CURRENT LOCALE nl-nl

  • Voor 20:00 uur besteld, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
sloten-en-scharnieren-smeren 17 nov

Sloten en scharnieren smeren

Terug naar overzicht

Deuren hebben het zwaar te verduren. Sommige deuren worden jaar in, jaar uit, dagelijks tientallen keren geopend en gesloten. Om ervoor te zorgen dat dit probleemloos mogelijk is moet je hang en sluitwerk minstens één keer per jaar controleren en smeren. In deze blog vertellen we je alles over het smeren en onderhouden van scharnieren en sloten!

Sloten en scharnieren smeren

Hang en sluitwerk onderhouden is geen hogere wiskunde. Wel hebt u enkele attributen nodig om dit te kunnen doen. Denk aan kleinigheden zoals een spuitbus WD40, een paar papieren zakdoekjes of stukken keukenpapier, een paar verschillende schroevendraaiers met kruiskop, platkop of torx kop, een hamer en een dikke spijker. 

Niet alles in huis? Kijke dan eens bij ons handgereedschap.

Scharnieren smeren

Een deur is altijd voorzien van meerdere scharnieren. Binnendeuren vaak met 2 of 3 scharnieren en buitendeuren met 3 of 4 scharnieren. Het smeren van scharnieren lukt het beste als je de pen uit de scharnier haalt. Let wel op dat je van een deur telkens maar 1 scharnierpen tegelijk verwijderd. Anders kan de deur uit het kozijn vallen en dat willen we natuurlijk niet.

Scharnierpen verwijderen

Bij sommige scharnieren kan je de pen heel eenvoudig van onderen los tikken met een hamer en een spijker. Maar je hebt ook scharnieren waar je met een platte schroevendraaier onder de kop van de scharnierpen moet steken, waarna je voorzichtig met de hamer op de schroevendraaier tikt om de pen omhoog te werken.

Nadat de pen uit de scharnier is verwijderd doe je voor de zekerheid een dikke spijker in het scharnier. Zo blijft de deur stevig in het kozijn zitten. Maak de pen schoon met een papieren zakdoek of keukenrol. Spuit de pen vervolgens in met WD40 en plaats deze terug in het scharnier. Doe dit achtereenvolgens met alle scharnieren.

Sloten smeren binnen 1 minuut

Je komt ze vaak tegen. Sloten die zwaar lopen of sleutels weigeren. Veel sleutels zijn al afgebroken doordat met geweld werd geprobeerd een slot te openen of te sluiten. Dit is zonde, een slot soepel laten lopen en draaien is namelijk vaak nog geen minuut werk.

Spuit gewoon wat WD40 in het slot en op de sleutel. Bedien vervolgens het slot meerdere keren om het smeermiddel te verspreiden. Een veelgemaakte fout is het gebruik van naaimachine olie. Hier zal namelijk stof en vuil in terecht komen. Als dat gebeurd zullen de problemen na korte tijd nog veel erger worden!

Insteeksloten professioneel onderhouden

Wanneer de simpele aanpak voor het smeren van insteeksloten van buitenaf niet werkt wordt het tijd wat serieuzer te werk te gaan. Je dient dan het insteekslot uit de deur te halen en ieder onderdeel apart in te smeren met WD40. Bij een cilinderslot gaat dit als volgt;

To show how to create blog post

1. Open de deur en schroef de cilinder los.
Dit doe je met een kruiskop schroevendraaier. De desbetreffende schroef bevindt zich altijd net boven de onderste schroef van het insteekslot op de kopse kant van de deur.

2. Haal de cilinder uit het slot. 
Hier heb je de sleutel voor nodig. Speel een beetje met de sleutel om het cilinder uit het insteekslot te verwijderen. Leg de cilinder vervolgens weg op een schone doek of schoon stuk papier.

3. Haal de deurkruk uit het slotkast.
Bij binnendeuren moet je hiervoor meestal een pennetje uit één van de krukken tikken. Bij buitendeuren dien je een inbusboutje los te draaien. Trek daarna de klink uit het slotkast.

4. Verwijder de slotkast uit de deur. 
Draai de twee overgebleven schroeven aan de boven- en onderzijde van de slotkast los en trek de slotkast naar buiten.

5. Spuit smeermiddelen in de cilinder en de slotkast.
Het is belangrijk dat je alle bewegende onderdelen voorziet van smeerolie, maar niet overdrijven. Spuit het cilinder en het slotkast kort in met WD40. Pak het dagschoot en nachtschoot eventueel ook even mee. Veeg overtollig smeerolie weg met een papieren zakdoek.

6. Controleer of het slot weer soepel werkt. 
Bevestig de cilinder en de deurklinken terug in het slotkast zonder deze eerste in de deur te steken. Controleer nu of alles weer gesmeerd werkt. Zo niet, ga dan na bij welk onderdeel nog steeds zwaar gaat. Voorzie dit onderdeel van extra smeerolie. Het is wel belangrijk om te weten dat de montage van de cilinder erg nauwkeurig steekt. Slechts één millimeter scheefstand kan al voor problemen zorgen.

7. Haal de cilinder en de krukken weer van de slotkast en plaats deze terug in de deur.
Schuif de slotkast terug in de deur maar draai deze nog niet stevig vast. Het is raadzaam eerste de cilinder en de deurklinken terug te plaatsen. Doordat het slotkast nog niet muurvast zit kan je hier nog mee spelen waardoor dit een stuk eenvoudiger zal gaan. Controleer telkens of de cilinder soepel blijft draaien. Plaats vervolgens de deurkrukken terug en controleer ook deze op soepel bewegen. Draai tot slot de schroeven van het slotkast stevig vast.

Voor gebruik van andere insteeksloten is de gehele procedure vrijwel identiek. Alleen hoef je dan het cilinder niet cilinder te verwijderen.

Producten die passen bij deze blog: