen met behulp van betonpoeren. Zo hoeft u geen grote betonvloer te storten, maar profiteert u toch van de kracht van het beton. Ter versteviging kunt u de betonpoeren verstevigen met snelbeton, waarna u een ijzersterk anker voor uw palen heeft. 

Producten die passen bij deze blog