CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Besteld voor 20:00, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
blog-welke-schroef-bij-welke-plank 16 okt

Welke schroef heb ik nodig bij welke plankdikte?

Terug naar overzicht

De keuze voor de juiste schroefmaat is van groot belang wanneer u planken of ander materiaal op een correcte manier wilt bevestigen. In deze blog lichten we kort toe waarom het van belang is om de juiste schroef te kiezen en geven we een paar handige tips die u kunt gebruiken voor het bepalen van de juiste maat schroef.

De juiste schroeflengte kiezen

Het kiezen van de juiste schroeflengte is van groot belang voor het eindresultaat van uw klus. In het geval dat u een te korte schroef kiest, kan het materiaal na verloop van tijd losschieten of krom trekken. Wanneer de schroef te lang is, kan hij tijdens de bevestiging door het hout schieten of niet mooi verzinken in het hout, waardoor de schroefkop boven het hout uitsteekt. Naast de lengte krijgt u ook te maken met de dikte van de schroef. Een te dunne schroef kan bezwijken onder het gewicht van de constructie. Zorg er dus altijd voor dat u te werk gaat met een schroef die de passende lengte en dikte heeft voor uw toepassing, zodat de veiligheid en stevigheid van de constructie kan worden gegarandeerd.

Welke schroef heb ik nodig?

Voordat u te werk gaat, is het raadzaam om stil te staan bij een aantal factoren, zodat u de juiste soort schroef voor uw toepassing kiest. Werkt u bijvoorbeeld met looizuurhoudende houtsoorten? Dan gebruikt u hardhoutschroeven met een speciale antiroest coating of van het materiaal RVS A4. Zo zorgt u ervoor dat hardnekkig looizuur de schroeven niet zal aantasten en ze na verloop van tijd niet af zullen breken. Kies bij de aankoop van schroeven bovendien altijd voor kwaliteit boven kwantiteit. Schroeven van mindere kwaliteit zullen op den duur af gaan breken door de werking van hout. Hout is een natuurlijk product en zal door weersinvloeden van buitenaf kunnen krimpen en uitzetten. Met kwalitatieve schroeven, zoals bijvoorbeeld spaanplaatschroeven of vlonderschroeven, wordt deze werking opgevangen en zullen de schroeven niet breken.

Hoe lang moet een schroef zijn?

Om de juiste schroeflengte te bepalen is een handige vuistregel opgesteld. Wanneer u ongeveer 2,5 keer de dikte van het materiaal neemt dat u gaat bevestigen, zit u altijd goed. Gebruikt u een plank van 23 mm dik? Dan neemt u een schroef met een lengte van 23 x 2,5 = 57,5. In dit geval neemt u een schroef van 60 mm lang. Hieronder sommen we voor het gemak een aantal plankdiktes op met de bijbehorende schroeflengtes:

Plankdikte Schroeflengte
18-21 mm 50 mm
22-25 mm 60 mm
26-28 mm 70 mm

Bent u niet zeker van uw zaak? Neem dan gerust contact met ons op. Onze klantenservice zal u dan adviseren over de juiste schroef voor uw klus.

Schroeven bevestigen

Nu u in het bezit bent van de juiste schroef, is het zaak om deze op een correcte manier te bevestigen. Wanneer u aan de slag gaat met hardhout, raden we altijd aan om voor te boren. Zo vermindert u het risico op schroefbreuk tijdens het indraaien en komt de schroef mooi recht in het hout terecht. Bij zachthout hoeft u in veel gevallen niet voor te boren. De meeste schroeven, zoals bijvoorbeeld onze verzinkte tuinschroeven, bezitten namelijk een scherpe snijpunt. Deze zorgt ervoor dat de schroef moeiteloos in het hout snijdt. 

Producten die passen bij deze blog