CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Besteld voor 20:00, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
Voliere zelfbouw 08 mei

Hoe bouw je een voliere? | Voliere zelfbouw

Terug naar overzicht

Met volièregaas bouwt u de ideale volière in de tuin voor al uw dieren. Een volière kan gemaakt worden met een eenvoudige houten constructie. In deze blog leggen we u in detail uit hoe u aan een volière kan beginnen als project voor in de tuin. Stap voor stap nemen we u mee, vanaf het maken van de houten constructie, tot het inmaken van een deurframe met deurtjes om de dieren van voedsel en water te voorzien, tot het monteren van het volièregaas. Ook zullen we de gereedschappen en bevestigingsmaterialen noemen die u nodig heeft om aan het project te beginnen. De meeste daarvan kunt u ook op onze site bestellen. 

Gereedschappen en bevestigingsmaterialen voor volière bouw


U heeft voor deze handleiding het volgende materiaal nodig:


Volière bouwen


We beginnen met de houten constructie. We gaan een volière bouwen met eenvoudige rechthoekige dimensies. Aan het eind van de rit heeft u dan een kubische volière voor uw vogels, knaagdieren of andere dieren waar roofdieren niet bij kunnen komen. Een geweldige manier om wat leven in de tuin te blazen. Of om uw favoriete gevleugelde dieren een plekje onder de zon te geven. De afmetingen die in deze blog aan bod komen hoeft u niet per se over te nemen. U kunt deze handleiding namelijk ook gebruiken met andere afmetingen. 

U heeft zes houten palen nodig voor drie rechthoekige houten frames, elk met een lengte van 125 cm. Daarnaast heeft u ook zes houten palen nodig met een lengte van 75 cm. Deze kunt u eenvoudig meten en zagen met een meetlint en handzaag. De breedte van de plank mag variëren naar keuze, op voorwaarde dat er genoeg speelruimte is om deze palen in een constructie aan elkaar vast te schroeven. Zorg dat de palen dik genoeg zijn zodat er een schroef door het midden heen kan gaan zonder dat het hout splijt. Daarvoor zijn ook andere technieken die in deze blog zullen terugkomen. 

U moet dus in totaal drie rechthoekige houten frames maken voor dit project. Dat doet u door per rechthoek twee houten palen van 125 cm met twee houten palen van 75 aan elkaar vast te schroeven. Leg een van de palen van 125 cm in een hoek van 90 graden tegen een paal van 75 cm aan. Teken met een recht eind een diagonale streep met potlood van de ene hoek van de paal naar de andere paal. Boor een diagonaal gat voor, hiermee voorkomt u dat het hout gaat splijten wanneer er een schroef in bevestigd wordt. Bevestig de palen aan elkaar door diagonaal langs de lijn die u getekend heeft een spaanplaatschroef te plaatsen.

L vorm houten frame

Op bovenstaande afbeelding kunt u zien hoe u de houten paal van 125 cm tegen de houten paal van 75 aan moet leggen. De diagonale lijn op het snijvlak van beide palen geeft aan hoe de spaanplaatschroef gemonteerd dient te worden voor optimale stevigheid.

Herhaal dit proces met nog een paal van 125 cm en eentje van 75 cm voor een rechthoekig houten frame. Doe dat voor alle 12 de houten palen zodat u 3 rechthoekige houten frames heeft. De houten frames lijken nogal wiebelig en instabiel. Later in de handleiding gaan we hier echter volièregaas op monteren waardoor de houten constructie veel steviger wordt.

houten frame voliere met schroef gemonteerd

Op bovenstaande afbeelding ziet u hoe de drie houten frames er uit moeten komen zien. De diagonale lijn laat zien hoe de spaanplaatschroef bevestigd dient te worden voor de optimale stevigheid van de constructie.

