CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Vandaag besteld, levering binnen 1-2 werkdagen
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
schapenhek-plaatsen-maken 17 mei

Hoe wordt schapenhek geplaatst en gemaakt?

Terug naar overzicht

Landelijke en rustieke sferen in de tuin zijn ontzettend populair geworden in de laatste tien jaar. Mensen kiezen tegenwoordig vaker voor uitstraling dan pragmatisme. Moderne hekwerken zijn strak van vorm en daardoor voor velen niet speels genoeg voor in de tuin. Smaken verschillen natuurlijk, maar er is een duidelijke trend richting tuinen met een meer ongeregeld aanzien. Dan komt de natuur in de tuin pas echt tot zijn volle recht.

Hekwerk dat nog door echte ambachtslieden gemaakt wordt, in plaats van op grote industriële schaal, oogt nu eenmaal een stuk mooier. Zo ook het schapenhek dat we bij Wovar in het assortiment hebben. In deze blog leggen we u uit hoe u schapenhek moet plaatsen. Daarna komen ook allerlei tips aan bod voor hoe u uw eigen tuin ook een prachtige natuurlijke, landelijke en rustieke uitstraling kunt geven. Als laatste nemen we u mee in het ambachtelijke proces van kastanjeboom tot schapenhek.

Schapenhek plaatsen

De hekken worden gebruikt om kippen en vee af te rasteren, maar ook als decoratie in de voortuin. Ons Engels hekwerk is van kwalitatief kastanjehout wat lang meegaat. We hebben naast de hekken ook kastanjepoorten en palen in het assortiment die u nodig heeft om de hekken in de tuin te plaatsen. De plaatsing daarvan is vrij eenvoudig. U heeft  tuinschroeven  4x60 mm, een nijptang, een paalhamerkrammetjesbitjes, een grondboor en uitzettouw nodig om schapenhek te plaatsen. Om het begin van een schapenhek eenvoudig te maken kunt u het beste gebruik maken van een schutting of muur als startpunt. 

Afhankelijk van de hoogte van de kastanjehekwerken moet u gebruik maken van kastanjepalen die ongeveer op dezelfde hoogte uitkomen als u de palen ongeveer 1/3 de grond in slaat. De palen kunnen maximaal op anderhalve meter van elkaar afstaan. Het makkelijkste is om zowel alvast een paal aan het begin van uw hekwerk als aan het eind van uw hekwerk in de grond te slaan. Graaf daarvoor eerst gaten in de grond met een grondboor. Daarna moet u de kastanjepalen nog een paar keer de grond in slaan met een paalhamer zodat die stevig verankerd zijn.

Maak het hekwerk vast door de latjes vast te schroeven aan de kastanje palen met tuinschroeven. U hoeft daarvoor niet per se een gat voor te boren. Komt een latje niet helemaal goed uit op een kastanje paal. Maak dan het hek vast met krammetjes die u over het ijzerdraad vast slaat. U kunt ook zowel een kram slaan als een tuinschroef inschroeven om het hekwerk vast te maken. 

To show how to create blog post

Schapenhek op kastanjehouten palen vast maken.

Kastanjepoort 

Als u gebruik wilt maken van een kastanjepoort in uw Engelse hekwerk is het verstandig deze niet aan dezelfde palen te monteren als het schapenhek zelf. Dat wordt vanwege het gewicht van de poort gewoonweg niet stevig genoeg. U moet daar tenminste kastanjepalen van 2 m voor gebruiken voor een steviger geheel. Die krijgt u meegeleverd bij de bestelling van de poorten. 

Zet bij de bevestiging van de poort twee stoeptegels onder de latten zodat die een stuk van de grond staat. Daardoor weten we zeker dat de poort ook daadwerkelijk open en dicht kan zonder moeite. Bevestig de laatste lat van het hekwerk aan de zijkant van de kastanjepalen voor de kastanjepoort. Zodat er ruimte is voor de plaatduimen. Die kunt u dan op het hek  bevestigen. Mocht de paal voor de plaatduimen veel te grillig zijn dan kun je met behulp van een latje aan de zijkant alsnog de plaatduimen bevestigen. Het deurbeslag kan aan de paal aan de andere zijde van de poort bevestigd worden. Als de poort bevestigd is kunt u verder met de rest van het schapenhek. 

Tips voor schapenhek

Schapenhek kunt u voor allerlei verschillende projecten gebruiken. Of het nu gaat om een tuinafscheiding, afrastering van dieren, gebruik op festivals of gewoon ter decoratie. We voorzien u in deze blog graag van enkele sfeerimpressies, om uw creativiteit met schapenhek een boost te geven.

Tuinafscheiding

Kastanjehekken zijn ideaal om allerlei plantensoorten tegen op te laten groeien in de tuin. Zo werkt het schapenhek als tuinafscheiding, maar ook als klimrek voor planten. Als de planten eenmaal volgroeid zijn, ontstaat er een prachtige wisselwerking tussen plant en hout. Dat maakt de tuin niet alleen een stuk mooier, maar geeft dieren, zoals honden en katten, ook minder de gelegenheid om bij de planten te komen. Het resultaat mag er wezen en geeft uw tuin een natuurlijke uitstraling. 

To show how to create blog post

Schapenhek met bloemen en planten die tussen de latjes doorgroeien.

