CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
 • Besteld voor 20:00, morgen in huis
 • 30 dagen recht op retour
 • Veilig achteraf betalen
 • Gratis bezorging vanaf 79 euro
pergola-maken 28 okt

Pergola maken

Terug naar overzicht

Pergola's, de meeste mensen kennen ze wel. Een pergola is een (meestal) houten constructie ter decoratie in uw voor- of achtertuin. Deze constructie kan naast decoratieve doeleinden ook dienen als zonoverkapping. Zo zit u op een zonnige zomerdag lekker in de koele schaduw. Een pergola maken kunt u geheel zelfstandig doen, zeker met behulp van deze instructie en onze tips. In deze blog vertellen wij hoe u een pergola maken kunt, wat u nodig heeft en waar u op moet letten. Zo maakt u zelf in een mum van tijd uw eigen pergola. 

Zelf pergola maken

Zelf pergola maken begint bij de juiste benodigdheden. De lijst met benodigdheden verschilt per pergola en is afhankelijk van soort, maat en overige wensen. Gaat u een kleine pergola maken, heeft u minder materialen nodig. Gaat u een luxe pergola maken, dan heeft u meer materialen nodig. Voordat u de lijst met benodigdheden voor pergola kunt opstellen, gaat u de pergola inmeten. U kijkt in uw tuin (of op welke andere plek dan ook) hoeveel ruimte u heeft voor de pergola. Hierna kunt u uitrekenen hoeveel materialen u nodig heeft. Let hierbij ook op de hoogte die uw pergola moet krijgen, zodat u vervelende verassingen achteraf of tijdens het klussen voorkomt. In de onderstaande materialenlijst gaan wij uit van een simpele pergola, zonder extra balken overdwars. Het betreft hier dus een vierkant frame waar u een schaduwdoek in kunt hangen. 

Benodigdheden pergola

Bouwmaterialen

 • 4 Hardhout palen voor de hoeken (de staanders)
 • 4 hardhout palen voor de bovenkant (de dragers)
 • 8 korte balkjes, schuin afgezaagd (de schuine schoor)

Gereedschap

 • Slangenboor (voorboren tellerkopschroeven en evt verzinken)
 • Boormachine (boren en schroeven ijzerwaren)
 • Hardhoutboortje (voorboren houtdraadbouten)
 • Torx bitjes en/of dopbits (montage bouten/schroeven)
 • Betonbootje (voor montage op betonvloer/steen)
 • Rolmaat (voor symmetrie van uw pergola)
 • Waterpas (voor een rechte vlonder)
 • Cirkelzaag (of andere zaag, om balken en schoor op maat te zagen)

IJzerwaren en overige materialen

 • Tellerkopschroeven (montage schuine schoren)
 • Houtdraadbouten (montage dragers evt aan hand van pergola elementen)
 • Pergola elementen (gemakkelijke montage balken)  AANRADER
 • Snelbeton (wanneer palen in de grond komen
 • Postsaver paalhouder (palen in grond beschermen)
 • Nylon pluggen (voor montage op betonvloer/steen)

Pergola bouwen

Met de bovenstaande materialen in huis, kunt u aan de slag met de pergola bouwen. Wij kiezen voor montage op een bestaande ondergrond, waardoor we de pergola gemakkelijk vastschroeven aan de ondergrond. U kunt uw pergola ook bouwen in de grond, echter raden wij dan aan met behulp van een grondboor of schep de palen in de grond te verwerken.

Om de palen (dragers) aan de bovenkant aan elkaar te maken, kunt u het beste gebruik maken van onze pergola elementen. Deze zijn enorm sterk en razendsnel te bevestigen. Zo krijgt u een sterke en mooie pergola, die in een mum van tijd staat! Als alternatief kunt u ook lasverbindingen met hout maken, echter vraagt dit vele malen meer tijd en energie dan de eerdergenoemde verbindingsstukken. Ook is het eindresultaat dan afhankelijk van de nauwkeurigheid waarmee u werkt. Als u een hoek of verbinding niet recht zaagt, zult u altijd een scheef deel of een speelt blijven zien. Lasverbinding in hout maken raden wij daarom alleen aan voor de professionele klusman. 

