CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Besteld voor 20:00, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
Deur afhangen met Freesmal scharnieren 19 apr

Deur afhangen met Freesmal scharnieren

Terug naar overzicht

Een deur afhangen is een secuur klusje wat een redelijke kluservaring vraagt. De scharnieren dienen op een specifieke plek komen op zowel het kozijn als de deur. Bovendien dienen deze scharnieren op exacte dezelfde plek te komen zodat de deur goed in het kozijn past. Voor het snel en secuur afhangen van uw nieuwe deur zijn onze freesmallen een handig hulpmiddel. Met onze freesmallen zorgt u ervoor dat de scharnieren op de juiste plek komen op uw deur en het kozijn. Ook zorgt u voor voldoende ruimte tussen de deur en de bovendorpel van uw kozijn zodat uw deur ook in de toekomst goed kan draaien en niet knelt. Wilt u weten hoe u te werk gaat met onze freesmallen? Lees dan snel verder!

Vrije ruimte deuren

Voorafgaand is het een verstandig om te kijken welke vrije ruimte uw deuren nodig hebben in het kozijn. U doet er goed aan om te kiezen voor 2 mm aan de bovenzijde (dit is ook de dikte van het aanslaglipje op de freesmal) en 5 mm aan de onderzijde. Aan de scharnierzijde van uw deur houdt u 1,5 mm ruimte terwijl aan de sluitzijde een ruimte van zo’n 3,5 mm aanbevolen is. Zo zorgt u ervoor dat de deur ook in de toekomst goed vrij kan draaien. Een deur op maat zagen gaat eenvoudig met een cirkelzaag inclusief geleider. Zo zaagt u in een zeer rechte lijn om uw deur goed passend te krijgen in uw kozijn. Ook is het gebruik van een schaafmachine een goede optie.

Freesmal scharnieren gebruiken

Aangezien een frees een ronde vorm heeft en daardoor enkel ronde sponningen kan maken, zijn onze afgeronde scharnieren voor deuren een perfecte keuze. Deze zullen namelijk perfect in het uitgefreesde gat passen. Kies wel altijd de juiste maat scharnieren die ook bij de freesmallen passen. Doorgaans spreken we voor 76 × 76 mm voor lichte binnendeuren en ramen en 89 × 89 mm scharnieren voor zwaardere, hardhouten deuren en ramen. Voor de Vlaamse markt bieden wij zelfs een 80 × 80 mm freesmal set aan. Zo is er dus voor vrijwel ieder scharnier een passende freesmal verkrijgbaar. 

Wilt u toch liever met rechte scharnieren werken? Dan steekt u de afgeronde hoeken die zijn ontstaan door de freesmal eenvoudig recht af met een scherpe houtbeitel. U vindt handig bijpassend gereedschap, zoals hamers en beitels, in onze categorie houtbewerking

Hoogte scharnieren bepalen

De meeste deuren hangen aan het kozijn middels drie scharnieren. Hiermee zal uw deur goed kunnen draaien en wordt doorhangen voorkomen. U plaatst het bovenste scharnier op 12 cm vanaf de bovendorpel. De freesmal is hier uiteraard al op ingesteld, hou er wel rekening mee dat u het aanslaglipje tegen de bovendorpel plaatst.

Het middelste scharnier plaatst u op 105 cm hoogte vanaf de drempel, dit is namelijk precies de hoogte van de deurklink waardoor deze mooi in lijn met uw scharnier komt. Dit geeft een mooi en rustig beeld wanneer u naar de deur kijkt. Tot slot ligt de perfecte hoogte van het onderste scharnier op zo’n 15 cm vanaf de drempel. Wilt u vier scharnieren per deur plaatsen? Zorg dan dat de freesmallen van bovenste twee scharnieren dicht tegen elkaar aan zitten. Hierdoor ontstaat een ruimte tussen de bovenste scharnieren van zo’n 18 cm. De freesmallen zet u vast aan de geleiderail met een inbussleutel van 4 mm. U schroeft de freesmallen vervolgens vast aan het kozijn met onze 4 × 30 mm spaanplaatschroeven.

Freesmachine instellen

Om gebruik te maken van onze freesmallen heeft u een groeffrees van 18 mm én een kopieërring van 24 mm nodig. Deze toebehoren installeert u aan uw freesmachine waarna u de juiste diepte kunt instellen. Om dit te doen plaatst u de freesmachine op de freesmal en drukt de groeffrees tegen het hout aan. Dit zet u vervolgens vast door uw freesmachine te blokkeren, dit werkt bij elke freesmachine weer anders maar in de meeste gevallen middels een hendel die u overhaalt. De hoogteversteller stelt u op de juiste diepte in door een scharnier tussen uw aanslagblok en aanslagdiepte te zetten. Hierdoor zult u nooit dieper frezen dan de dikte van het scharnier. Haal vervolgens de frees uit de blokkeer stand zodat u deze weer vrij kunt gebruiken.

Nu u de juiste dikte heeft bepaald freest u de sponningen voor de scharnieren in het kozijn. Zorg ervoor dat het gehele oppervlakte van het scharnier op de juiste diepte is ingefreesd. Haal de freesmallen los met de schroeven van het kozijn, maar laat de freesmallen altijd op dezelfde plek op de geleiderail zitten. 

Deur scharnieren frezen

Plaats de freesmal set op de scharnierzijde van uw deur, haak de aanslaglip aan de bovenzijde van de deur. Zorg er daarbij voor dat de geleiderail strak tegen de binnenzijde van de deur zit en zet deze vervolgens weer vast met 4 × 30 mm spaanplaatschroeven. 

U freest nu ook in uw deur dezelfde sponningen uit de deur, zorg voor dezelfde diepte-instelling van de bovenfrees. U hoeft deze dus niet opnieuw in te stellen en kunt in één keer doorgaan met frezen. 

Scharnieren monteren aan deur en kozijn

Nu alle sponningen voor de scharnieren zijn gemaakt verwijderd u de freesmal weer van uw deur waarna u de scharnieren kunt plaatsen. De scharnieren haalt u eerst uit elkaar door de pen te verwijderen waardoor u twee losse onderdelen krijgt. Het gedeelte met de meeste knopen plaatst u aan het kozijn met bijpassende spaanplaatschroeven. Als u ook het andere gedeelte van het scharnier aan uw deur heeft bevestigt, tilt u de deur in het kozijn waarna u de pennen van de scharnieren in de losse delen tikt met een hamer. Hierdoor zal de deur uitstekend recht komen te hangen!

Sluitplaat plaatsen op kozijn

Ook voor uw sluitplaat hebben wij een passende freesmal. In de meeste gevallen zit in een standaard binnendeur al een sponning voor onze insteeksloten, zo kunt u lekker snel werken. Zit deze sponning er nog niet? Geen paniek, wij leveren ook een freesmal voor insteekslot waarmee u uw deur handig gereedmaakt voor het plaatsen van een van onze loopsloten, een veilig dag en nachtslot óf wc-sloten. Gaat u werken met insteeksloten die een zwarte voorplaat hebben? Kies dan ook voor onze zwarte sluitplaten uit de ruime selectie sluitplaten en sluitkommen. Deze zwarte sluitplaten staan prachtig bij ons deurbeslag zwart in combinatie met zwarte scharnieren. Bekijk ook ons volledige aanbod deurklinken én een compleet overzicht van onze kogelscharnieren.

Bekijk hier ook een handige video waarin wij u stap voor stap meenemen in proces hoe u goed een deur kan afhangen met behulp van onze freesmallen!

Video: Deur afhangen met freesmal scharnieren

 

Producten die passen bij deze blog: