CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Besteld voor 20:00, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
soorten-schaduwdoek 08 apr

Soorten Schaduwdoek

Terug naar overzicht

In een eerdere blog hebben wij behandeld hoe u een schaduwdoek kan ophangen. Er zijn echter veel verschillende soorten en typen schaduwdoeken, waardoor sommige mensen zich zullen afvragen welk type schaduwdoek het beste aansluit bij hun specifieke situatie of wensen. Om hier enige verduidelijking in te geven, zullen we in deze blog kort behandelen welke soorten er zijn en wat de bijbehorende voordelen zijn. Op deze manier hopen wij u een advies op maat te bieden bij de aanschaf van een schaduwdoek. 

Soorten schaduwdoeken

Als eerste zijn er de duidelijke verschillen in schaduwdoeken; de vorm en kleur. Schaduwdoeken zijn verkrijgbaar in vierkanten, rechthoeken en driehoeken. Welke van deze vormen het beste past, is afhankelijk van de ruimte die u beschikbaar heeft. Een kleine vierkant of een driehoek, past in bijna elke hoek van uw tuin. Een rechthoek heeft vaak wat meer ruimte nodig om volledig gespannen te worden. Onze tip is dan ook om van tevoren goed de ruimte op te meten waar de schuwdoek moet hangen. Houdt hierbij ook rekening met wat speling langs de randen, om een goede bevestiging mogelijk te maken. Bij bijvoorbeeld een harmonica schaduwdoek, heeft u een speciaal schuifsysteem om het doek te verstellen. Zo kunt u het schaduwdoek verstellen naar eigen wens, met een luxueuze uitstraling.

Kleuren schaduwdoeken

Dan zijn er de verschillende kleuren. Schaduwdoeken zijn is alle kleuren verkrijgbaar, alleen is het belangrijk de functie van een schaduwdoek in het achterhoofd te houden. Een schaduwdoek moet namelijk een plekje met schaduw in een zonrijke omgeving vormen, waardoor u koel kunt zitten. De ruimte onder het schaduwdoek blijft alleen koud, wanneer het doek zelf niet extra warmte aantrekt. Zwarte of andere donkere kleuren zullen zorgen voor extra warmte, iets wat eigenlijk het tegenovergestelde is van wat u wilt. Om deze reden heeft Wovar dan ook alleen lichtgekleurde schaduwdoeken in haar assortiment. Denk hierbij aan zand, antraciet, wit en taupe. Bij de veschillende kleuren schaduwdoek, zijn ook verschillende kleuren karabijnhaak. Wovar heeft bijvoorbeeld karabijnhaken zwart en karabijnhaken RVS.

Waterdicht of luchtdoorlatend?

Tot slot komen we bij een ander verschil; schaduwdoeken waterdoorlatend en schaduwdoeken waterdicht. Waterdoorlatende schaduwdoeken, ook wel HDPE high density polyethyleen, zijn doeken van een speciaal gewoven stof. Deze stof laat water door het doek heen, maar bevat ook een extra UV-remmende werking. De remmende werking zorgt voor weerstand tegen ongeveer 90-95% van de zonnestralen. Verder is dit materiaal enorm sterk en neemt het nagenoeg geen water op. Dit maakt het doek bijna volledig rot- en schimmelvrij. Als laatste is dit type doek ook luchtdoorlatend, waardoor warme lucht niet onder het doek blijft hangen. Zo kunt u zomers maximaal genieten van een koele plek in de schaduw. 

Waterdichte schaduwdoeken hebben ook specifieke voordelen. De eerste is natuurlijk het meest voordehand liggende voordeel: de waterdichtheid. Bent u aan het genieten in de zon, maar komt er plots een hoosbui aanzetten? Geen probleem, u blijft lekker droog zitten onder dit type schaduwdoek. Belangrijk om bij dit type doek te vermelden, is dat het doek onder een aflopende hoek van ca. 30 graden moet hangen. Op deze manier blijft er geen grote plas water op het doek liggen, maar loopt dit keurig van het doek af. Deze schaduwdoeken houden ook circa 90-95% van de UV-straling tegen, waardoor u in een aangename schaduwrijke omgeving kunt zitten. 

Tip: een schaduwdoek is over het algemeen onderhoudsvrij en weerbestendig. U kunt deze dus het hele jaar laten hangen. Bij extreem weer zoals storm of hevige sneeuwval, is het toch aan te raden het doek te verwijderen. Zo blijft uw doek in absolute topconditie en geniet u van een lange levensduur van het schaduwdoek. 

Producten die passen bij deze blog