Om de pergola perfect symmetrisch te maken, meet u van tevoren uit waar alle palen moeten komen en hoe lang de balken worden. Zo kunt u alles aftekenen, uitzetten en op maat zagen. Zoals voor de meeste klussen geldt; een goede voorbereiding is het halve werk!

Palen in de grond

Zoals gezegd, kunt u kiezen voor palen in de grond of montage op een bestaand oppervlak. Wij beschrijven montage op een houten vlonder, maar de constructie met palen in de grond verschilt weinig van die op een vlonder of gesteente. De palen die u in de grond gaat verwerken moeten lang genoeg zijn. Voor maximale stevigheid zorgt u ervoor dat u palen van 270 cm zeker 70 cm in de grond plaatst. Zo houdt u de overkapping hoog genoeg om onderdoor te lopen voor de meeste mensen. Natuurlijk kunt u deze ook wat hoger maken, neem dan langere balken. Balken rechtstreeks in de grond plaatsen is mogelijk, echter voor de meeste typen ondergrond minder stevig. Dit omdat de bodem op veel plaatsen relatief zacht is. Stort daarom snelbeton op de bodem bij uw palen. Door de paal in een laag snelbeton te storten, vormt zich een groot en stevig anker rondom de paal, waardoor verzakken niet meer mogelijk is. Graaf voor uw palen een gat uit die circa 2 (of meer) keer de diameter van de paal heeft. Een 12 x 12 paal moet dus minimaal 24 x 24 worden. Maak hierbij ook gebruik van uw meetgereedschap, zoals de waterpas en rolmaat. Zo zorgt u ervoor dat uw palen recht en even diep in de gaten staan. 

Pergola poeren

Als alternatief op palen in de grond of uw palen aan de ondergrond vastgeschroefd, kunt u ook kiezen voor pergola poeren. De pergola palen schroeft u dan niet rechtstreeks op de ondergrond, maar op een betonpoer. De betonnen poeren verwerkt u in de grond (eventueel met behulp van snelbeton), waarna u een stelplaat betonpoer hierop schroeft. Deze stelplaat wordt ook wel hoogteverstelling betonpoer genoemd. Zoals de naam al doet denken, is dit een in hoogte verstelbaar plaatwerk. Deze plaat is geschikt om een grote paal op vast te schroeven. Door uw pergola palen op poeren te plaatsen, geeft u uw pergola een compleet andere uitstraling dan met palen in of op de grond. 

Pergola overkapping

De bovenkant van de pergola komt bij palen in de grond nadat u de palen in de grond heeft aangebracht. Gaat u de pergola op een bestaande vlonder of stenen ondergrond schroeven? Dan kunt u de bovenkant het beste eerst maken. De bovenkant maakt u met de 4 overgebleven balken die u tegen elkaar aan maakt in een vierkant. Hierbij is het aan te raden onze pergola verbindingsstukken te gebruiken. Zo schroeft u de balken in een mooi en stevig vierkant tegen elkaar. U kunt kiezen voor een model dat over de palen heen wordt geplaatst, maar ook voor een open model. Met uw vierkante overkapping pergola klaar, kunt u deze met de palen samenvoegen. De palen in de grond zijn hier het meest gemakkelijk, omdat u het vierkante dak gemakkelijk over de palen heen plaatst. Voor een pergola op een vlonder of stenen ondergrond plaatst u iedere paal nu afzonderlijk onder het vierkant. Mocht u weinig of geen extra handen tot uw beschikking hebben, kunt u de pergola ook even op zijn kop leggen. U kunt dan zelf twee palen alvast onder het frame monteren. Hierna zet u de pergola overeind, waarna u de resterende twee palen vastmaakt. De montage van de pergola elementen kunt u het beste met de meegeleverde houtdraadbouten doen. Om deze stevig en recht in het hout te draaien, is voorboren met hardhoutboren aan te raden. Kies voor de meegeleverde M8 bout een boortje 6 mm dik. 

