CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
 • Besteld voor 20:00, morgen in huis
 • 30 dagen recht op retour
 • Veilig achteraf betalen
 • Gratis bezorging vanaf 79 euro
wateroverlast-voorkomen-lijngoten 06 okt

Wateroverlast voorkomen door middel van lijngoten

Terug naar overzicht

Heeft u ook last van wateroverlast in uw tuin? De herfst is weer begonnen en dit betekent dat het weer flink kan gaan regenen. Niets is vervelender dan grote hoeveelheden regenwater in uw tuin aantreffen dat voor dagen zal blijven liggen omdat het geen kant op kan. Niet alleen is het vervelend, maar ook zorgt het voor beschadiging van uw bestrating. De zuurtegraad van het regenwater kan de tegels namelijk flink aantasten en vuil hecht zich sneller op het oppervlak, dit kunt u voorkomen!

Lijngoot tuin

Heeft u al eens gedacht aan het plaatsen van lijngoten langs uw bestrating? Wij zullen u uitleggen waarom dit niet alleen een functioneel idee is, maar ook nog eens een prachtige uitstraling biedt aan uw tuin of terras. Er zitten namelijk een tal voordelen aan de goten, wist u dat ze gemakkelijk zelf te monteren zijn? Het is een gebruiksvriendelijk product in combinatie met de accessoires. Over het algeheel kunt u de onderdelen bevestigen door middel van een kliksysteem, eenvoudig dus! Belangrijk is om het verschil te weten tussen de 2 verschillende varianten lijngoten, u kunt kiezen voor de gewone en de ondiepe variant. Het voornaamste verschil is de hoogte van de 2 goten, de gewone variant is 105 mm hoog en de ondiepe variant is 55 mm hoog.

Gebruik de gewone lijngoten op plekken waar een hoge capaciteit aan water afgevoerd moet worden, denk aan uw tuin of het terras. U dient ook rekening ermee te houden dat de bestrating lichtelijk zal moeten aflopen richting de terrasgoot, zo kan het regenwater de juiste weg vinden om vervolgens afgevoerd te worden. Wilt u de lijngoten plaatsen in uw serre, garage of op uw balkon? Dan zijn de ondiepe lijngoten de juiste keus voor u! Op deze plekken hoeven geen grote hoeveelheden aan water afgevoerd te worden, de ondiepe goot is zowel geschikt voor binnen als buitengebruik.

Voor het monteren van de lijngoten dient u ook enkele hulpmiddelen aan te schaffen om de goten zo goed mogelijk hen werk te laten doen. Door middel van de zijuitloop kunt u via de zijkant de goten verbinden aan de pvc-buizen om water eenvoudig af te laten voeren, dit is mogelijk aan het uiteinde van de goot of in een 90 graden hoek. De onderuitloop is daarentegen bedoeld om te bevestigen aan de onderkant van de goot voor hetzelfde doeleind. De eindkappen zijn van belang voor het afsluiten van de lijngoten, dit kan eenvoudig door middel van een kliksysteem. 

Verschil lijngoot en watergoot

Lijngoten en normale watergoten zijn beide ontworpen om water te verplaatsen van een punt naar een ander, maar ze hebben verschillende kenmerken en toepassingen.

Lijngoten zijn lange, slanke kanalen die vaak worden gebruikt om water te verplaatsen over lange afstanden of om het te vervoeren naar een specifiek punt, zoals een waterzuivering of -opslagplaats. Ze zijn gemaakt van stevig materiaal, zoals beton of kunststof, en zijn meestal geïnstalleerd op of onder de grond. Lijngoten zijn vaak aangesloten op andere stelselonderdelen, zoals pompen of filters, om het water op de juiste manier te verplaatsen.

Normale watergoten, ook wel afvoergoten genoemd, zijn kleiner en meestal geïnstalleerd op of rond een gebouw of terrein. Ze zijn ontworpen om het overtollige water te verplaatsen dat verzameld is op het dak of terrein naar een afvoerpunt, zoals een riool of waterloop. Normale watergoten zijn meestal gemaakt van metaal, PVC of andere kunststoffen en zijn meestal minder stevig dan lijngoten.

Lage of hoge lijngoten kiezen

Lijngoten zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen, afhankelijk van de hoeveelheid water die ze moeten verplaatsen en de afstand die ze moeten afleggen. Kleine lijngoten hebben een kleinere diameter en kunnen minder water afvoeren dan grotere lijngoten. Dit kan handig zijn voor projecten waarbij een beperkte hoeveelheid water moet worden verplaatst, of wanneer de ruimte beperkt is. Echter, kleine lijngoten kunnen snel verstopt raken en kunnen ook minder geschikt zijn voor het verplaatsen van water over lange afstanden.

