• Op werkdagen voor 21:30 besteld, morgen in huis!
  • 100 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 59 euro
  • Op werkdagen voor 21:30 besteld, morgen in huis!
Tijdelijke actie: gratis verzending vanaf €59,- in plaats van €79,-
Alles over een worteldoek! 08 mrt

Alles over een worteldoek!

Terug naar overzicht

In deze blog krijgt u uitgebreid informatie over een worteldoek. Na het lezen van deze blog kent u alle ins en outs over een worteldoek. Om te beginnen: wat is een worteldoek? En wanneer en waarom wordt een worteldoek gebruikt? Een worteldoek is een zeer nuttig product voor iedereen die in de tuin werkt. Het is een stuk stof dat wordt gebruikt om onkruid te voorkomen en de groei van planten te bevorderen. Het wordt vaak gebruikt onder een laagje mulch of grind om te voorkomen dat onkruid door de bodembedekking heen groeit. U kunt een worteldoek ook gebruiken wanneer u een bepaald gebied af wilt bakenen omdat u daar geen planten wilt laten groeien. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om het plaatsen van een worteldoek onder vlonders, split, grind of klinkers.

Worteldoek in plantenbak of op een grondoppervlak

Een worteldoek kan zowel in een plantenbak als op een grondoppervlak worden geplaatst. Het gebruik van een worteldoek heeft vele voordelen. Ten eerste voorkomt het dat onkruid de kans krijgt om te groeien. Dit komt doordat het doek als barrière fungeert en de wortels van het onkruid niet door het doek heen kunnen groeien. Dit bespaart veel tijd en moeite, omdat het handmatig verwijderen van onkruid een tijdrovende en vervelende klus kan zijn. Bovendien zorgt het ervoor dat uw plantenbak of tuin er netjes en verzorgd uitziet.

Ook houdt een worteldoek de grond beter op zijn plaats. Dit voorkomt dat de grond wegspoelt bij regenval, hevige wind of bij het besproeien van de planten. Daarnaast voorkomt een worteldoek ook dat de bodem van de plantenbak verstopt raakt met aarde en wortels, waardoor het makkelijker wordt om de plantenbak te reinigen en planten te verplanten.

Het gebruik van een worteldoek helpt ook om vocht vast te houden in de bodem en de waterafvoer te reguleren. Het worteldoek kan als een soort filter fungeren, waardoor het overtollige water weg kan lopen terwijl de grond op zijn plaats blijft.

Worteldoek leggen

Hieronder staan de stappen om een worteldoek op de juiste manier te leggen in een plantenbak. Onderstaande stappen kunnen ook gebruikt worden om een worteldoek op een grondoppervlak te leggen in plaats van in een plantenbak. Wanneer u het worteldoek wilt bevestigen aan een grondoppervlak is het handig om deze te bevestigen met een gronddoekpen.

1. Bepaal eerst de afmetingen van het worteldoek dat je nodig hebt. Meet de binnenkant van de plantenbak en zorg ervoor dat het doek iets groter is dan de afmetingen, zodat het de hele bodem en wanden van de plantenbak bedekt.

2. Maak de plantenbak leeg en verwijder alle oude plantenresten en stenen of andere obstakels op de bodem van de plantenbak.

3. Leg het worteldoek op de bodem van de plantenbak en vouw de randen naar boven, zodat het doek over de wanden van de plantenbak gaat. Bevestig vervolgens het worteldoek aan de plantenbak met behulp van een tacker.

4. Knip overtollig doek af als dat nodig is, maar zorg ervoor dat het doek nog steeds de hele bodem van de plantenbak bedekt en dat het omhoog gaat over de wanden.

5. Snijd gaten in het doek op de plaatsen waar je de planten wilt plaatsen. Zorg ervoor dat de gaten groot genoeg zijn om de wortels van de planten te laten passeren.

6. Plaats de planten in de gaten en vul de plantenbak met aarde. Zorg ervoor dat de aarde stevig wordt aangedrukt, zodat de planten goed vast komen te zitten.

7. Knip overtollige stukken worteldoek af die boven de aarde uitsteken en bedek de bodem van de plantenbak met een laagje mulch of grind om het doek op zijn plaats te houden.

Wovar heeft ook een video over het plaatsen van een worteldoek. Deze ziet u hieronder.

Kortom, het gebruik van een worteldoek in een plantenbak of op een grondoppervlak is erg nuttig. Heeft deze blog uw interesse gewekt in het gebruik van een worteldoek? Zo ja, dan bent u bij Wovar aan het juiste adres. Wovar heeft namelijk meerdere worteldoeken in verschillende maten in haar assortiment. Een worteldoek is al te koop vanaf 3,99 euro per 100 cm.

Producten die passen bij deze blog