CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
 • Besteld voor 20:00, morgen in huis
 • 30 dagen recht op retour
 • Veilig achteraf betalen
 • Gratis bezorging vanaf 79 euro
schaduwdoek-plaatsen 03 mrt

Hoe plaats ik een schaduwdoek?

hoe schaduwdoek plaatsen
Terug naar overzicht

Nu we weer richting het betere weer gaan, heeft u waarschijnlijk ook steeds meer te maken met fel zonlicht. Op de warmere dagen is het dan erg aangenaam om buiten in de schaduw te kunnen verkeren. Hiervoor kunt u een zonnedoek bevestigen. In deze blog nemen wij u stapsgewijs mee in de bouw van zo’n overkapping tegen de zon.

Een schaduwdoek heeft veel voordelen vergeleken met bijvoorbeeld een parasol. Zo neemt een zonnedoek veel minder ruimte in wanneer u deze niet gebruikt, u kunt het hele pakket gemakkelijk wegstoppen in een kleine tas. Dit is absoluut niet mogelijk wanneer u een ouderwetse parasol wilt opbergen. Daarnaast is een zonnedoek veel steviger, omdat u deze met haken bevestigt.

Schaduwdoek versus parasol 

Parasols worden vaak geleverd met een onhandige en dure voet die snel omwaait en die de weg onnodig blokkeert. Schaduwdoeken zijn ook een uitkomst wanneer u gaat kamperen, doordat ze in combinatie met karabijnhaken gemakkelijk op te zetten zijn, maar ook omdat ze erg compact zijn om mee te nemen. Afhankelijk van het type doek dat u heeft, kunt u de zonoverkapping zelfs gebruiken als regenscherm. Schaduwdoeken zijn ook qua aanschafprijs erg aantrekkelijk. Ze zijn meestal een stuk goedkoper dan een parasol van goede kwaliteit.

Aanvullend op deze voordelen, is het grootste voordeel de flexibiliteit die deze doeken met zich meebrengen. Ze zijn altijd en overal aan te brengen. Ook qua vormgeving zijn de zonneschermen erg flexibel, want er zijn verschillende mogelijkheden. Zo is er een driehoekvormig doek, het standaard vierkante (of rechthoekige) doek, maar ook luxueuze alternatieven zoals een harmonicadoek behoren tot de keuzemogelijkheden.

Waaraan plaatsen?

Om te beginnen is het handig om te bepalen waar u dit zonnescherm wilt gaan ophangen. U kunt gebruikmaken van diverse bevestigingspunten. Denk hierbij aan een muur, een sterke balk, een boom, staanders in de grond of masten. Hierbij is het belangrijk om na te denken over het gebruik: is dit iets eenmaligs of wilt u deze constructie vaker kunnen gebruiken? Voor tijdelijk of eenmalig gebruik is het misschien niet nodig om bevestigingsogen in uw muur te plaatsen. Bepaal (afhankelijk van het type doek) uw ophangpunten. 

Wat heb ik nodig voor het ophangen van een schaduwdoek?

Wat u standaard nodig heeft voor het monteren van een zonnedoek, zetten we hier voor u op een rijtje.

 • Karabijnhaken, het verbindingsstuk tussen uw muur of staander en het schaduwdoek. Bepaal het formaat karabijnhaak op basis van de draagkracht. De 8 × 80 mm of 10 × 100 mm zijn de populairste varianten. Zie hieronder voor de verschillende typen karabijnhaken;  
 • Kettingen, spanbanden of stevig touw wanneer u afstand moet overbruggen;
 • Spanhaken, voor het op spanning brengen van het schaduwdoek.

  schaduwdoek plaatsen

Karabijnhaak voor schaduwdoek

Afhankelijk van het type gebruik en uw eigen smaak zijn er verschillende karabijnhaken te verkrijgen. Voor een luxe uitstraling kunt u bijvoorbeeld kiezen voor karabijnhaken zwart. Voor een stevige bevestiging in een droge omgeving gebruikt u een verzinkte karabijnhaak. Deze vindt u onder ons aanbod karabijnhaken verzinkt.

Voor weerbestendige montage gebruikt u de karabijnhaken RVS, deze roesten namelijk niet. Zwarte karabijnhaken van Wovar zijn bovendien ook geschikt te gebruiken hiervoor, omdat deze voorzien zijn van een premium zwarte coating. 

Aan muur bevestigen

Plaatst u het schaduwdoek aan de muur? Dan gebruikt u keilbouten voor sterke montage aan uw betonnen of stenen muur. Keilbouten met oog zijn al voorzien van een oog waar u het zonnedoek aan bevestigt. Gebruik bijvoorbeeld onze keilbout met oog M8 × 90 mm. Hoe plaatst u deze?

Boor met een hamerboor 14 mm een gat in de muur van 55 mm diep. Plaats vervolgens de keilbout goed in het gat en draai de moer van de keibout aan. Hierdoor zal de huls aan de binnenkant uitzetten en zicht vastklemmen in de muur. Hierdoor heeft u een ijzersterke verankering voor uw schaduwdoek. Let op: draai de keilbout niet té strak aan, om knappende stenen te voorkomen.

Schaduwdoek op houten wand of paal

Maakt u uw doek op bepaalde plekken vast aan een hout paal of houten wand? Dan bent u met de volgende tip goed geholpen. Creëer met onze rampamoeren een perfecte plek voor plaatsing van een bout in hout. Combineer deze vervolgens met oogbouten om een oog te maken waar het schaduwdoek aan vast komt. Oogbouten vindt u onder onze categorie schroefogen en oogbouten. Veelgebruikte combinaties zijn de rampamoer M8 en oogbout M8. 

Boor het hout voor met een 15 mm boortje en draai de rampamoer stevig in het hout. Hierdoor is er nu mogelijkheid de oogbout in de rampamoer te draaien, waardoor het schaduwdoek aan het oog vastgemaakt kan worden. 

Stappenplan voor het monteren van een schaduwdoek

Om het voor u gemakkelijk te maken, hierbij nog een overzichtelijk stappenplan voor het plaatsen van een schaduwdoek:

 1. Bepaal waar u het schaduwdoek wilt ophangen;
 2. Stel vast of goede bevestigingspunten aanwezig zijn;
 3. Waar nodig maakt u extra bevestigingspunten, dit kan dus zowel op hout als in de muur;
 4. Maak de karabijnhaken vast aan de uiteinden het doek, vaak zijn deze al voorzien van een oog;
 5. Haal de karabijnhaken van iedere hoek door alle bevestigingspunten heen en uw schaduwdoek is geplaatst;
 6. Geniet van schaduw en verkoeling op een warme dag.

Heeft u een pergola en wilt u hier tussen een schaduwdoek plaatsen? Bekijk dan ons uitgebreide assortiment harmonica schaduwdoeken.

Producten die passen bij deze blog