CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Voor 16:00 uur besteld, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
Zelf loftdeur maken 28 jun

Zelf loftdeur maken

Loftdeur maken
Terug naar overzicht

Wilt u uw woning een authentieke uitstraling geven? Dan zijn houten schuifdeuren een perfecte oplossing om de juiste sfeer in huis te halen. Loftdeuren zijn houten deuren die u door middel van een railsysteem heen en weer schuift. Door gebruik te maken van dit schuifdeursysteem zorgt u voor een ruimtelijk gevoel. Doordat de schuifdeur voor een muur langs schuift, bespaart u de ruimte in huis die een openslaande deur in beslag neemt. Wovar is hét adres voor diverse varianten schuifdeur rails om ook in uw woning een schuifdeur te plaatsen. In deze handige blog geven wij u handige tips om zelf een houten schuifdeur op maat te maken én bieden u de mogelijkheid om onze handige bouwtekening geheel gratis te downloaden!

Loftdeur tekening

Welk hout voor schuifdeur kiezen

Voordat u aan de slag gaat met het maken van een houten loftdeur is het belangrijk om te kiezen voor de juiste houtsoort. Een veelgebruikt materiaal is bijvoorbeeld vurenhout aangezien dit vrijwel overal te koop is en uitermate geschikt is voor binnengebruik. Vurenhout laat zich makkelijk bewerken, is vrij stabiel en zorgt door zijn noesten voor een speelse en authentieke uitstraling. Daarnaast is vurenhout goed te schilderen in elke gewenste kleur óf gebruik een semitransparante beits om de houtstructuur nog te kunnen blijven zien.

Naast vurenhout is ook eikenhout of mangohout een houtsoort die we veel terug zien in hedendaagse interieurs. Deze houtsoorten zijn wel een stuk zwaarder en alleen verkrijgbaar bij specifieke houthandels. Laat u vooral goed informeren over de diverse houtsoorten voor gebruik binnenshuis bij uw houthandel. Voor het gemak gaan we in deze blog uit van geschaafd vurenhout.

schuifdeursysteem

Houten schuifdeur maken

Meet voor u begint met het maken van een schuifdeur zorgvuldig de deuropening op waar de deur voorlangs moet schuiven. Hierbij zorgt u ervoor dat er zowel aan de linkerkant als aan de rechterkant een centimeter of 3 aan overlap is. Zo sluit u de deuropening mooi af waardoor er geen opening aan de zijkanten ontstaat. Aangezien er aan de onderkant een vrije ruimte van minimaal 1 cm onder de deur moet zijn, hoeft u aan de bovenkant geen extra ruimte te hanteren. Tot slot is het belangrijk om te weten dat de dikte van de deur maximaal 45 mm mag bedragen. Nu de afmetingen van de deur bekend zijn, kunnen we beginnen met het op maat zagen van de planken.

We beginnen met het kader die als basis van de houten schuifdeur dient. Deze maken we van planken met een breedte van 14.3 cm. Zaag 2 planken op de totale breedte van de deur, dit worden de onder- en bovenplank voor de basis. Neem vervolgens nog twee planken en zaag deze op de benodigde hoogtemaat van de deur. Let op: Haal van deze totale hoogte wel tweemaal een plankbreedte af. In ons geval dus tweemaal 14.3 cm is totaal 28.6 cm. Hierdoor vallen de 2 lengtematen mooi tussen de onder- en bovenplank wat voor veel stevigheid van de schuifdeur zorgt. In het midden van het basisframe komt nog een horizontale ligger, deze zaagt u ook op de juiste maat. De twee schuine delen volgen als laatste stap, we gaan nu eerst verder met het bekleden van de schuifdeur.

Loftdeur maken

Uw houten schuifdeur moet natuurlijk veel stevigheid krijgen. Om een sterk verband in de verschillende planken te krijgen, kiezen we voor de bekleding van de schuifdeur voor een andere breedte maat van de planken. Kies voor smallere óf juist bredere planken dan het kader, de keuze hierin ligt geheel aan uw eigen smaak. Wij kiezen voor smallere planken van 11.9 cm voor de bekleding. Deze planken zagen we allemaal op de totale hoogtemaat en leggen we strak naast elkaar. Kom je met volle planken niet mooi uit? Zorg dan voor een evenredige verdeling door de eerste en de laatste plank allebei over de lengte in te korten. Idealiter maakt u uw schuifdeur op zo’n maat dat u perfect uitkomt op volle plankbreedtes.

Zorg voor een rechte ondergrond en dek deze eventueel af met bouwfolie. Leg de planken voor de bekleding netjes naast elkaar en meet de schuine lengtematen op met een rolmaat. Wanneer beide schuine lengtematen exact overeen komen, heeft u de planken perfect haaks liggen. Nu de planken goed liggen verlijmen we alle planken voor de bekleding aan elkaar met onze D3 houtlijm. Dit zorgt voor een goede basis en een stevig geheel. Gebruik lange lijmklemmen om alle planken goed tegen elkaar aan te krijgen en laat de lijm goed drogen. Plaats eventueel extra gewicht op de planken om ze ook goed op de vlakke ondergrond te drukken.

Schuifdeursysteem rails

Schuifdeuren op maat

Wanneer de lijm goed opgedroogd is, kunnen we doorgaan met het maken van onze barndoor. De loftdeur krijgt zijn stevigheid natuurlijk door het basisframe wat we eerder hebben gemaakt. Leg de planken op de achterzijde van de verlijmde bekleding en lijm ook deze planken stevig vast op de bekleding. Klem de planken met een lijmklem en schroef ze vast met onze spaanplaatschroeven verzinkt. Boor de gaten voor met een dun hardhoutboortje om splijten van het hout te voorkomen. Gebruik per kruising met een plank twee of vier schroeven. De schroeven bieden stevigheid en zorgen voor een robuuste uitstraling van uw schuifdeur.

Nu uw basisframe is vastgemaakt aan uw bekleding, krijgt uw eigen loftdeur al echt vorm. Meet tot slot de schuine delen op die in de open vakken komen, deze zorgen voor extra stevigheid aan uw schuifdeur. Wanneer u goed haaks heeft gewerkt, zullen de schuine delen in een hoek van 45 graden gezaagd moeten worden. Maar meet dit voorafgaand goed op is ons advies, het zagen doet u het beste met een afkortzaag die u in een bepaalde hoek kan draaien. Zorg voor een scherp cirkelzaagblad om splintervorming te voorkomen. Ook deze planken verlijmt u weer met onze D3 houtlijm, waarna u ze vastschroeft met spaanplaatschroeven

Schuifdeur ophangen op rails

Uw houten schuifdeur is nu klaar voor gebruik, kies enkel nog de gewenste handgrepen of komgrepen uit onze selectie schuifdeurbeslag en monteer de schuifdeur aan een industriële hangrails. Bekijk ook onderstaande video waarin wij u stap voor stap uitleggen hoe u een schuifdeur rails plaatst. En print vooral onze handige instructie tekening uit om zelf aan de slag te gaan met het zelf maken van uw nieuwe schuifdeur.

Video: Schuifdeur rails monteren met dubbele schuifdeur

Producten die passen bij deze blog