CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Besteld voor 20:00, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
Bankirai behandelen 13 dec

Hoe Bankirai behandelen?

Terug naar overzicht

Bankirai hout is waarschijnlijk de meest populaire hardhoutsoort in Nederland. Het hout komt veelal uit Zuid-oost Azië. Dit hout staat erom bekend dat het duurzaam is en lang mee gaat. Het is sterk en vaak ook relatief zwaar. Toch adviseren wij altijd om Bankirai hout te behandelen. Dat vinden sommige mensen raar. Hoewel het hout sterk is en lang mee gaat. Kan het wel last hebben van de verschillende weersomstandigheden in Nederland. Zo kan het gaan verkleuren en kromtrekken. In deze blog leggen wij u alles uit over het behandelen van Bankirai hout. 

Waarom behandelen?

Om uit te leggen hoe u dient te behandelen, is het handig om te weten waarom. Hout is gevoelig voor de verschillende invloeden van het weer. Hoewel u met bankirai niet snel last krijgt van houtrot, kunt u wel last krijgen van andere problemen. De voornaamsten zijn schimmels en verkleuring. Hierdoor wordt het hout lelijk. Na verloop van tijd zal het hout gaan vergrijzen. Dit ziet er natuurlijk vaak niet mooi uit. Zeker niet omdat de vergrijzing in veel gevallen niet mooi regelmatig gebeurt, maar met grote kleurverschillen van plank tot plank. Wanneer u deze vergrijzing wilt voorkomen, is behandeling met een goede olie cruciaal. Daarnaast voorkomt een goede behandeling dat er schimmels en houtrot ontstaat op hout. Dit doet het door water tegen te houden. Het is dan wel belangrijk dat u een kwalitatief goede olie gebruikt. 

To show how to create blog post

Bankirai behandelen

Bij het behandelen van Bankirai, is het van belang dat nu een geschikt product gebruikt. Ten eerste is daar de keuze tussen beits en olie. Ons advies: gebruik bij hardhout altijd een olie! Beits hecht niet goed op hardhout en zal dus ook niet een gewenst resultaat hebben. Daarnaast trekt een olie in het hout waardoor het een veel natuurlijkere en nettere uitstraling krijgt dan bij een beits. 

Kies als olie, bij voorkeur, een speciaal hardhout olie. Dan weet u zeker dat de hechting en werking goed is voor het hout. Het voordeel bij bankirai is, dat er veel oliën zijn in de kleur bankirai. Wanneer u dus een bankirai olie kiest, weet u zeker dat de kleur past bij het hout en er natuurlijk uit ziet! Wij adviseren het gebruik van plantaardige hardhout olie naturel of plantaardige hardhout olie Bankirai. Op de onderstaande afbeelding ziet u het verschil in kleuren. Daarnaast ziet u ook een onbehandelde plank Bankirai na enkele maanden in de zon. Dit onderstreept gelijk het belang van behandelen! 

To show how to create blog post

Bankirai hout behandelen met olie

Het behandelen van uw bankirai hout is eigenlijk ontzettend gemakkelijk en werkt niet anders dan bij ander hardhout. Het is belangrijk dat u het hout eerst goed schoonmaakt en schoonveegt. Vlekken die in het hou zitten tijdens het oliën kunnen namelijk zichtbaar blijven na droging en dan krijgt u ze niet meer makkelijk weg. Is uw hout al oud en lelijk vergrijsd? Dan is het verstandig om eerst goed te schuren. Dat laten wij in de onderstaande video ook zien. Na het eventuele schuren veegt u het hout geheel goed schoon met een stevige borstel of veger. Vervolgens brengt u de olie aan. Gebruik hiervoor een kwalitatieve kwast. Wrijf binnen 5 minuten de olie in met een pluisvrije doek. Laat het hout goed drogen. Voor de maximale bescherming brengt u na 24 uur drogen nog een tweede laagje aan. Wij maakten met onze oude olie een video waarin we een verouderd terras behandelen met olie. Bij nieuw bankirai hout kunt u dus het schuren overslaan. Hoewel wij in de video onze oude olie gebruiken, werkt de nieuwe olie hetzelfde. Alleen de kwaliteit is hoger en de kleur verfijnder.

Producten die passen bij deze blog