Bij het door ons gekozen voorbeeld, heeft u nu een vierkant frame met palen eraan vast. Om deze stevig op zijn plaats te zetten, schroeft u het frame vast aan de ondergrond. Hiervoor kunt u gebruik maken van onze pergola vloerelementen. Deze plaatst u tegen de onderkant van iedere paal, waarna u vier schroefgaten geeft die in de ondergrond gaan. Draai onze sterke houtdraadbouten in de vlonder en haarhaal dit voor alle voerelementen. U zult zien dat uw constructie stevig is verenigd met de vlonder. Bij een stenen ondergrond neemt u eerst een betonboor erbij. Hiermee boort u een gat met dezelfde diameter als de nylon plug die u gaat gebruiken. De plugmaat is afhankelijk van de bouten die u gebruikt. Bij onze pergola elementen leveren wij M8 bouten, waarvoor een plug van 12 mm dik erg geschikt is. Hiervoor neemt u dus een betonboor 12 mm dik. 

Pergola aan woning

Schuine schoor

Uw vierkanten pergola staat na het volgen van deze instructies stevig in of op de grond. Om uw pergola extra stevigheid te geven, kunt u bij de palen een schuine schoor maken. Dit is een schuine verbinding tussen de staander en de drager. Door een balkje die aan beide kanten schuin is afgezaagd bij uw constructie te plaatsen, verkrijgt u een sterke constructie die geschikt is voor zelfs de meest zware gewichten en krachten. De schuine schoor plaatst u na het schuin afzagen aan beide kanten tegen de paal en bovenkant. U kunt deze monteren met behulp van tellerkopschroeven. Deze schroeven zijn extra lang met een grote schroefkop, voor een vergroot klembereik. Mocht u de schroefkop weg willen werken, boort u een klein stukje uit met een speedboor (vlinderboren). Daarna neemt u de slangenboor en boort u het gat voor, waarna u de tellerkopschroef indraait. Door de enorme kracht van deze schroeven, volstaat 1 aan de bovenkant en 1 aan de onderkant in de meeste gevallen. 

Pergola met doek

Pergola's zijn enorm populair om doek in te hangen. Op deze manier maakt u een prachtige zonoverkapping of overkapping tegen regen. Zo geniet u in de zomer van de verkoeling van de schaduw. Bij een regenbui zit u droog onder het doek in de pergola. Voor een pergola met doek heeft Wovar verschillende typen schaduwdoek in haar assortiment opgenomen. Bij onze schaduwdoeken vindt u vierkante, driekhoekige en rechthoekige schaduwdoeken. Deze zijn verkrijgbaar in de varianten schaduwdoek waterdicht en schaduwdoek waterdoorlatend. Het voordeel van doek ten opzichte van een gefixeerd dak, is dat u het doek altijd weer weg kunt halen. Dit doet u razendsnel, in tegenstelling tot het verwijderen van een compleet dak. Met behulp van onze keilbouten met oog en karabijnhaken maakt u het uzelf extra gemakkelijk. Deze kunt u niet alleen voor schaduwdoek gebruiken, maar ook voor andere accessoires die u aan uw pergola wilt hangen. 

 Pergola schommel

Naast een schaduwdoek, wordt een pergola ook veelgebruikt om een schommel aan te hangen. Met een stevig pergola frame hoeft u zich nergens zorgen om te maken. Het gewicht van een schommel met een persoon erop is geen enkel probleem met een stevige eigen gemaakte pergola. Om de schommel op te hangen, kunt u kiezen voor onze keilbouten, maar ook onze schommelhaken. De schommelhaken zijn een stevige haak, speciaal gemaakt voor schommels. Een pergola schommel geeft een speels uiterlijk aan uw tuin. Daarnaast is dit erg makkelijk wanneer u kinderen heeft en tegelijkertijd wilt genieten van een mooie overkapping in uw tuin. Hiermee bespaart u ruimte, omdat niet een schommel hoeft te bouwen. Naast een schommel, kunt u uw pergola ook voorzien van buitenverlichting. Zo geniet u ook in het donker van uw eigen pergola. Hiervoor heeft Wovar verschillende soorten buitenverlichting in haar assortiment opgenomen. 

Pergola schommel en schaduwdoek

Pergola op maat

Bent u warm geworden voor het maken van een pergola? Bestel uw materialen dan gemakkelijk en snel in onze shop. Liever even in het echt zien of advies op maat? Kom dan langs bij onze winkel in Groningen, waar u ook onze eigen gemaakte pergola kunt aanschouwen! Bent u meer visueel ingesteld? Dan is onze onderstaande YouTube video misschien iets voor u. Hierin legt onze klusbaas Jesse stapsgewijs uit hoe u een pergola maakt met behulp van hoekverbindingen. 

Producten passend bij deze blog