Volière kubus maken

kubische vorm

Op bovenstaande afbeelding ziet u hoe de kubische houten frame er uit moet komen zien


Vervolgens hebben we houten palen van 60 cm lang nodig om een kubische houten constructie te maken. Pak een van de drie houten frames die u eerder gemaakt heeft. Maak vervolgens aan elke hoek een houten paal van 60 cm lang vast op dezelfde manier als dat u de andere houten palen aan elkaar heeft gemonteerd. Door eerst met een potlood een diagonale lijn te tekenen en vervolgens een diagonale lijn voor te boren langs de lijn die u getekend heeft in het midden van het hout. Daarna schroeft u de palen vast aan het frame met spaanplaatschroeven. We hebben nu een houten construct dat op een tafel lijkt zonder blad. Om daar een kubische houten constructie van te maken moeten moet u een van de  overgebleven twee rechthoekige houten frames vastmaken aan de houten palen van 60 cm. 

We hebben nu nog één rechthoekig houten frame over en een kubische houten frame die de vorm van de volière geeft. U kunt zich op dit moment ook inbeelden hoe uw nieuwe volière er uit zal gaan zien. Maar we zijn er nog niet helemaal! Het overgebleven houten frame is in deze handleiding een afneembaar frame waar we een deurframe in gaan bouwen. Daar kunnen we vervolgens een eental of tweetal deuren in bouwen waar u de dieren uit de volière kunt halen of de dieren eten en drinken kunt geven. Daarbij is het belangrijk dat de grootte van de deurtjes groot genoeg is om uw arm door heen te steken, maar klein genoeg is zodat de dieren niet langs uw armen heen kunnen glippen.

Volière deurframe maken.

houten deurframe

Op de bovenste afbeelding ziet u hoe het deurframe er uit moet komen zien. De lijnen op het frame geven aan op welke manier de spaanplaatschroeven geplaatst moeten worden. Dat geldt dus ook voor de aansluitpunten van de houten palen op de plekken waar geen streepje afgebeeld is.


Meet als eerste de afstand tussen de boven en onderzijde van het resterende rechthoekige houten frame op met een meetlint. Leg het frame op de grond zodat u dat makkelijker kan doen. Zaag twee houten palen die tussen het frame passen. Deze houten palen vormen de verticale vormen van uw deurframe. U kunt zelf bepalen waar in het frame de deuren komen te zitten. Monteer de houten palen met behulp van een potlood en spaanplaatschroeven aan beide kanten van het frame vast. Doe dat eerst aan een zijde, zodat u aan de andere zijde kunt controleren of het frame op de juiste plek zit zodat die evenwichtig en strak in het frame past.

Vervolgens meten we de afstand tussen beide verticale houten posten om te bepalen hoe lang de horizontale houten posten moeten worden. U heeft bij twee deuren drie horizontale houten posten nodig. Bij een deur heeft u maar twee horizontale posten nodig. Schroef vervolgens de houten posten vast tussen de eerder gemonteerde verticale houten posten van de deurframe. Doe dit ook weer eerst aan een zijde zodat u kunt controleren of de deurframe goed uitgelijnd is. 

De deur voor de volière maken 


In de bovenstaande afbeelding kunt u zien hoe de afneembare houten constructie er uit zou moeten zien na het monteren van de houten posten. We gaan nu aan de slag met de deurtjes van de volière zelf. Deuren hebben een speling nodig van 6 mm aan elke zijde om goed te functioneren. We meten daarvoor eerst de ruimte tussen de twee verticale houten palen van de deurframe. Vervolgens zagen we houten palen in de lengte die we gemeten hebben min de 6 mm speling die we nodig hebben voor een soepele opening en sluiting van de deuren. Daarna meten we de ruimte tussen de twee horizontale palen van de deurframe. Hier zagen we nogmaals een houten paal in de afmeting die we vinden min 6 mm speling, maar hier moeten we ook rekening houden met de verticale posten van de deur. Meet de breedte daarvan op en trek die afmeting af van de horizontale houten palen zodat uw deur in de deurframe past.

