CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Vandaag besteld, levering binnen 1-2 werkdagen
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
Vlonder maken - Maak zelf uw vlonder! 22 mei

Vlonder maken - Maak zelf uw vlonder!

Vlonder bouwen
Terug naar overzicht

Wilt u zelf een houten vlonder maken? Met dit stappenplan wordt het creëren van een vlonderterras erg gemakkelijk. Een vlonderterras is een prachtige toevoeging aan uw tuin. Het dient als een perfecte buitenruimte om te ontspannen, te genieten van de zon en te genieten van gezellige momenten met familie en vrienden. Met de juiste materialen en dit stappenplan kunt u zelf uw eigen vlonderterras maken. Zo kunt u straks in de zomer heerlijk genieten van uw zelfgemaakte terras! 

Stap 1: Voorbereiding van het terrein

Voordat u de vlonderplanken kunt gaan plaatsen, moet het terrein goed voorbereid zijn. Verwijder eventuele gras, planten of obstakels. Graaf vervolgens ongeveer 15 centimeter uit en zorg ervoor dat de ondergrond vlak en stevig is. Plaats een worteldoek op de ondergrond om onkruidgroei te voorkomen. Tevens is dit hét moment om eventueel drainage te plaatsen, zodat het water goed wegloopt. 

Stap 2: Fundering leggen

Een goede fundering is het halve werk! Wanneer u een goede fundering heeft, kunt u namelijk langer genieten van uw vlonder. Met piketpaaltjes zorgt u voor een stevige fundering. De piketpaaltjes slaat u in de grond en de houten vlonder komt hier dan bovenop te liggen. Houd 50 cm tussen elke piketpaal aan voor een stevige fundering. Vervolgens plaatst u onderbalken aan de piketpalen. Doe dit met slotbouten van minimaal 8 mm dik. In de meeste gevallen wordt er een 6x6 piketpaal gebruikt waaraan een 4,5 cm dikke onderbalk gemonteerd wordt. Een M8 X 120 slotbout volstaat hiervoor perfect. Goed voorboren met een hardhoutboor 8 mm of een slangenboor is aan te raden! Mocht u een betonnen ondergrond hebben, dan kunt u ook gebruikmaken van de verstelbare terrasdragers. Op deze terrasdragers komen dan de onderbalken te liggen. Deze bevestigt u aan de terrasdragers vast met onze verzinkte tuinschroeven 4 x 50 mm. Vervolgens maakt u de terrasdragers vast aan de ondergrond.

verstelbare terrasdragen

Verstelbare terrasdragers.

Stap 3: Monteren van de vlonderplanken

Nu de fundering ligt, kunt u beginnen met het monteren van de vlonderplanken. Wanneer u graag een blinde bevestiging wilt, kunt u gaan voor de RVS B-fix clips of de Hapax vlonderclips. Deze methodes nemen wel wat meer tijd in. De B-fix clips zijn enkel geschikt voor vlonderplanken die een speciale sponning hiervoor hebben. De Hapax vlonderclips zijn universeel en passen op iedere vlonderplank, dus ook die zonder sponning! 

bevestiging planken

Bevestiging met de Hapax vlonderclips.

Een snellere bevestiging is simpelweg het vastschroeven van de vlonderplanken aan de balken met behulp van onze vlonderschroeven. Hierbij kunt u onze vlonderliners gebruiken. Met behulp van de vlonderliners plaatst u alle schroeven in één rechte lijn en staan de schroeven evenwijdig in uw vlonderplanken. Zo behaalt u het netste resultaat! Naast de vlonderschroeven kunt u ook gaan voor de Spyx. Door de afgewerkte kop van de Spyx creërt u een nette afwerking. Ook kunt u gebruik maken van de Spyx voor een nette afwerking!

Stap 4: Onderhouden van de vlonder

Wanneer uw vlonder klaar is, is het belangrijk om de vlonder goed te onderhouden. Met een hardhoutolie kunt u uw nieuwe vlonder beschermen tegen schimmel, algen, houtrot en weersinvloeden. Daarnaast kunt u met een hardhoutolie uw vlonder een mooie kleur geven. De hardhoutolie van Norvo is hier zeer geschikt voor! Het is belangrijk om dit proces ieder jaar weer te herhalen, zo blijft uw vlonder mooi. Behandel uw vlonder wanneer het buiten droog is en tussen de 18 en 23 graden is. Bij deze temperatuur droogt de olie het mooist op en kunt u het langst genieten van het resultaat! Het is belangrijk om ieder jaar uw vlonder weer te behandelen met hardhoutolie voor het optimale resultaat.

hardhout

Vlonder bouwen

Nu u weet hoe u een vlonder bouwt, kunt u aan de slag gaan! Wanneer u de producten bij Wovar besteld, zullen deze snel in huis zijn. Zo kunt u direct aan de slag en binnen no-time genieten van uw nieuwe vlonder.

Producten die passen bij deze blog