CURRENT LOCALE nl-nl

  • Voor 20:00 uur besteld, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
brievenbus-maken-voordeur 17 jun

Brievenbus maken in voordeur

Terug naar overzicht

Bent u klaar met het heen-en-weer lopen naar uw brievenbus die ergens aan de muur hangt? Of wilt u geen losse brievenbus hangen aan de muur maar een brievenbus maken in de muur of een paal? Dan kunt u gebruik maken van een brievenbusplaat, of wel briefplaat in het kort. De brievenbusplaat is een metalen frame welke u in uw deur of paal kunt verwerken. Daarna heeft u een handige klep voor uw post en brievenbuspakketjes. Deze vallen meteen op de mat, zonder dat u deze eerst in huis hoeft te halen. In deze blog vertellen wij u hoe de brievenbusklep gemonteerd wordt. 

Brievenbusplaat kiezen

Als u besloten heeft een brievenbusplaat te monteren, is het belangrijk om stil te staan bij het materiaal waarmee u werkt. in sommige gevallen heeft u misschien beperkte ruimte voor zo'n briefplaat. Het is dus belangrijk om eerst naar de afmetingen te kijken. Vervolgens kijkt u naar de kleur van de deur/muur. Heeft u een zwarte deur, dan staat misschien een zwarte brievenbusklep het mooiste. Voor een witte deur staat de standaard aluminium kleur weer heel goed. Eventueel kunt u de brievenbusklep matchen met uw deurbeslag of deurbel drukker. 

Montage briefplaat voorbereiden

Voordat u kunt beginnen met de briefplaat monteren, moet u eerst de deur of muur goed voorbereiden. Het meest belangrijke is dat u alles goed aftekent. Wanneer u eenmaal een gat in uw deur of muur kunt u natuurlijk niet meer terug. Ons advies is dan ook om alles goed af te tekenen met behulp van een rolmaat, waterpas en timmermanspotlood. Zo komt uw brievenbusplaat recht en mooi gecentreerd op het gewenste oppervlak. Wanneer u de sleuf heeft afgetekend en nagemeten, kunt u de montage gaten aftekenen.

Brievenbusklep monteren

Nu u de juiste briefplaat heeft aangeschaft en alles goed afgetekend, kunt u beginnen met het zagen van de sleuf. Voor hout kunt u het beste gebruik maken van een decoupeerzaag. U boort dan op een van de afgetekende hoeken een groot gat, waar u vervolgens de zaag in plaatst. Nu kunt u voorzichtig en nauwkeurig de sleuf uitzagen. Voor iedere bocht kunt u de eerder genoemde stap herhalen; dus een gat op de hoek boren. Wanneer het gat gemaakt is, kunt u de montage gaten uitboren. Als ook dit klaar is, kunt u de briefplaat tegen de voordeur plaatsen. U neemt (de bijgeleverde) stevige schroeven en draait deze in het plaatwerk. Afhankelijk van het type briefplaat moet u eventueel aan de binnenkant een module in die van de buitenkant klikken of alleen een schroef in de buitenmodule draaien. Voor steen maakt u gebruik van een betonboor en een cirkelzaag (of vergelijkbare zaag). Pas hierbij op dat het zaagblad niet oververhit raakt en u niet te ver zaagt bij de korte zijden van de plaat. 

Brievenbus tochtklep

Wanneer u voor een simpel model kiest, heeft u alleen aan de buitenkant een klep. Mocht dit niet voldoende zijn, of heeft u last van tocht, dan kunt u een extra tochtklep monteren. Een brievenbus tochtklep is een extra klep voor de binnenzijde van een brievenbus. Deze klep zal de sleuf goed afdekken, waardoor er geen mogelijkheid meer is voor tocht. Deze variant is in sommige gevallen ook te verkrijgen met een kliksysteem, zodat u de brievenbus kunt afsluiten wanneer u een tijdje afwezig bent. Ook een brievenbusklem is een mogelijkheid om uw briefplaat (tijdelijk) af te sluiten. Mocht u dan nóg niet in al uw behoeften voorzien zijn, of wanneer u een alternatief zoekt, kunt u ook een tochtborstel op de briefplaat monteren. 

Complete deurbeslagset

Nadat u dit stappenplan heeft gevolgd, kunt u genieten van uw eigen gemaakte brievenbus! Mocht u graag al uw deurbeslag en uw accessoires matched hebben, kunt u de brievenbusklep combineren met bijvoorbeeld een mooie zwarte deurklink, zwarte deurbel of zwart deurschild. Ook de standaard grijze metaalkleur is een mogelijkheid. Dit vindt u bij Wovar op de pagina deurklinken en deurbeslag.

Producten die passen bij deze blog