CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Besteld voor 20:00, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
Zelf glas zetten - Ruit plaatsen of vervangen 09 nov

Zelf glas zetten - Ruit plaatsen of vervangen - Zo moet het!

Glas zetten
Terug naar overzicht

Wanneer uw ruit vervangen moet worden, of nog geplaatst moet worden, kunt u dat natuurlijk laten doen. Maar u kunt er ook voor kiezen om dit zelf te doen. Dat bespaart geld en is eigenlijk helemaal niet zo heel moeilijk. In onze blog leggen wij uit hoe u het beste een ruit kunt zetten.

Wat heb je nodig voor het zetten van glas?

De belangrijkste basisbenodigdheden voor het zelf vervangen van glas zijn:

Alle artikelen behalve het glas en de glaslatten kunt u bestellen bij Wovar! Klik op een artikel hierboven om ons aanbod te vinden.

Oude ruit verwijderen 

Wanneer u niet alleen een nieuwe ruit gaat plaatsen, maar glas wilt vervangen, dient u natuurlijk eerst de oude ruit te verwijderen. Hieronder leggen wij uit hoe u een oude ruit verwijdert.

1. Verwijder de oude kitlaag

Als het goed is, is de vorige ruit afgewerkt met een kit rand. Deze kit kunt u vaak makkelijk verwijderen met een (stanley) mesje. Schraap stevig langs de gehele rand tot dat deze goed los komt. Dit gaat makkelijker met een sterker en scherper mesje.

2. Verwijder de geplaatste glaslatten

Vervolgens is het belangrijk om de glaslatten te verwijderen. Doe dit bij voorkeur met een klauwhamer of met een beitel als dit moeilijk gaat. Het veiligste en beste is, om onderaan te beginnen en omhoog te werken. Kijk wel uit, want zodra de glaslatten los komen zit het glas los in uw raam. 

3. Haal het glas er uit

Nu is het tijd om het glas te verwijderen. Dit is het veiligste om te doen met speciale zuignappen. Wij adviseren om altijd veiligheidshandschoenen aan te doen. Deze vindt u ook in onze webshop onder het kopje: veiligheid. Let ook op het neerleggen van het glas. Dit gaat vaak mis door het op een te harde ondergrond te leggen of te ruig weg te leggen. Veiligheid voorop!

Ondergrond schoonmaken

Ook dit is vooral belangrijk bij het vervangen van ruiten, maar ook als u een nieuwe ruit gaat plaatsen waar nog niet eerder glas heeft gezeten, is het belangrijk om even goed op te letten. Wanneer er eerder glas heeft gezeten, dient u de glaslatten ook voor te bereiden. Verwijder alle oude verf, spijkers, glasband en andere resten grondig. Het beste is, om grondverf aan te brengen om de sponning. Zorg dat de ondergrond ook goed schoon is van stof en ander vuil. Pas wanneer alles goed schoon, droog en voorbereid is kunt u overgaan op het plaatsen van de nieuwe ruit. 

glasband plaatsen

Zelf glas zetten: zo moet het!

Wanneer alle voorbereiding zijn getroffen, is het dan nu eindelijk tijd voor het zetten van glas. Ook dit doen we weer in verschillende stappen. Deze stappen hebben we stuk voor stuk voor u opgesteld.

1. Glasband aanbrengen

We beginnen met het plaatsen van glasband. Dit doet u zowel in de sponning als op de achterkant van de glaslatten. Doet dit om 2 tot 4 mm van de rand. Dit is een afstand die er voor zorgt dat u het makkelijk kunt afkitten met beglazingskit. Breng band volledig rondom aan in de sponning en achterkant glaslatten.

2. Glasblokjes plaatsen

Vervolgens plaatst u de glasblokjes. Plaatst 2 stuks onder in de sponning. Hier plaatst u het glas vervolgens op. De breedte van de blokjes moet minsten 2 tot maximaal 4mm breder zijn dan de dikte van uw glas. De blokjes zijn heel belangrijk, omdat het er voor zorgt dat vocht kan weglopen onder uw ruit. Bij een schuinaflopende sponning kunt u een keg gebruiken. De dikte van uw glasblokjes dient (ongeveer) gelijk te zijn aan de speling die uw ruit heeft in de sponning. Meestal wordt gegaan voor 2mm. 

3. Zet het glas op de glasblokjes

Zet het glas voorzichtig op de glasblokjes alvorens u de glaslatten er voor gaat zetten.

4. Glaslatten plaatsen

U plaatst de glaslatten op tegenovergestelde volgorde van hoe u ze verwijderde. U begint dus boven en werkt naar beneden. Bevestig de glaslatten met behulp van speciale glaslatschroeven. Het liefste een roestwerende variant!

5. Dicht kitten

Ten slotte is het belangrijk om het glas aan de latten te bevestigen. Dit doet u door rondom een laag beglazingkit aan te brengen aan beide kanten. Let er op, dat de kit ook goed tussen het glas en de lat en het geheel goed afdicht. Werk de kitlaag af door er langs te gaan met een strijker. Maak de schroefgaten dicht met plamuur en werk af met een goede verf of lak voor de maximale bescherming!

Zelf glas vervangen en ruiten zetten

Kortom, u kunt dit dus prima zelf! Komt u er nou niet helemaal uit? Dan kunt u ook gerust uw vragen deponeren bij onze klantenservice. Wij denken graag met u mee. Alle benodigdheden behalve het glas en de glaslatten zelf koopt u super voordelig bij Wovar. Wij leveren het ook nog eens razend snel bij u thuis af! Kortom, ga zelf aan de slag met het plaatsen van een ruit of het vervangen van uw glas! Mist u nog info in onze blog? Laat het gerust weten en dan vullen wij hem graag aan. Succes!

Producten die passen bij deze blog