CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Voor 18:00 uur besteld, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
Olie of beits 01 dec

Beits of olie gebruiken voor uw hardhout?

Terug naar overzicht

Hardhout eigenschappen

Hardhout is over het algemeen relatief duur hout. Het is sterk en in veel gevallen ook erg duurzaam. Wanneer u hardhout gebruikt voor een terras, schutting of andere constructie, dan is het belangrijk dat deze lang mee gaat. Helaas is hardhout, net als al het andere hout, gevoelig voor het weer. Hout dat wordt blootgesteld aan regen, wind en zon, kan al snel lelijk worden of zelfs kapot gaan. Ten eerste is regen een grote vijand. Regen zorgt er voor dat het hout nat wordt, vocht trekt in de nerven en wordt als het ware opgezogen door het hout. Eenmaal binnen zorgt het voor schimmel en rot. Iets wat het hout lelijk maakt en minder sterk. 

Zon zorgt voor een ander groot probleem, namelijk vergrijzing. Hardhout vergrijst, de ene soort sneller dan de andere. Toch zullen zelfs de duurzaamste soorten hout vergrijzen, of u nou wilt of niet. Zonlicht en dan specifiek Uv-stralingen zorgen er namelijk voor dat het hout lichter wordt van kleur. In veel gevallen wordt het hout er niet mooier van. Zeker niet gezien het feit dat u uw keuze op hout baseert op de kleur van het hout! Wanneer u een mooie donker bruine ipe plank heeft besteld, wilt u waarschijnlijk dat die kleur zo lang mogelijk zo blijft

Hardhout behandelen

Gelukkig kunt u uw hardhout behandelen. Hier voor heeft u eigenlijk twee keuzes: beits en olie. Beide producten hebben hun voordelen en hun nadelen, maar in beide gevallen beschermen ze uw hout. Met beits of olie vergrijst het hout namelijk veel langzamer. Ook beschermen beide producten het hout tegen vocht. Dit is ontzettend belangrijk om houtrot en schimmel tegen te gaan. Met de juiste behandeling kan uw hout gemakkelijk met vele jaren langer mee gaan dan zonder behandeling. Dit zorgt er voor dat behandeld hout na verhouding veel goedkoper is! Uw onderhoudskosten zijn namelijk veel lager. 

Hardhout olie

De populairste keuze bij hardhout is toch wel hardhout olie. Met name de bankirai olie is zeer populair, deze is op allerlei soorten hardhout te gebruiken mits u akkoord gaat met de bankirai kleurstelling. Bankirai wordt gebruikt op allerlei soorten hardhout, van Robinia tot Ipe. Olie trekt in het hout en zorgt voor een bescherming van binnenuit. Na behandeling met olie is uw hout beschermd tegen water en zonlicht. Hoe donkerder de olie die u kiest, hoe meer bescherming tegen vergrijzing. Bij olie ziet u bijna niet dat het hout behandeld is, veel mensen vinden dit mooi omdat de natuurlijke uitstraling perfect behouden blijft. Het grote nadeel van hardhout olie en zachthout olie is dat het relatief vaak aangebracht moet worden. De meeste typen olie moeten 1 a 2 keer per jaar worden aangebracht. Vaak is deze olie ook goedkoper dus dat trekt de kosten wel weer wat meer gelijk. Beits gaat langer mee dan olie.

In onze webshop vindt u veel verschillende merken. Onze voorkeur heeft het om een milieuvriendelijke, hoogwaardige olie te gebruiken. De beste opties die u dan heeft zijn onze eigen plantaardige oliën. Deze gaan lang mee en zien er prachtig uit. U heeft de keuze uit de kleuren naturel en bankirai. 

Hardhout beits

Naast olie kunt u dus ook kiezen voor een beits. Er bestaan zowel transparante kleurloze beitsen, transparante beitsen met een kleur als volledig dekkende beitsen. Welke u kies is met name een kwestie van smaak. Ook hier geld dat een donkere kleur zorgt voor meer bescherming. Een dekkende beits heeft sowieso een betere bescherming dan transparante beits. Het grote voordeel is dat de bescherming van beits over het algemeen net wat beter is dan olie. Echter is het ook zo dat de laag vaak beter zichtbaar is dan bij de olie. De structuur kan in sommige gevallen iets meer verloren gaan. Hoe lichter de kleur van de beits en des te meer transparant, des te korter gaat het mee. Waar een kleurloze beits soms na 2 jaar toe is aan vervanging, kunnen sommige denkende beitsen wel tot 8 jaar mee gaan. Dit verschilt ook enorm per merk. Over het algemeen geldt wel: Beits hecht moeilijker dan olie aan hardhout. Onze voorkeur heeft het dan ook om olie te gebruiken. U hoeft dan niet eerst uitgebreid te schuren voor een goede hechting en het ziet er prachtig natuurlijk uit. 

Uw voorkeur

De keuze die u maakt is dus eigenlijk een kwestie van persoonlijke voorkeuren. Wilt u zo goed mogelijk de originele structuur behouden en eventueel kleur? Dan is olie waarschijnlijk de beste keus. Wilt u voor een langere tijd klaar zijn met de maximale bescherming? Dan is beitsen waarschijnlijk de beste keuze. Kijk op onze website voor alle verschillende soorten beits en olie. Zo kunt u snel aan de slag. Wij zijn goedkoop, bieden enkel top merken aan en geven waar nodig graag advies! 

Wilt u voor een beits kiezen? Gebruik dan uitsluitend beitsen waarbij expliciet vermeld wordt dat ze geschikt zijn voor hardhout! Niet elke beits hecht namelijk goed op uw hardhout. Bij twijfel adviseren wij altijd om even na te vragen bij ons of een andere expert.