CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
 • Voor 16:00 uur besteld, morgen in huis
 • 30 dagen recht op retour
 • Veilig achteraf betalen
 • Gratis bezorging vanaf 79 euro
zelf-tuindeur-maken-tips 15 apr

Zelf een tuindeur maken? Tips en uitleg!

Terug naar overzicht

Een schutting is natuurlijk niet compleet zonder een tuindeur of poort. Met deze deur kunt u een gemakkelijke doorgang maken door uw schutting, welke volledig afsluitbaar is. Indien gewenst kunt u er zelfs voor kiezen een slot, haak of grenden bij te bouwen, om zo ongewenste bezoekers te voorkomen. Een tuindeur bouwt u gemakkelijk zelf met behulp van een poortframe, ook wel tuindeur frame. Dit is een metalen skelet waar u een zelf een deur van kan maken. Het voordeel hiervan is dat u zelf in controle bent over de kleur of het materiaal waarvan de deur gemaakt wordt. In deze blog nemen wij u mee in de bouw van een tuindeur. Zelf een deur maken van planken is zeer gemakkelijk.

Planken kiezen

De populairste planken om een tuindeur mee te bekleden zijn geïmpregneerde tuinplanken. Deze zijn zeer duurzaam doordat het hout is beschermd tegen schimmels en bacteriën. Daarnaast kunt u natuurlijk ook kiezen voor een Douglas variant of hardhout variant. Gevelbekleding is eventueel ook mogelijk. Het geeft niet als de planken langer zijn dan het deurframe. De planken kunnen dus best 20 cm uitsteken. U kunt hierbij natuurlijk rekening houden met de lengte van de planken op de schutting, zo maakt u er één mooi geheel van. 

Deurframe bekleden met hout

In een paar stappen vertellen wij u hoe u een deurframe kunt voorzien van houten planken:

 1. De planken dienen doorgaans verticaal op het deurframe te worden geplaatst, waarbij uzelf de afstand tussen de planken kunt bepalen. Bij een helemaal dichte deur houdt u 2 cm ruimte tussen de planken. Zelfs bij een tussenruimte van 5 cm, kunt u nauwelijks door de deur heen kijken. Wij raden aan om de planken niet dichter op elkaar te monteren dan 2 cm. Zorg ervoor, dat tussen elke plank dezelfde tussenruimte zit, dat ziet er wel zo netjes uit. Om het uzelf makkelijk te maken, tekent u de plekken waar u een plank gaat monteren eerst af op het frame. Of maak gebruik van afstandhouders. Wilt u uw planken horizontaal plaatsen? Hier heeft Wovar een speciale uitvoering voor. Deze vindt u onder ons complete aanbod ijzeren deurframes.
   
 2. Op elk punt waar de houten planken het frame raken, dienen ze te worden vastgeschroefd. Monteer de plank dus ook op de schuine kanten van het frame. Elk punt waarop een plank het frame raakt, dient te worden vastgeschroefd met 2 schroeven. 
   
 3. Wanneer u 1 kant van het frame heeft bekleed, draait u het frame om en kunt u aan de slag met de 2e kant. Teken ook hier even op het frame af, waar de planken moeten worden vastgemaakt. U wilt dat deze natuurlijk mooi recht over de tussenruimtes van de planken van de andere zijde vallen. Om goed uit te komen kan het zijn dat u de laatste plank in de lengte moet inkorten. Zorg ervoor dat u bij het plaatsen van deze plank dezelfde tussenruimte gebruikt als tussen de andere planken. Houd hierbij ook rekening met het maken van de inkepingen voor de ophangogen.
   
 4. Om de laatste houten plank mooi om de ophangogen te bevestigen, maakt u inkepingen in de plank. Dit kunt u doen door eerst op de plank af te tekenen waar de inkepingen precies moeten komen. Afhankelijk van de breedte van de deur, heeft u 2 of 3 ophangogen. Plaats de plank met de inkepingen om de ophangogen en bevestig deze normaal op het frame. 

Welke schroeven gebruiken voor deurframe maken?

Wovar raadt aan om de houten planken op het ijzeren deurframe te bevestigen met zelftappende schroeven. Deze ‘zelftappers’ zijn namelijk voorzien van een scherpe boorpunt, waarmee u ze direct door het hout, in het ijzeren frame kunt boren. Voorboren is dus niet nodig. Boort u toch liever voor? Maak dan gebruik van onze metaalboor van 3 mm, welke u kunt vinden in ons assortiment metaalboren
De lengte van de zelftappende schroeven hangt af van de dikte van uw houten planken. Het is namelijk belangrijk dat het schroefdraad van de zelftappers, net door het ijzeren frame heengaan. Pas dan zitten ze goed vast. Wij geven u een paar voorbeelden: Bij planken met een dikte van 16 mm, gebruikt u zelftappers van 25 mm, dus 4.2 × 25 mm schroeven. Bij planken van 18 of 20 mm dikte gebruikt u zelftappers met een lengte van 32 mm, dus 4.2 × 32 mm schroeven. Al onze zelftappende schroeven kunt u vinden in ons assortiment zelftappers.

Deurframe met slotkast

De deurframes van Wovar zijn voorzien van een slotkast. U hoeft dus niet zelf aan de slag met een eindplank met uitsparing. Doordat de slotkast in het ijzeren frame is verwerkt, is deze ook nog eens veel steviger. Maak gebruik van een cilinderslot naar keuze. Bij Wovar kunt u kiezen uit verschillende cilindersloten, waaronder RVS en zwart. 

Tuindeur plaatduimen

Wanneer u op het punt staat om een ijzeren deurframe te bestellen, vergeet dan niet om plaatduimen 16 mm mee te bestellen. Deze zitten er namelijk niet standaard bij. Wovar biedt een breed assortiment aan plaatduimen. Kies dus zelf welke het beste bij uw deur past. 

Deurframe kopen

Koop uw ijzeren deurframe nu bij Wovar voor de laagste prijs! U kunt kiezen tussen deurbreedtes van 110 cm tot en met deurbreedtes van wel 150 cm! Heeft u meerdere deuren nodig, dan kunt u gebruik maken van de hoge staffelkorting, bij aanschaf van 10 of 20 stuks. Bouw- klusbedrijven en hoveniers ontvangen bij Wovar altijd extra voordelen, waaronder korting! Maak daarvoor snel een zakelijk account aan.

Producten die passen bij deze blog