Monteer de deur op dezelfde manier zoals eerder beschreven. Teken diagonale lijnen op de hoeken van de houten posten met een potlood. Boor diagonale gaten voor in het midden van het hout zodat we die aan elkaar kunnen schroeven zonder dat het hout splijt. Dat zou zonde zijn op dit moment in het project! Schroef de posten aan elkaar vast met spaanplaatschroeven om een deur te maken. Kijk vervolgens of uw deur past in het houten frame. Als dat niet past, kunt u altijd het hout wat bijwerken door een stukje af te zagen voor de juiste speling. Als u wat meer tijd gunt voor het meten van de verschillende posten zal dit niet zo snel gebeuren. 

Span alvast het volieregaas op de binnenkant van de deurtjes voordat u die in het frame plaatst. Meet de afmeting van het gat in de deur en knip gaas met behulp van een nijptang op het juiste formaat. Begin door krammetjes te slaan in alle hoeken van het gaas op de deur met een klauwhamer. Sla daarna krammetjes in elk vakje, of om het vakje gaas zodat het stevig bevestigd is.

houten deuren met volieregaas

Op deze afbeelding ziet u de binnenzijde van het deurtje dat u gemaakt heeft. Het volieregaas zit zowel over het lege vlak als over het hout. De dikke strepen stellen de krammetjes voor die u als eerste in het hout dient te bevestigen.

De buitenzijde van het deurtje is wat u aan de voorkant van de voliere dan ziet. Dat ziet er met deze methode netjes afgewerkt uit.

houten deuren met volieregaas

Het deurtje ziet er van de voorkant op deze manier uit.

Plaats vervolgens de deurtjes in het houten frame met behulp van twee scharnieren per deur. De plek waar u de scharnieren monteert bepaalt hoe de deurtjes opengaan op het frame. Plaats daarbij ook een plaatgrendel aan de overzijde van de scharnieren zodat de deur op slot kan en niet zomaar openvalt. 

houten deurframe met deurtjes

Op deze afbeelding ziet u hoe de deurtjes in het deurframe passen. De middelste deur is om de vogels naar binnen en buiten te laten. De onderste deur is voor voedsel en drinken. De scharnieren van het onderste deurtje kunt u het beste horizontaal aan de onderste balk van 75 cm bevestigen zodat die horizontaal openklapt. Met een slotgrendel aan de bovenzijde die het deurtje extra beveiligd en verstevigd. De bovenste deur kunt u het beste aan de verticale houten palen van de deurframe vast maken met scharnieren, en aan de andere zijde een slotgrendel voor dezelfde reden.

Volièregaas 


Als u de volière in een bepaalde kleur wilt hebben, verf de houten posten dan vooraf de volgende stap met de kleur die u wilt. Voor verf kunt u ook bij Wovar terecht op onze verf categorie pagina! Nu gaan we aan de slag met het volièregaas. Te beginnen met het afneembare houten frame dat we net gemaakt hebben met de deurtjes. Meet de open vlakken van het afneembare houten frame op, en knip vervolgens met een nijptang de juiste lengte en breedte volièregaas af. Leg het volièregaas over de binnenkant van de open vlakken heen zodat de buitenkant een nette uitstraling krijgt.

houten deurframe met volieregaas

Op deze afbeelding ziet u hoe het volieregaas over de open vlakken van de houten frame bevestigd dient te worden. U laat daarbij ruimte over zodat u de deurtjes ook kan plaatsen.

Span voliere gaas per open vlak, en niet in een keer over het hele houten frame. Dat oogt netter en is gemakkelijker en steviger. Gebruik krammetjes in elke hoek van het volièregaas op het hout om die aan het hout vast te maken. U kunt die met een klauwhamer het hout inslaan. Doe dit op een vlakke ondergrond om er voor te zorgen dat het hout niet beschadigd raakt. Vervolgens kunt u het volièregaas extra stevig bevestigen door in elk vakje, of om het vakje, een extra kram te plaatsen met een hamer.

Nu dan nog het vastmaken van het gaas aan het kubische houten frame dat u eerder heeft gemaakt. Knip volièregaas af zodat het gaas past op vier van de vijf open vakken van het houten frame. Die vier vakken zijn de twee zijkanten van 75 cm x 60 cm groot en twee vakken van 125 cm x 75 cm groot. De achterkant en de bovenkant respectievelijk. Een van de vakken van 125 x 75 cm groot moet open blijven, want daar plaatsen we het afneembare houten frame voor een mooie finish als deur. Net als bij het andere gaas gebruikt u dan krammetjes in elke hoek van het hout om het volièregaas eerst stevig te bevestigen. Vervolgens plaatsen we krammetjes door alle vakjes heen in het hout zodat de constructie echt stevig is. 

Volière bouw afwerken


Als laatste monteren we het afneembare rechthoekige houten frame op de open kant van de volière bouw met behulp van tapbouten en vleugelmoeren. Met een afneembare houten frame is de volière eenvoudig schoon te maken van binnen. De tapbouten en vlindermoeren houden het frame op zijn plaats. Om deze constructie stevig te maken moet u gebruik maken van een boor met dezelfde afmetingen als de bout die u wilt gebruiken. Plaats de bout ongeveer 10 cm van de kant van de hoek van de houten balken.

houten deurframe met volieregaas en gaten

Op deze afbeelding ziet u aan de hoeken van het afneembare houten frame vier ronde gaten die ongeveer 10 cm onder de rand van de houten paal zit waar u de tapbouten in moet boren. Gebruik deze markeringen om zowel een tapbout in het kubische houten frame te boren als het afneembare frame. 

Markeer de plek van de tapbout op elke hoek van het kubische houten frame zodat ze op dezelfde plek zitten. Houd het afneembare frame stevig tegen het kubische hoofdframe en gebruik de markeringen om een gat voor te boren in beide frames. De houten palen kunnen wat uit elkaar schuiven als u ze niet stevig tegen elkaar aanhoudt, en dat willen we voorkomen zodat de gaten op een lijn liggen. Boor vervolgens de tapbout aan de achterkant van de houten palen van de kubus zodat het schroefdraad uitsteekt naar het de plek waar het afneembare houten frame op geplaatst wordt. Gebruik een groter formaat boor om het gat in het afneembare houten frame iets te vergroten, zodat deze gemakkelijker van de tapbout af te nemen is. Vervolgens kunt u de gaten op het afneembare frame op alle vier de hoeken van de kubus plaatsen over de uitstekende tapbouten heen en deze vastzetten met de vleugelmoeren.

Volière bouw met gaas

En Voila! Uw voliere is af. U kunt met behulp van de vleugelmoeren en tapbouten het houten deurframe eenvoudig afnemen door de vleugemoeren los of vast te draaien. De binnenzijde kunt u inrichten zoals u wilt om het leven van uw gevleugelde vrienden nog leuker te maken. De houten constructie is licht en daardoor ook gemakkelijk door de tuin heen te verplaatsen. U kunt deze handleiding ook volgen met andere afmetingen, of met bijvoorbeeld een extra gedeelte door een kleiner blok aan het grotere houten blok toe te voegen. Onder aan deze pagina vindt u alle producten die u, naast het benodigde hout, nodig heeft om deze voliere te bouwen. 

De meeste producten heeft u na bestelling bij Wovar binnen een dag al binnen. Daarnaast profiteren ondernemers in de bouw- en tuin sector van extra voordeel met gebruik van een zakelijk account! Zo krijgt u een handig overzicht van al uw bestellingen, korting op aankoopprijzen en een uniek contactpersoon binnen Wovar!

Producten die passen bij deze blog