CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Voor 16:00 uur besteld, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
Het verschil tussen hardhout en zachthout 27 okt

Het verschil tussen hardhout en zachthout

Terug naar overzicht

Hardhout en zachthout

Veel mensen zullen denken dat hardhout en zachthout verzamel namen zijn voor houtsoorten die hard aan voelen en houtsoorten die zachter zijn. Dit is echter niet helemaal waar. De groepen worden namelijk opgedeeld aan de hand van hun manier van voortplanten. Hardhout komt namelijk van bomen die zich voortplanten met zaden die zijn beschermd of omhulst. Denk aan appels of noten. Zachthout heeft dit niet, bij deze bomen worden de zaden naakt verspreid. Zachthout is veelal naaldhout terwijl hardhout vaak loofhout is. Onder deze termen worden de houtsoorten dan ook vaak in de volksmond gebruikt. 

Hardhout

Hardhout wordt dus op een andere manier verspreid. De bomen groeien daarbij ook langzamer waardoor de dichtheid toe neemt. Door deze dichtheid komt het vaak voor dat hardhout zwaar, sterk en hard is. Vandaar de naam hardhout. Dit betekent echter niet dat dit altijd het geval is, het verschilt nog altijd per houtsoort. Balsahout bijvoorbeeld is een van de zachtste houtsoorten die er is, toch valt het officieel onder hardhout! Ook niet alle hardhout soorten zijn zwaar, kijk bijvoorbeeld naar red cedar hout. Hardhout is vooral populair bij het bouwen van terrassen en als gevelbekleding.

Zachthout

Zachthout is wellicht een term die u minder vaak tegen komt dan hardhout. Toch wordt het ontzettend veel gebruikt in Nederland. Het meeste zachthout komt van bomen als de spar en de den. De houtsoort is bijvoorbeeld erg populair voor overkappingen en andere constructies. Veel gebruikte soorten zachthout zijn Lariks Douglas, Vuren en Grenen. In veel gevallen is lichthout licht van kleur maar ook dit verschilt per houtsoort.

Hardhout en zachthout behandelen

Om hout zo lang mogelijk mee te laten gaan is het belangrijk om het hout te behandelen met de juiste producten. Er bestaan speciale soorten olie, beits, verf en teer om dit te doen. Voor hardhout bestaat er speciale hardhout olie. Deze olie trekt in het hout en behoud de originele structuur en kleur. Met hardhout olie voorkomt u rot en zorgt u er voor dat het vergrijzingsproces wordt vertraagd of zelfs gestopt.

Voor zachthout is het gebruikelijker om beits en/of verf te gebruiken. Beits, olie, verf en teer voorkomen dat vocht in uw hout trekt en voor schade zorgt. Ook zorgt het voor kleurbehoud. Toch bestaat er voor een maximaal natuurlijk effect ook mooie zachthout olie. Behalve kleurloze en transparante onderhoudsmiddelen zijn er ook beitsen en verven in mooie kleuren. Zo beschermt u uw hout en decoreert u op hetzelfde moment! Kijk op onze website voor de vele oplossingen!

Producten die passen bij deze blog