CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Besteld voor 20:00, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
Hoe werkt een dompelpomp? 24 mrt

Hoe werkt een dompelpomp?

Terug naar overzicht

Erg handig zo'n dompelpomp, maar hoe werkt dit eigenlijk? Dompelpompen worden gebruikt voor het leegpompen van bijvoorbeeld vijvers, zwembaden of een volgelopen kelder. Naast een ruimte leegpompen is een dompelpomp ook ideaal om water over te pompen naar een andere ruimte of waterreservoir. De naam 'dompelpomp' is ontstaan omdat je bij gebruik de pomp vaak volledig onder water dompelt. Dompelpompen worden ook wel vlakzuiger of klokpomp genoemd.

Dompelpomp werking

Een dompelpomp wordt bij gebruik volledig onder water geplaatst, maar kan ook gedeeltelijk in het water gezet worden. Aan de onderkant van de dompelpomp zit een aanzuigrooster waarmee het water rechtstreeks de pomp in wordt gezogen, dit water wordt tegelijkertijd gebruikt voor de koeling van de pomp. Het water gaat vervolgens door de pomp, via de afvoerslang naar buiten. Water kan zo goed als volledig worden weggepompt tot een laagje van 20-40 mm. 

Hoe werkt een vlotter?

De klokpomp wordt aan- en uitgezet met een handige vlotterschakelaar. Deze schakelaar bevat een onderdeel dat drijft en wordt de vlotter genoemd. Op het moment dat u de pomp in het water plaatst, gaat de vlotter drijven en zal dit de dompelpomp activeren. Het voordeel van een vlotterschakelaar is dat de pomp automatisch wordt ingeschakeld en bij een laag genoeg waterpeil weer automatisch wordt uitgeschakeld. 

vlotter

Dompelpomp met tuinslang aansluiten

De dompelpompen van Wovar hebben een aansluitspanning van 230 Volt en kunnen met de bijgeleverde kabel op een normaal stopcontact worden aangesloten. Slangen met een diameter van 1 inch (25 mm) en 1 1/2 inch (38 mm) kunnen rechtstreeks op de dompelpomp worden bevestigd met slangklemmen.


Heeft u geen tuinslang met deze diameter, geen probleem! Zaag het beginstuk tot het schroefdraad op de aansluiting van de pomp af, onze kraanaansluiting 1" draait u vervolgens kinderlijk eenvoudig, zonder gereedschap vast op de dompelpomp. Sluit hierna, door gebruik te maken van een slangkoppeling, uw tuinslang aan op de universele nippel van de kraanaansluiting en u bent klaar om te pompen!

aansluiting dompelpomp

Schoonwater of vuilwater dompelpomp?

Dompelpompen zijn er voor zowel schoon als vies water. Bij het kiezen van een dompelpomp is het verstandig om rekening te houden met welke ruimtes u precies wilt leegpompen en hoe vervuild dit water is. Onze vuilwater dompelpomp kan vuildeeltjes met een maximale diameter van 35 mm wegpompen, voor zand bijvoorbeeld is dit meer dan genoeg. Bij onze klokpomp voor schoon water zijn dit maximale vuildeeltjes van 5 mm. 

vijver dompelpomp

Wilt u aan de slag met een dompelpomp? Neem dan een kijkje bij onze dompelpompen, slangkoppelingen en tuinslangen voor al uw benodigdheden!
 

Producten die passen bij deze blog