Afrastering

Natuurlijk kan kastanjehekwerk ook gebruikt worden voor de afrastering van dieren. De punten aan de bovenzijde van het hekwerk verhinderen dieren ervan om er over heen te springen. De latafstand is klein genoeg, zodat dieren niet tussen de paaltjes door kunnen glippen. Een landelijke omheining voor dieren oogt een stuk mooier en natuurlijker dan de standaard hekwerken die gebruikt worden. Stroomdraad is er ook eenvoudig naast te plaatsen en valt door het hekwerk minder op om de uitstraling te behouden. In veel gevallen is stroomdraad niet eens nodig omdat de dieren haast niet over of door het schapenhek heen kunnen.

To show how to create blog post

Schapenhek als afrastering voor dieren.

Pergola met schapenhek

Als laatste is het nog een leuk idee om de schapenhekken te gebruiken als bedekking voor de pergola. Op het blog gedeelte van onze website vindt u een volledige handleiding voor het maken van een pergola met onze verbindingsstukken. Een mooie manier om de bedekking af te werken is met schapenhek. Dat oogt mooi en is makkelijk te bevestigen. U hoeft in principe alleen het schapenhek uit te rollen over de horizontale balken bovenaan de pergola. Met enkele spijkers kunt u het hekwerk dan aan de bovenkant vastmaken. De manier waarop het zonlicht door de latjes heen schijnt, is prachtig.

To show how to create blog post

Schapenhek aan de bovenkant van een pergola voor een mooie afwerking en zonnige uitstraling.

Hoe wordt een schapenhek gemaakt?

Kastanjepalen worden in vieren gekliefd en voorzien van een punt. Vervolgens worden ze bijgewerkt en stuk voor stuk in een machine gelegd die de latten in ijzerdraad vlechten. Wanneer een hekwerk een hogere maat heeft wordt hier extra aandacht aan besteed. De latten hebben hun grillige vorm te danken aan de unieke vorm van de boomstam waar ze uit voortvloeien. Daardoor valt een schapenhek ook beter te rijmen met een natuurlijke omgeving.

To show how to create blog post

De kastanjeboomstammen waar hakhout van gemaakt wordt.

Kastanjehekwerk maken

Schapenhek maken is een tijdrovende klus waar veel handwerk bij komt kijken. Slechts tien procent van het hout is geschikt voor de productie van hogere maten. Hoog hekwerk moet namelijk uit latten bestaan die zowel relatief recht zijn over de hele lengte als vrij zijn van knoesten die het hout verzwakken. Soms heeft een fabrikant bijvoorbeeld moeite een hekwerk aan te leveren omdat de houtopbrengst niet toereikend is. De palen worden daarnaast van een punt voorzien zodat er minder kans is op houtrot en water er gemakkelijk van af glijdt. 

To show how to create blog post

Het splijten van de stammen in latjes met een kloofbijl

Schapenhek 

Als de latten eenmaal gespleten zijn moeten ze nog aan het ijzerdraad gedraaid worden om er schapenhek van te maken. Enkele van de bedrijven die het schapenhek maken werken nog met vintage ´walk along´ machines die speciaal zijn gemaakt voor de bevestiging van het ijzerdraad. Andere bedrijven gebruiken automatische draadwevers, waar de latten simpel per stuk ingelegd worden. Het schapenhek in het assortiment van Wovar is Engels hekwerk. Het onderscheid tussen Engels hekwerk en bijvoorbeeld Frans hekwerk, is voornamelijk de uitstraling. Frans hekwerk is zwaarder bewerkt, terwijl Engels hekwerk zo natuurlijk mogelijk blijft. 

To show how to create blog post

Geautomatiseerde wever die het ijzerdraad eenvoudig om de latjes heen draait.

Kastanjehekwerk 

Bij Wovar hebben we schapenhek van 460 cm lang in verschillend formaat, van 90 tot 180 cm hoog, dubbel- en driedubbeldraads gevlochten en met verschillende afstanden tussen de latten. De kastanjehekwerken worden geleverd per rol en zijn gemakkelijk te vervoeren en te monteren. Tam kastanjehout staat bekend om zijn duurzaamheid en het zeer hoge bruiningsgehalte. Het hout is handgespleten langs de nerf, zodat het zijn sterkte behoudt. Als u het hout zou zagen, verliest het de sterkte. Het maken van schapenhek is dus een langdurig proces. Dit zorgt er wel voor dat het hout twintig tot dertig jaar lang mee kan gaan.

To show how to create blog post

Het prachtige eindproduct.

Schapenhek kopen?

Schapenhekken van verschillende formaten bestelt u voordelig bij Wovar! Voor tips over de montage van schapenhek, kunt u zowel terecht op de schapenhek pagina als op de individuele productpagina's. Naast schapenhek leveren wij ook schapenhekpoorten en kastanjepalen om het plaatje compleet te maken! Onze poorten worden geleverd inclusief de benodigde kastanjepalen en deurbeslag. Heeft u een eigen onderneming in de klus- en bouwsector, of bent u hovenier? Maak dan gebruik van een zakelijk account voor extra voordeel, zoals vaste kortingen en een handig overzicht van uw bestellingen! Bent u van plan aan een groot project met schapenhek te beginnen? Maak dan gebruik van onze staffelkorting!

Producten die passen bij deze blog: