CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Besteld voor 20:00, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
plankdrager-monteren 22 apr

Plankdrager Monteren

Terug naar overzicht

Een plank aan de muur monteren met een plankdrager; dit kan zowel functioneel als decoratief bedoeld zijn. Met een setje plankdragers plaatst u makkelijk een plank tegen uw muur. Dit brengt eindeloos veel mogelijkheden met zich mee. Plankdragers zijn verkrijgbaar in meerdere varianten; plankdragers zwart metaal, plankdragers wit metaal, plankdragers zwaar verzinkt en plankdragers industrieel.

Wanneer de plankdragers eenmaal aan de muur hangen, plaatst u gemakkelijk een plank hierop. Hoe dit allemaal precies werkt, gaan we stap voor stap met u behandelen in deze blog. 

Plaats bepalen

Als eerste bepaalt u natuurlijk waar de plankdragers komen te hangen. Daarna kijkt u of dit mogelijk is op de gewenste plek. Pak eventueel ook de plank erbij die u wilt monteren, zodat u er zeker van bent dat deze past. Vervolgens pakt u een meetlint en waterpas erbij. Deze gebruikt u om de juiste hoogte af te lezen, waarop u de plankdragers gaat monteren. Zorg ervoor dat alle plankdragers op dezelfde hoogte hangen! De plankdragers rechtop monteren doet u door gebruik te maken van een waterpas. Met de waterpas leest u gemakkelijk af of de plankdrager rechtop staat. 

Gaten boren

Wanneer u eenmaal de juiste positief heeft bepaald, kunt u de schroefgaten aftekenen. Teken op de muur waar gaten geboord moeten worden. Afhankelijk van het soort muur, maakt u gebruik van hardhoutboren, betonboren of metaalboren. In de meeste gevallen zal dit echter een betonboor zijn. Wanneer u werkt met een stenen muur, monteert u de plankdrager in combinatie met een nylon plug. Dit is nodig, omdat de schroefdraad van een bout of schroef niet in staat is zichzelf door de muur te trekken. De betonboor (of ander type boor) moet dezelfde afmeting hebben als de nylon pluggen die u gebruikt. Een 8 millimeter dikke plug, vereist dus een betonboor van 8 millimeter. 

Monteren plankdragers

Nadat u de pluggen in de muur heeft geplaatst, kunt u de plankdragers vastschroeven. Hiervoor kiest u natuurlijk goede schroeven, omdat hier het gewicht op komt te hangen. Wanneer u met een zwarte plankdrager werkt, zijn tuinschroeven zwart natuurlijk de mooiste optie. Wanneer u met zilverkleurige plankdragers werkt, kiest u voor tuinschroeven verzinkt

Voor een meer industriële look, maakt u gebruik van houtdraadbouten. Ook hierbij heeft u verschillende opties. Wanneer u de plankdrager buitenshuis monteert, kunt u kiezen voor houtdraadbouten RVS, Bij hoge gewichten, gebruikt u voor maximale draagkracht houtdraadbouten verzinkt. Bij zwarte plankdragers kiest u natuurlijk weer voor houtdraadbouten zwart.

Plank bevestigen

Als laatste bevestigt u de plank aan de plankdragers. De werkwijze hangt af van uw materiaalkeuze. Een stenen of metalen plaat monteert u heel anders dan een houten plank. Een houten plank is de meest populaire optie. Deze monteert u eenvoudig met schroeven. Kies hiervoor een korte schroef, welke u gemakkelijk wegdraait in de plank. De korte schroef zal dan niet aan de bovenkant door het hout komen. Wanneer dit juist wel de bedoeling is, maakt u gebruik van tapbouten of slotbouten. Indien u met hardhout werkt, kan het handig zijn om kort voor te boren. Kies dan hardhoutboren welke iets dunner zijn dan de schroef. Zo blijft de schroef grip houden in het houtoppervlak, zonder dat u tijdens het indraaien klem komt te zitten met de schroef. 

Producten die passen bij deze blog