CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Besteld voor 20:00, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
hoe-werkt-een-keilbout 10 jun

Hoe werkt een keilbout?

Terug naar overzicht

Wanneer u bijvoorbeeld een balk of haak aan een muur wilt maken, heeft u een bevestigingspunt nodig. In sommige materialen is het echter lastig om een bevestigingspunt aan te brengen. Wanneer u metrisch draad of een bevestigingsoog wilt monteren in een wand, dan kunt u kiezen voor keilbouten. Keilbouten zijn verkrijgbaar in 4 varianten: keilbouten voorsteekmontage, keilbouten doorsteekmontage en keilbouten met oog en met haak. In deze blog vertellen wij hoe deze soorten werken.

Keilbout doorsteekmontage

De keilbout voor doorsteekmontage is de keilbout die het meest gemakkelijk te bevestigen is. Om deze keilbout te monteren, boort u een gat ter grootte van de keilbout. Vervolgens neemt u de keilbout voor doorsteekmontage, waarna u deze in de muur slaat. Na het inslaan van de keilbout, houdt u het te bevestigen materiaal tegen de muur en door de keilbout. Vanaf dat moment heeft u een metrisch draad uit de muur steken, waar u verschillende dingen op kunt bevestigen. Neem bijvoorbeeld een plank, welke u met een moer aan de muur kunt bevestigen aan de keilbout. Na het aandraaien van de moer, trekt de kegel zich in de huls. De huls zet zich hierdoor uit en klemt zich in de muur. 

Keilbout voorsteekmontage

De keilbout voor voorsteekmontage is een keilbout die hetzelfde als de doorsteekmontage te gebruiken is; deze keilbout heeft na bevestiging een uitstekend stuk metrisch draad, waaraan u moeren of andere bouwmaterialen kunt bevestigen. Om deze keilbout in een muur aan te brengen, boort u eerst een gat met de grootte van de keilbout. Vervolgens brengt u de keilbout aan in de muur. Daarna neemt u een steeksleutel en draait u aan de moer op de keilbout. Het uiteinde (wat u in de muur heeft geplaatst) zal zichzelf uitzetten waardoor de keilbout in de muur verankert. 

Keilbout met oog en keilbout met haak

De keilbout met oog en keilbout met haak werken qua bevestiging hetzelfde als de keilbout voor voorsteekmontage. Nadat u heeft geboord, plaatst u deze en draait u aan de moer totdat de bout verankert in de muur zit. Het verschil met de andere twee soorten, is dat de keilbout dan niet alleen meer een uitstekend stuk metrisch draad is. Er zal namelijk een haak of oog uit de muur steken. Hieraan kunt u materialen vastmaken. Denk hierbij aan een schaduwdoek bijvoorbeeld. 

Waarom keilbouten?

Nu vragen mensen zich af, waarom moet ik een keilbout gebruiken. Hiervoor moet u stilstaan bij de werking van de keilbout. Een meer geschikte vraag is daarom: hoe werkt een keilbout? Deze bouten verankeren zich in een oppervlak (vaak een muur of balk), waarna u een stevig bevestigingspunt heeft. Het voordeel van keilbouten ten opzichte van normale schroeven en bouten, eventueel met plug, is dat deze manier van bevestiging een enorm sterke verankering in de muur creëert. De maximale gewichten en krachten op deze bout zijn dus veel hoger dan bij de alternatieven. 

Keilbouten kopen

Bent u na het lezen van deze blog geïnteresseerd geraakt in keilbouten? Bestel uw keilbouten dan in onze webshop. Wovar heeft keilbouten doorsteekmontage, keilbouten voorsteekmontage, keilbouten met oog en keilbouten met haak in verschillende maten beschikbaar. 

Ook voor bijpassende boren heeft u verschillende mogelijkheden in ons assortiment. Denk aan betonboren en hardhoutboren

Producten die passen bij deze blog