CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Besteld voor 20:00, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
padouk-onderhouden-olie 25 jun

Padouk onderhouden met olie

Terug naar overzicht

Wanneer u investeert in bijvoorbeeld een schutting, plantenbank, vlonder of andere constructie van Padouk hout in de tuin, dan wilt u deze natuurlijk goed kunnen beschermen. Hout kan natuurlijk snel minder mooi worden. Denk bijvoorbeeld aan vergrijzing, kromtrekkende planken, schimmel en houtrot. Gelukkig is het mogelijk om uw hout te beschermen tegen deze problemen. Dit is ook nog eens relatief makkelijk. Wel is het belangrijk dat u het onderhoud goed bij weet te houden. 

Waarom Padouk hout onderhouden? 

Vaak krijgen wij de vraag waarom het eigenlijk nog nodig is om hardhout te onderhouden, want het is toch al heel duurzaam? Absoluut, padouk hout is erg duurzaam. Toch gebeuren er een aantal dingen wanneer u niet juist onderhoud pleegt. Om te beginnen is daar de vergrijzing. De mooie en unieke padoukkleur verdwijnt na verloop van tijd ten gevolge van vergrijzing. Door het zonlicht en Uv-stralen wordt het hout dan snel grijs. Sommige mensen vinden dit mooi, anderen willen dit juist graag voorkomen. Daarnaast kan vocht zorgen voor houtrot en schimmel (relatief zeldzamer op hardhout dan bij zachthout). Ook kan vocht zorgen voor kromtrekkende planken en eventuele scheuren in het hout. Allemaal problemen die u kunt voorkomen!

Padouk beschermen

Deze problemen kunt u grotendeels voorkomen met een hele simpele oplossing: oliën. Met een goede hardhout olie beschermt uw het hout tegen vocht. Dit verkleint de kans op kromtrekkende planken, schimmel, houtrot etc. Daarnaast heeft de olie nog een belangrijke functie: kleurbehoud. Dit vinden mensen vaak erg belangrijk bij een houtsoort als Padouk. Het is dan wel belangrijk dat u kiest voor een olie met pigment. Een kleurloze olie beschermt niet of nauwelijks tegen vergrijzing. Bij oliën is het wel belangrijk dat u het bijhoudt. Dit kan door te kijken naar de kleur. Begint het hout toch een beetje zijn kleur te verliezen? Tijd om een nieuw laagje olie aan te brengen! 

Welke olie gebruiken voor Padouk?

Het is dan natuurlijk wel even belangrijk om de juiste olie te kiezen. De eerste olie die zeer geschikt is, is hardhout olie bankirai. Deze olie zorgt er voor dat de bekende rode kleur extra wordt verdiept. De kleur wordt wel een beetje donkerder. Hieronder ziet u een foto met een goed voorbeeld van bankirai olie van Wovar op Padouk hout. Deze foto is gemaakt door een tevreden klant!

To show how to create blog post

Deze olie dient u gemiddeld 1x per jaar aan te brengen. De kleur zoals op de foto is net na behandeling. De kleur trekt nog ietsjes lichter bij na verloop van tijd. 

Een andere optie is de Woca olie in een kleur naar keuze. Deze is verkrijgbaar in 16 kleuren! De meest interessante kleuren zijn bij Padouk dan de kleuren roodbruin, bankirai, teak en naturel. Twijfelt u welke te kiezen? Dan is het ook nog mogelijk om Woca testers te bestellen. Test een stukje hout en zie welke kleur het krijgt. Dit verschilt namelijk nog wel een beetje per partij padouk. In veel gevallen gaan klanten voor de kleur Roodbruin. Ook naturel is erg populair. Let wel op, de kleur naturel beschermd minder tegen vergrijzing dan bijvoorbeeld de kleur bankirai of roodbruin omdat er veel minder pigment in zit. Dit betekend vaker oliën. 

Padouk oliën

Daarna is het natuurlijk belangrijk om dit onderhoud bij te houden. Dit is heel erg simpel, gewoon even schoonmaken en een nieuw laagje olie er op doen. Het interval van dit benodigde onderhoud verschilt enorm. Dit is vooral afhankelijk van zonlicht. Daarnaast verkleurt plat gelegd hout (vlonders, tafelbladen etc.) doorgaans sneller dan staande delen. Het is daarom belangrijk om zelf een inschatting te maken wanneer onderhoud nodig is. In de meeste gevallen is dit jaarlijks. Wanneer de kleur begint lichter te worden, is vaak een goed moment om te oliën. Doe dit bij voorkeur in het voorjaar. 

Daarnaast is het, vooral bij vlonders, belangrijk om het zo goed mogelijk schoon te houden. Zo adviseren wij altijd om eens per week even uw terras te vegen. Wanneer het hout vuil begint te worden is het slim om dit af en toe schoon te maken met bijvoorbeeld een houtreiniger. Zo blijft uw Padouk hout, wat natuurlijk niet het goedkoopste hout is, lang mooi! Heeft u zelf nog handige tips? Laat het vooral weten in de reacties hieronder. 

Producten die passen bij deze blog