Grotere lijngoten hebben een grotere diameter en kunnen meer water afvoeren dan kleine lijngoten. Dit kan handig zijn voor projecten waarbij een grotere hoeveelheid water moet worden verplaatst, of wanneer het water over lange afstanden moet worden verplaatst. Grotere lijngoten kunnen echter duurder zijn om te installeren en te onderhouden en kunnen ook moeilijker te manoeuvreren zijn tijdens de installatie.

Verschillende materialen roosters

Als het gaat om roosters voor kunststof lijngoten, zijn er twee belangrijke opties: kunststof roosters en metalen roosters. Beide hebben hun voor- en nadelen.

Voordelen van kunststof roosters:

 • Licht van gewicht en gemakkelijk te installeren
 • Goedkoper dan metalen roosters
 • Vereisen weinig tot geen onderhoud

Voordelen van metalen roosters:

 • Moderne uitstraling
 • Vervormt minder snel dan kunststof
 • Beter bestendig tegen UV straling

Regenwaterafvoer plaatsen

Voor u besluit om de lijngoten te monteren raden wij u aan om de lijngoten eerst oppervlakkig op de plek neer te leggen waar u ze uiteindelijk bevestigd wilt hebben. Op deze manier kunt u ook bekijken waar de hulpmiddelen geplaatst dienen te worden. Als u de juiste positie heeft bepaald kunt u van start gaan! Om het wat gemakkelijker te maken hebben we voor u een overzichtelijk stappenplan toegevoegd voor het monteren van de lijngoten:

 1. Als eerst is het van belang om de juiste plek te kiezen voor de lijngoten. Vanuit hier kunt u ook controleren of de bestrating richting de desbetreffende plek al afloopt of dat dit nog gedaan dient te worden.
 2. Vervolgens begint u met het graven van een greppel. De greppel dient een spade breed te zijn en een spade diep. Gebruik afvoerbuizen en koppelstukken van PVC 110 mm rond onder grond. Wilt u de goot aan een sloot achter het huis of de riolering plaatsen? Vraag bij de gemeente even na of dit mogelijk is. Als u de goot wilt aansluiten bij uw huis, verbind deze dan aan de hemelwaterafvoer.
 3. Om een juist afvoersysteem te creëren heeft u enkele pvc-buizen nodig. Plaats de pvc-buis in de greppel en doe het zand erbij terwijl u dit laag voor laag goed aanstampt. Dit is van belang om een goede verdichting te waarborgen en verzakking van uw bestrating te voorkomen.
 4. Lijngoten dient u op 3 mm onder de bestrating te plaatsen. De diepte van deze sleuf hangt dus af van de hoogte van uw lijngoot. Graaf dus een sleuf en hoog deze op tot het de juiste diepte heeft bereikt. Vervolgens kunt voor de laatste keer het zandbed aanpassen door zand te mengen met cement. Dit zorgt voor een verharde bodem waardoor de goot niet zal verzakken.
 5. De lijngoten en afvoerdelen zullen vervolgens voorzichtig geplaatst moeten worden, u kunt namelijk niet meer de positie corrigeren nadat het beton is opgedroogd. Voor gebruik van de onderuitloop dient u een gat nodig te hebben aan de onderkant van de goot, hierdoor vloeit het water vervolgens gemakkelijk weg via de pvc-buis naar de afvoer.
 6. Vervolgens monteert u de eindkappen aan beide uiteinden van de lijngoten. Een eventuele zijuitloop monteert u aan de zijkant. Denk erom dat de zijuitloop slechts aan 1 zijde van beide kanten ingeklikt kan worden. Zet de goot vervolgens strak met de bestrating, het kan zijn dat er wat ruimte aan de zijkant zal overblijven. Geen zorgen, dit kunt u later nog herstellen.
 7. Op 1 afvoerpunt kunt u 6 a 7 meter goot bevestigen. Wilt u meer goten bevestigen? Plaats dan een extra zijuitloop of onderuitloop. Houd er rekening mee dat u slechts aan 1 kant van de goot de zijuitloop kan bevestigen. Leg voor het gemak dus eerst alle goten op de juiste plek voor u ook daadwerkelijk gaat beginnen met bevestigen.
 8. Als de goten eenmaal zijn geplaatst dient u voldoende zand te gebruiken bij het dichten en dit weer goed aan te drukken. Eventuele ruimte dat was ontstaan aan de zijkant van de goten kunt u nu opvullen met zand, op deze manier valt de lijngoot niet schuin weg.

Lijngoten kopen

Wovar beschikt over een volledig assortiment aan hulpmiddelen die u nodig heeft voor het monteren van de lijngoten, neem hiervoor vooral een kijkje in de webshop. Voor ons gehele assortiment kunt u een kijkje nemen in de gehele categorie lijngoten.

Producten die passen bij deze blog