CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Besteld voor 20:00, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
blijvende-prijsverhogingen-hout 22 jun

Blijvende prijsverhogingen hout?!

Terug naar overzicht

Juni 2021 - De afgelopen jaren waren natuurlijk bijzonder op allerlei verschillende vlakken. De hele wereld kreeg natuurlijk te maken met Covid-19 en alle gevolgen van dien. Ook de wereldwijde houthandel is hierdoor hard geraakt. Het gevolg? Gigantische prijsverhogingen! Er is in verschillende kranten veel over geschreven. "Hout is het nieuwe goud" zo kopte een aantal grote kranten in België en Nederland. Als experts op het gebied van hout behandeling en verduurzaming werd ons het belang van beits en olie nog eens goed duidelijk de afgelopen tijd. In deze blog leggen we uit wat de oorzaak is van de prijsverhoging en waarom het nu nóg belangrijker is om goed te behandelen en te onderhouden!

Prijzen van hout

Eigenlijk zijn er meerdere oorzaken van de prijsstijging die we momenteel zien in de gehele markt. Ten eerste is de vraag enorm toegenomen. In Coronatijd konden mensen in heel Europa en daar buiten niet op vakantie. Dus wat deden veel consumenten met hun vrije dagen en vakantie geld? Juist ja, thuis klussen. Massaal werden overkappingen, schuttingen, tuinhuizen en vlonders gebouwd en vervangen. Aan de andere kant is het aanbod juist afgenomen. Zo waren er in Noord-Amerika problemen met zeldzame kevers die bossen onbruikbaar maakten, waren er stakingen, beperkingen door Covid in zagerijen etc. Wanneer het aanbod flink afneemt en de prijs flink stijgt, ontstaan er natuurlijk te korten en prijs stijgingen. Dat is gelijk terug te zien bij de lokale hout handelaar. Het resultaat? Hout dat ruim 2x zo duur is (of erger) dan vorig jaar. Op de onderstaande foto ziet u een mooi visueel gemaakt voorbeeld van de prijsverhoging internationaal. 

To show how to create blog post

Oude prijs hout

De grote vraag is natuurlijk of dit zo blijft. Volgens experts is de kans groot dat de tijd van goedkoop hout voorgoed voorbij is. De prijzen waren structureel eigenlijk al bijzonder laag. De tekorten zullen niet snel bijtrekken. Zeker niet als we ook rekening houden met ontbossing en toenemende bewustheid van lokale ontbossing wereldwijd. De vraag zal niet snel toenemen. De kans is dus groot dat goedkoop hout voor een lange tijd niet meer terug zal keren. 

Hout met lange levensduur

Wanneer de prijs hoger wordt van hout, is het natuurlijk des te belangrijk dat u zuinig om gaat met het materiaal. Daarom is het nu nog belangrijk om het hout goed te onderhouden met de juiste producten! Beitsen of oliën is cruciaal voor de levensduur. Problemen als houtrot en schimmel zijn vaak de reden dat na verloop van tijd een plank of balk toe is aan vervanging. Deze problemen voorkomt u direct door er een goede beits of olie op te smeren! Dit kan in allerlei kleuren, zowel dekkend als transparant. Wilt u de natuurlijke uitstraling behouden? Kies dan voor een transparante olie of beits die qua kleur dicht bij het origineel ligt! Zo behoudt u het langste de natuurlijke uitstraling van het hout. Naast dat het hout dus langer mooi blijft én langer goed blijft door de juiste onderhoudsmiddelen, is het uiteraard ook nog eens beter voor het milieu. Door minder hout te consumeren, zullen er minder bomen gekapt moeten worden en draagt u bij aan het voorkomen van onnodige ontbossing wereldwijd!

Benieuwd welk product het beste is voor uw klus? Lees dan even verder!

To show how to create blog post

Hoe hout behandelen?

Ten eerste is het natuurlijk belangrijk om een juist product te kiezen. Denk daarom goed na over de kleur. Wilt u bijvoorbeeld de kleur behouden of juist een ander kleurtje aanbrengen? Gaat u voor transparant of dekkend? Voor hardhout adviseren wij eigenlijk altijd het gebruik van een olie of speciale hardhout olie. Voor zachthout kunt u kiezen voor een olie of een beits. Doorgaans is een beits sterker qua bescherming en heeft het minder onderhoud nodig, terwijl een olie een natuurlijkere uitstraling geeft en wat vaker onderhouden moet worden. Wanneer u het hout goed behandeld heeft met een product naar keuze, is onderhoud uiteraard belangrijk. 

Het onderhouden verschilt per product en bestaat doorgaans enkel uit het aanbrengen van een nieuw laagje beits of olie. De benodigde interval verschilt per product, merk en kleur. Lees u daarom altijd goed in! Naast het bijhouden van de beits of olie, is het ook slim om het hout schoon te houden. Bij vlonders bijvoorbeeld, adviseren wij altijd om minsten 1x in de twee weken even goed de planken te vegen. Wanneer uw hout echt heel vies is, kunt u natuurlijk de boel schoonmaken met een speciale houtreiniger.

Producten die passen bij deze blog