CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Besteld voor 20:00, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
Hoe bevestig je een balk aan de muur? 31 aug

Hoe bevestig je een balk aan de muur?

Terug naar overzicht

Houten balken aan een stenen muur monteren wordt veel gebruikt bij verschillende bouwprojecten. Denk aan het bouwen van een overkapping, pergola of serre. Kortom voor iedere houten aanbouw aan uw gevel. Maar hoe bevestig je nou een balk stevig aan een stenen muur?

Hoe bevestig je een houten balk aan de muur?

Met behulp van Wovar kozijnpluggen is het monteren van een houten balk aan een stenen muur zeer eenvoudig. Hieronder hebben we een klein overzicht gemaakt van gereedschap wat u nodig heeft voor het monteren van een houten balk aan de muur. 

  • Kozijnpluggen van Wovar (de juiste lengte kozijnplug is balkdikte x 2)
  • Een hamer
  • Waterpas
  • Aftekenpotlood
  • Boormachine met houtboor en steenboor

Welke lengte kozijnplug heb ik nodig?

De juiste lengte van uw kozijnplug bepaald u door de dikte van de te bevestigen balk keer twee te doen. Dus bij een balk van 50 mm dik kiest u een kozijnplug 100 mm lang. De voordelen van een kozijnplug ten opzichte van een keilbout is dat je kozijnpluggen veel sneller monteert. Ook zijn kozijnpluggen veel makkelijker te monteren. U hoeft ze namelijk alleen maar in te slaan met een hamer. Let wel op bij het inslaan van de hamer dat u raak slaat. Als u mist beschadigd u namelijk de balk en dat is zonde!

Allereerst boort u gaten in de balk met behulp van onze hardhoutboren 11.0 mm dik. De kozijnpluggen dient u om de 50 cm te plaatsen. Boor dus ook de gaten om de 50 cm. Bepaal vervolgens de plaats van de te bevestigen balk. Met behulp van de waterpas zorgt u ervoor dat de balk recht aan uw gevel wordt gemonteerd.

Gaten boren in de stenen muur

Om zeker te weten dat u op de juiste plek gaten boort in de muur, tikt u door de voorgeboorde gaten van de balk de muur ligt aan. Zorg ervoor dat de gaten mooi in het volle steen worden geboord. Zo krijgt u de stevigste verankering. 

Hoe bepaal ik de juiste boordiepte?

Om de juiste boordiepte te bepalen neemt u de lengte van uw kozijnplug, min de dikte van de balk, plus 10 mm. 

Boordiepte = lengte kozijnplug - dikte balk + 10 mm

Bij een 50 mm dikke balk neemt boort u dus 60 mm diep in de muur (100 - 50 + 10 = 60mm). Door een plakbandje op de boor te tapen ziet u wanneer u de juiste boordiepte hebt bereikt. Plaats vervolgens de balk weer op de gewenste plek. Druk de kozijnpluggen in het gat en sla deze in met een hamer. 

Bekijk ook onze video over het bevestigen van een houten balk aan de muur

Wil je naast de balk aan de muur bevestigen een houten overkapping of veranda bouwen? Neem dan ook een kijkje bij onze handige balkdragers met en zonder lip, verzinkte raveeldragers en diverse tellerkopschroeven voor o.a. Lariks Douglas houtbouw.

Producten die passen bij deze blog