CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Voor 16:00 uur besteld, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
alles-over-worteldoek 07 mrt

Alles over een worteldoek!

Terug naar overzicht

In deze blog krijgt u uitgebreid informatie over een worteldoek. Na het lezen van deze blog kent u alle ins en outs over een worteldoek. Om te beginnen: wat is een worteldoek? En wanneer en waarom wordt een worteldoek gebruikt? Een worteldoek is een zeer nuttig product voor iedereen die in de tuin werkt. Het is een stuk stof dat wordt gebruikt om onkruid te voorkomen en de groei van planten te bevorderen. Het wordt vaak gebruikt onder een laagje mulch of grind om te voorkomen dat onkruid door de bodembedekking heen groeit. U kunt een worteldoek ook gebruiken wanneer u een bepaald gebied af wilt bakenen omdat u daar geen planten wilt laten groeien. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om het plaatsen van een worteldoek onder vlonders, split, grind of klinkers.

Voordelen anti worteldoek

Het gebruik van een worteldoek heeft vele voordelen. Ten eerste voorkomt het dat onkruid de kans krijgt om te groeien. Dit komt doordat het doek als barrière fungeert en de wortels van het onkruid niet door het doek heen kunnen groeien. Dit bespaart veel tijd en moeite, omdat het handmatig verwijderen van onkruid een tijdrovende en vervelende klus kan zijn. Bovendien zorgt het ervoor dat uw plantenbak of tuin er netjes en verzorgd uitziet.

Ook houdt een worteldoek de grond beter op zijn plaats. Dit voorkomt dat de grond wegspoelt bij regenval, hevige wind of bij het besproeien van de planten. Daarnaast voorkomt een worteldoek ook dat de bodem van de plantenbak verstopt raakt met aarde en wortels, waardoor het makkelijker wordt om de plantenbak te reinigen en planten te verplanten.

Laat worteldoek water door?

Een vraag die veel voorbij komt, is of anti worteldoek waterdoorlatend is. Worteldoek bestaat uit geweven kunststof, wat ervoor zorgt dat het gronddoek waterdoorlatend is. Het voordeel hiervan is dat er bij hevige regenval geen water op het doek blijft staan en regenwater direct in de grond zal verdwijnen. Hierdoor is worteldoek zeer geschikt om onder tegels, grind of ander straatwerk te plaatsen. Het gebruik van een worteldoek helpt om vocht vast te houden in de bodem en de waterafvoer te reguleren. Het worteldoek zal een soort filter fungeren, waarbij het overtollige water weg kan lopen terwijl de grond op zijn plaats blijft.

Worteldoek leggen

Het lijkt op de voorhand wellicht een lastige klus, maar het plaatsen van anti-worteldoek is eenvoudiger dan u denkt. Aan de hand van onderstaand stappenplan heeft u het worteldoek in een mum van tijd gelegd!

  1. Voordat u begint met het leggen van het worteldoek, zorgt u ervoor dat de ondergrond gelijkmatig verdeeld is. Dit doet u bijvoorbeeld met behulp van een tuinhark
  2. Zodra de ondergrond egaal is gemaakt, is het tijd om het gronddoek te gaan leggen. Indien u meerdere stroken gaat leggen, adviseren we om deze minstens 20 cm met elkaar te laten overlappen. Zo ontstaan er geen gaten tussen de stroken waar onkruid eventueel kan gaan groeien. Zorg ervoor dat het hele oppervlak bedekt is met worteldoek.
  3. Nu het gronddoek op zijn plaats ligt, is het van belang om het goed vast te zetten. Dit kan op een tweetal manieren, die hieronder kort worden toegelicht:
  • Optie 1: instoppen van worteldoek. U kunt gronddoek verankeren door het aan de randen in de grond te stoppen. Met een schop of spade graaft u langs de randen van het worteldoek een sleuf van circa 20 centimeter diep. Overtollig worteldoek snijdt u vervolgens af met een stanleymes. Leg de randen van het worteldoek in de sleuven en vul deze aan met grond tot het oppervlak weer egaal is. Stamp de grond voor de zekerheid nog even stevig aan. 
  • Optie 2: omvouwen van gronddoek. Bij deze variant worden de randen van het gronddoek omgevouwen. U kunt er ook voor kiezen om het overtollige doek af te snijden. Met behulp van gronddoek pennen zet u het worteldoek daaropvolgend stevig vast. Indien u er voor kiest om het worteldoek door te laten lopen, kunt u het worteldoek vastzetten onder een kantopsluiting. Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan een cortenstaal borderrand.

Wilt u graag weten hoe het leggen van worteldoek er in de realiteit uit ziet? In de onderstaande video neemt Jesse u nogmaals mee in het hele proces!

Planten plaatsen in gronddoek

Nadat u het worteldoek geplaatst heeft, is het goed mogelijk dat u het algeheel wat wilt opvrolijken met bloemen en planten. Dit is bij worteldoek geen enkel probleem. Met een mes snijdt u een gat, iets groter dan de kluit van de plant, op de bestemde plaats. Het gronddoek is voorzien van groene lijnen die zowel diagonaal als horizontaal lopen. Het voordeel hiervan is dat u de beplanting altijd lijnrecht in het onkruiddoek kunt plaatsen. Na het plaatsen van de planten kunt u er nog voor kiezen om het gronddoek rondom de planten te bedekken met bijvoorbeeld grind, boomschors of ander decoratiemateriaal.

Worteldoek bestellen

Heeft deze blog uw interesse gewekt in het gebruik van een worteldoek? Zo ja, dan bent u bij Wovar aan het juiste adres. Wovar heeft namelijk meerdere worteldoeken in verschillende maten in haar assortiment. Een worteldoek is al te koop vanaf 4,99 euro per 5 meter. Bekijk de bijpassende producten hieronder voor een greep uit ons assortiment!

Producten die passen bij deze blog