CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Besteld voor 20:00, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
wat-is-roestversneller 20 mrt

Wat is roestversneller en hoe werkt het

Terug naar overzicht

Wat is een roestversneller en hoe werkt het?

Een roestversneller is een chemische oplossing die wordt gebruikt om het roestproces van cortenstaal te versnellen. Het verhoogt de hoeveelheid zuurstof en water die in contact komt met het staal, waardoor het roestproces wordt versneld en de oxidatielaag sneller wordt ontwikkeld. Hierdoor wordt het proces van kleurontwikkeling versneld en ontstaat er sneller een gelijkmatige kleurontwikkeling over het hele oppervlak. De roestversneller wordt ook wel de (roest) activator genoemd. 

U kunt de versneller goed gebruiken op cortenstaal. Dit unieke materiaal staat namelijk bekend om zijn prachtige roestige uitstraling en wordt daarom veel gebruikt in tuinontwerp. Zo wordt cortenstaal bijvoorbeeld veel gebruikt in tuinen voor plantenbakken en vuurschalen. Bij Wovar zijn onze cortenstaal plantenbakken al prachtig verroest bij levering, waardoor ze direct in uw tuin passen. 

Het cortenstaal krijgt na verloop van tijd een mooie, roestbruine oxidatielaag die het materiaal beschermt tegen verdere corrosie. Het nadeel van dit proces is dat het enige tijd kan duren voordat de gewenste kleur en uitstraling is bereikt. Dit is waar een roestversneller van pas komt. Bij een cortenstaal borderrand duurt het roesten gemiddeld zes weken en soms wel twee tot drie maanden. Wanneer u hier niet op wilt wachten, is deze versneller van roest het perfecte product om cortenstaal sneller te laten roesten.

Roestversneller op cortenstaal borderrand

Het gebruik van een roestversneller is relatief eenvoudig en kan in enkele eenvoudige stappen worden uitgevoerd:

Stap 1: Reinig het cortenstaal oppervlak zorgvuldig met een schone doek om vuil en stof te verwijderen.

To show how to create blog post

Stap 2: Breng de roest activator aan op het oppervlak van het cortenstaal met een kwast, roller of spons (afhankelijk van het gewenste eindresultaat). Wij raden aan om een kwast of spons te gebruiken voor het beste resultaat. Zorg ervoor dat u de oplossing gelijkmatig aanbrengt op het hele oppervlak van het staal. De mate van roest is afhankelijk van de hoeveelheid activator die wordt aangebracht.

To show how to create blog post

Stap 3: Laat de roestversneller een tijdje inwerken. De roest zal zich langzaam beginnen te vormen en na ca. 10 uur is het volledige eindresultaat. Afhankelijk van de concentratie van de oplossing en de gewenste resultaten. 

To show how to create blog post 

Stap 4: Herhaal het proces indien nodig totdat het gewenste roest patroon is bereikt. Wanneer het bereikte resultaat is behaald en de borderrand droog is kunt u de borderranden in de tuin plaatsen. Daarnaast kunt u er ook nog voor kiezen om de borderranden af te lakken met de Roestverf sealer. De roestverf sealer stopt het oxidatieproces en zorgt ervoor dat de roest op het cortenstaal niet meer afgeeft. 

To show how to create blog post

Aantal borderranden met 0,25L roestversneller
Borderrand maat Aantal borderranden enkel zichtzijde met 0,25L Aantal borderranden beide kanten met 0,25L
16 x 106 CM Ongeveer 55 Ongeveer 27
24 x 106 CM Ongeveer 27 Ongeveer 14
40 x 106 CM Ongeveer 15 Ongeveer 7,5
15 x 113 CM Ongeveer 62 Ongeveer 36

Wanneer u tevreden bent over het eindresultaat, kunt u er ook nog voor kiezen om af te werken met roest sealer. Dit is een aflak die voorkomt dat de roest aflaat bij contact en zorgt dat het roestproces stopt. Hierdoor kunt u naar eigen smaak bepalen hoe geroest de verf er uit komt te zien! Ook in combinatie met roestverf is deze roest activator het makkelijkste aan te brengen met een roller, spons of platte kwast.

Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant zorgvuldig te volgen om ervoor te zorgen dat de resultaten zo gelijkmatig en natuurlijk mogelijk zijn. Het gebruik van een roestversneller kan leiden tot een ongelijkmatige kleurontwikkeling en veranderingen in de textuur van het materiaal als het niet op de juiste manier wordt gebruikt. 

Met deze eenvoudige stappen kunt u de gewenste oxidatielaag op uw cortenstaal oppervlak bereiken. Houd er echter rekening mee dat het roestproces van cortenstaal natuurlijk en progressief is en dat het gebruik van een roestversneller het proces alleen maar versnelt. De uiteindelijke kleurontwikkeling is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de blootstelling aan de buitenlucht en de weersomstandigheden, en kan nog steeds enige tijd duren voordat deze volledig is voltooid. 

To show how to create blog post

Cortenstaal roest versneller voordelen

Het gebruik van een roestversneller kan voordelen bieden bij het ontwerpen van een tuin met cortenstalen elementen, omdat het kan helpen om een industrieel uiterlijk na te bootsen. Het zorgt ervoor dat het roestproces wordt versneld en de oxidatielaag zich sneller ontwikkelt, waardoor de gewenste kleur en uitstraling sneller wordt bereikt. Het is een handige oplossing voor wie op zoek is naar een snellere en meer uniforme kleurontwikkeling van cortenstaal. Maar vergeet niet om de instructies zorgvuldig te volgen voor een zo natuurlijk en gelijkmatig mogelijk resultaat.

Producten die passen bij deze blog