CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
 • Voor 18:00 uur besteld, morgen in huis
 • 30 dagen recht op retour
 • Veilig achteraf betalen
 • Gratis bezorging vanaf 79 euro
cortenstaal-sneller-laten-roesten 21 apr

Hoe laat ik cortenstaal sneller roesten?

Terug naar overzicht

Terug te vinden in veel tuinen: cortenstaal. U vindt het terug als bijvoorbeeld een borderrand als kantopsluiting, maar tegenwoordig bestaan er ook veel andere voorwerpen van cortenstaal. Denk hierbij bijvoorbeeld aan plantenbakken of vuurschalen. U zult zien dat cortenstaal nog niet altijd volledig is geroest. Dit proces kan wel 1 tot 2 jaar duren. In deze blog leest u wat cortenstaal is en hoe u cortenstaal sneller laat roesten.

Cortenstaal is een veel gebruikte staalsoort voor in de tuin en voor het maken van kunstwerken. Het is gemaakt uit een combinatie van verschillende metalen, waaronder koper, chroom, fosfor en nikkel. Dit geeft het een vergelijkbare sterkte en kracht als dat van roestvast staal. Hierdoor heeft het een lange levensduur. Maar hetgeen wat cortenstaal zo uniek en populair maakt is de prachtige roestkleur die deze naarmate van tijd krijgt. Deze kleur complementeert de kleuren van de natuur namelijk perfect. 

Waar wordt cortenstaal voor gebruikt?

U kunt cortenstaal in de tuin op verschillende manieren gebruiken. Zo kunt u met de flexibele cortenstaal borderranden van Wovar bijvoorbeeld een kronkelend tuinpad of een borderrand voor uw planten en bloemen maken. U hebt hiermee zelf in de hand hoe u uw tuin op wilt delen.

Het roestproces van cortenstaal

Wanneer u bij de bouwmarkt cortenstaal koopt, zult u waarschijnlijk verbaasd zijn over het uiterlijk hiervan. Cortenstaal is bij aanschaf namelijk nog niet volledig verroest. Er zullen hier en daar misschien wel al een paar plekjes roest zichtbaar zijn, maar dat is alles.

Het duurt ongeveer 6 weken voordat het oxidatieproces van cortenstaal pas echt zichtbaar wordt en het volledige roestproces duurt ongeveer één tot twee jaar. U zult een geleidelijke verspreiding van roestplekjes waarnemen, waarna het product de befaamde oranje roestkleur krijgt.

roestproces versnellen

Moet ik nu echt een jaar wachten?!

Het korte antwoord hierop is: Nee, dat hoeft niet. U kunt het roestproces van cortenstaal versnellen. Dit kost echter wel enige tijd en moeite. Hieronder vindt u alle wat u nodig hebt en een stappenplan. 

Dit hebt u nodig: handschoenen, ontvetter, een doekje, een eetlepel, zout of azijn, een emmer van 10L, een plantenspuit en een beetje geduld.

Stap voor stap het roestproces van cortenstaal versnellen:

 1. Cortenstaal wordt afgewerkt met een waslaag. De eerste stap is om deze laag te verwijderen. Hiervoor kunt u de ontvetter en het doekje gebruiken. 
 2. Wanneer u de waslaag verwijdert hebt, is het tijd om onze zelfgemaakte roestversneller te maken.
 3. Vul de emmer met 10 liter warm water en voeg hier 3 eetlepels zout of azijn aan toe.
 4. Roer het mengsel goed door en vul uw plantenspuit hiermee.
 5. Breng het mengsel geleidelijk en in ruime mate aan op uw cortenstaal product.
 6. Herhaal het aanbrengen van dit mengsel dagelijks en na 6 dagen zult al een degelijk verschil gaan opmerken. 
 7. Om tot een volledig doorgeroest product te komen, zult u deze behandeling ongeveer 6 weken dagelijks moeten uitvoeren.

Video: Hoe cortenstaal sneller roesten

Let op: In deze periode zal het cortenstaal nog roestwater af kunnen geven. Het is daarom verstandig om het versnellen van het roestproces op bijvoorbeeld een plaat of grind te doen. Als uw cortenstaal volledig verroest is, zal deze niet meer afgeven en kunt u er zorgeloos mee in contact komen.

Producten die passen bij deze blog