CURRENT LOCALE nl-nl

  • Voor 23:59 besteld, levering binnen 1-2 dagen
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 59 euro
roestversneller blog foto 10 jul

Roestversneller gebruiken | Cortenstaal laten roesten

Terug naar overzicht

Het duurt te lang! Dit is geen referentie naar een populair nummer uit de Nederlandse hitlijsten van een aantal jaren geleden, maar gewoonweg een feit over het oxidatieproces van metalen. Wovar komt met de oplossing! In deze blog met onderstaande video gaan we het hebben over de Wovar Roestversneller. Hiermee kunt u metalen zoals cortenstaal sneller laten roesten (oxideren). Cortenstaal komt binnen als een onbewerkt product, maar er zal naarmate de tijd vordert een laag roest op ontstaan. Op de natuurlijke manier kan dit proces maanden duren, maar met de Wovar Roestversneller is dit te realiseren in maximaal één dag! Bekijk de onderstaande video en lees deze blog om erachter te komen hoe u dit eenvoudig zelf kunt doen.

Wat is oxideren en hoe werkt het?

Oxideren is het scheikundige proces wanneer een bepaalde stof reageert met zuurstof. Bij metalen producten, zoals onze cortenstaal borderranden en cortenstaal plantenbakken, zorgt dit oxidatieproces voor roest. Als het metaal dan eenmaal verroest is, dan wordt dit vaak (heel vaak) gebruikt om een tuin een rustieke uitstraling te geven. Het mooie aan het oxideren van cortenstaal is echter dat alleen de buitenkant van het materiaal verroest, zonder dat het de binnenkant aantast of veroudert. Maar, hoe zorgt de roestversneller dan voor een snellere oxidatie? Roest ontstaat dus als gevolg van het metaal dat in aanraking komt met water en zuurstof. Roestversneller (of rust activator) verhoogt de hoeveelheid zuurstof en water dat in contact komt met het staal, wat zorgt voor een snellere verroesting. Tot zover deze korte scheikundeles.

Wat heb ik nodig bij het aanbrengen van roestversneller?

  1. Metaal, wij gebruiken hier een cortenstaal borderrand
  2. Katoenen doek
  3. Roller, spons of kwast
  4. Roestversneller

In ons assortiment vindt u de roestversneller in verschillende hoeveelheden. In de bovenstaande video gebruiken wij een verpakking van 0,25 liter. Hiermee is in totaal 5 vierkante meter product te bedekken. Gaat u meer dan 5 vierkante meter metaal behandelen? Neem dan de verpakking van 1 liter, hiermee kunt u in totaal 20 vierkante meter bedekken. Voor meer informatie over hoeveel roestversneller u nodig hebt, kunt u de onderstaande tabel raadplegen.

Hoeveel roestversneller heb ik nodig?

Borderrand maat Aantal borderranden enkel zichtzijde met 0,25L Aantal borderranden beide kanten met 0,25L
16 x 106 CM Ongeveer 55 Ongeveer 27
24 x 106 CM Ongeveer 27 Ongeveer 14
40 x 106 CM Ongeveer 15 Ongeveer 7,5
15 x 113 CM Ongeveer 62 Ongeveer 36

Stap 1: Het metaal schoonmaken

Voorafgaand aan het aanbrengen maken we het cortenstaal zorgvuldig schoon met een katoenen doek om het vuil en stof te verwijderen. Zo weten we zeker dat de roestversneller de volledige vrijheid krijgt om het metaal mooi en egaal te laten verroesten.

Stap 2: Roestversneller aanbrengen

Het aanbrengen van de roestversneller is een fluitje van een cent. U neemt een kwast, roller of een spons en brengt het hiermee aan op het metaal. Het is van belang dat u de oplossing gelijkmatig aanbrengt op het gehele oppervlak. In de video maken wij gebruik van een roller, aangezien deze manier zorgt voor het meest egale eindresultaat. Het aanbrengen met een kwast geeft een ander eindresultaat. De roller die wij gebruiken wordt geleverd bij een 5-delige schilderset. Bij deze set wordt ook een bakje geleverd die wij gebruiken om de activator in te gieten. Op deze manier zorgen we er eenvoudig voor dat er geen plekken op de roller blijven zitten die niet voorzien zijn van het product. De mate van oxidatie is afhankelijk van de hoeveelheid die wordt aangebracht op het metaal. Wij voorzien de gehele roller van roestversneller, aangezien dit zorgt voor het mooiste eindresultaat. In de video smeren wij alleen de borderrand in en laten de punten onbehandeld. Deze worden namelijk in de grond gestoken en zijn niet zichtbaar. Dit scheelt ook weer tijd en moeite.

Stap 3: Laat het oxideren beginnen

We laten nu de roestversneller inwerken. Na ongeveer een half uur zult u al zien dat de eerste roest zich begint te vormen en na ca. 10 uur is het volledige oxidatieproces voltooid. Nog een handige tip voordat u begint. Gaat u bijvoorbeeld op een zaterdag aan de slag met het plaatsen van borderranden en wilt u graag dat ze mooi verroest zijn voordat u begint? Begin dan de avond ervoor al met het insmeren van het metaal, zodat het de hele nacht goed kan inwerken. Leg de borderranden tijdens het drogen wel in de schuur, garage of onder een overkapping. Op deze manier voorkomt u dat regen de versneller eraf spoelt.

Stap 4: Het metaal is klaar voor gebruik!

Heeft u er een goed nachtje over geslapen? Dan is het metaal nu klaar voor gebruik! In één van onze eerdere Wovar video’s hebben wij een cortenstaal plantenbak gemaakt met cortenstaal borderrand hoekstukken. Deze borderranden en hoekstukken hebben wij een dag van tevoren behandeld met de roestversneller en vervolgens een nachtje laten inwerken. Om een goed beeld te krijgen van het eindresultaat kunt u als voorbeeld de video hieronder bekijken.

Wanneer u tevreden bent over het eindresultaat, kunt u er ook nog voor kiezen om het af te werken meteen roest sealer. Dit is een aflak die voorkomt dat de roest aflaat bij contact en zorgt dat het roestproces stopt. Hierdoor kunt u naar eigen smaak bepalen hoe geroest de verf er uit komt te zien! Ook in combinatie met roestverf is deze roest activator het makkelijkst aan te brengen met een roller, spons of platte kwast.

Producten die passen bij deze blog