CURRENT LOCALE nl-nl

  • Vandaag besteld, levering binnen 1-2 dagen
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 99 euro
pergola-maken 28 okt

Pergola maken

Terug naar overzicht

Pergola's, de meeste mensen kennen ze wel. Een pergola is een (meestal) houten constructie ter decoratie in uw voor- of achtertuin. Deze constructie kan naast decoratieve doeleinden ook dienen als een overkapping voor de zon. Zo zit u op een zonnige zomerdag lekker in de schaduw. Een pergola maken kunt u geheel zelfstandig doen, zeker met behulp van deze instructie en onze tips. In deze blog vertellen wij hoe u een pergola kunt maken, wat u nodig heeft en waar u op moet letten. Zo maakt u zelf gemakkelijk uw eigen pergola.

Pergola hout

Welke houtsoort kunt u het beste gebruiken voor een houten pergola? Wij raden aan om hardhout, volledig geïmpregneerd naaldhout of Douglas hout te gebruiken. Het is verstandig om het stuk van de palen wat de grond in gaat (en net iets daarboven) in te smeren met vloeibaar rubber. Dit is een beschermlaag en die zorgt ervoor dat de palen niet kunnen verrotten in de grond, waardoor u langer van uw houten pergola kunt genieten. Heeft u liever een pergola van zwart hout? Dan kunt u ervoor kiezen om de balken in te beitsen met Norvo zwarte tuinbeits. Hiermee kunt u gemakkelijk alle balken zwart beitsen, waardoor u een moderne pergola van hout krijgt. Om extra sfeer te krijgen bij uw pergola kunt u ervoor kiezen om klimplanten tegen uw pergola op te laten klimmen. U kunt hiervoor het beste kiezen voor een blauwe regen, klimroos of een witte druif.

Zelf een pergola maken

Zelf een pergola maken begint bij de juiste benodigdheden. De lijst met benodigdheden verschilt per pergola en is afhankelijk van soort, maat en overige wensen. Gaat u een kleine pergola maken, dan heeft u minder materialen nodig. Gaat u grotere pergola maken, dan heeft u uiteraard meer materialen nodig. Voordat u de lijst met benodigdheden voor uw eigen pergola kunt opstellen, gaat u de pergola inmeten. U kijkt in uw tuin (of op welke andere plek dan ook) hoe groot u de pergola wilt hebben. Hierna kunt u uitrekenen hoeveel materialen u nodig heeft. Let hierbij ook op de hoogte die uw pergola moet krijgen, zodat u vervelende verrassingen achteraf of tijdens het klussen voorkomt. In de onderstaande materialenlijst gaan wij uit van een simpele pergola, zonder extra balken overdwars. Het betreft hier dus een vierkant frame waar u een schaduwdoek in kunt hangen.

Benodigdheden pergola

Bouwmaterialen

  • 4 Houten palen voor de hoeken (de staanders)
  • 4 Houten palen voor de bovenkant (de dragers)
  • 8 Korte balkjes, schuin afgezaagd (de schuine schoor)

Gereedschap

  • Slangenboor (voorboren tellerkopschroeven en evt. verzinken)
  • Boormachine (boren en schroeven van de ijzerwaren)
  • Hardhoutboortje (voorboren voor de houtdraadbouten)
  • Torx bitjes en/of dopbits (montage voor bouten/schroeven)
  • Betonbootje (voor montage op betonnen- of stenenvloer)
  • Rolmaat (voor een gelijke afmetingen van uw pergola)
  • Waterpas (voor rechte palen van uw pergola)
  • Cirkelzaag (of andere zaag, om balken en schoor op maat te zagen)

IJzerwaren en overige materialen

  • Tellerkopschroeven (montage schuine schoren)
  • Houtdraadbouten (montage dragers evt. aan hand van pergola elementen)
  • Pergola elementen (gemakkelijke montage voor de balken) ← AANRADER
  • Snelbeton (rondom de palen in de grond voor extra stevigheid)
  • Postsaver paalhouder (om de palen in grond beschermen)
  • Nylon pluggen (voor montage op betonvloer/steen)
  • Vloeibaar rubber (insmeren van het onderste stuk van de palen)

Pergola bouwen

Met de bovenstaande materialen in huis, kunt u aan de slag met de pergola bouwen. Wij kiezen voor montage op een bestaande ondergrond, waardoor we de pergola gemakkelijk vastschroeven aan de ondergrond. U kunt uw pergola ook bouwen in de grond, echter raden wij dan aan om met behulp van een grondboor of schep de palen in de grond te plaatsen.

Om de palen (dragers) aan de bovenkant aan elkaar te maken, kunt u het beste gebruik maken van onze pergola elementen. Deze zijn enorm sterk en razendsnel te bevestigen. Zo krijgt u een sterke en mooie pergola, die in een mum van tijd staat! Als alternatief kunt u ook lasverbindingen met hout maken, echter vraagt dit vele malen meer tijd en energie dan de eerdergenoemde verbindingsstukken. Ook is het eindresultaat dan afhankelijk van de nauwkeurigheid waarmee u werkt. Als u een hoek of verbinding niet recht zaagt, zult u altijd een scheef deel of een spleet blijven zien. Lasverbinding in hout maken raden wij daarom alleen aan voor de professionele klusmannen. 

Om de pergola perfect symmetrisch te maken, meet u van tevoren uit waar alle palen moeten komen en hoe lang de balken worden. Zo kunt u alles aftekenen, uitzetten en op maat zagen. Zoals voor de meeste klussen geldt; een goede voorbereiding is het halve werk!

Palen in de grond

Zoals gezegd, kunt u kiezen voor palen in de grond of montage op een bestaand oppervlak. Wij beschrijven montage op een houten vlonder, maar de constructie met palen in de grond verschilt weinig van die op een vlonder of gesteente. De palen die u in de grond gaat verwerken moeten lang genoeg zijn. Voor maximale stevigheid zorgt u ervoor dat u palen van 270 cm minimaal 70 cm in de grond plaatst. Zo houdt u de overkapping hoog genoeg om onderdoor te lopen voor de meeste mensen. Natuurlijk kunt u deze ook wat hoger maken, neem dan langere balken. Balken rechtstreeks in de grond plaatsen is mogelijk, echter voor de meeste typen ondergrond minder stevig. Dit omdat de bodem op veel plaatsen relatief zacht is. Stort daarom snelbeton op de bodem bij uw palen. Door de paal in een laag snelbeton te storten, vormt zich een groot en stevig anker rondom de paal, waardoor verzakken niet meer mogelijk is. Graaf voor uw palen een gat uit die circa 2 (of meer) keer de diameter van de paal heeft. Een 12 x 12 paal moet dus minimaal 24 x 24 worden. Maak hierbij ook gebruik van uw meetgereedschap, zoals de waterpas en rolmaat. Zo zorgt u ervoor dat uw palen recht staan en de bovenkant van de palen een gelijke hoogte hebben.

Pergola poeren

Als alternatief voor palen in de grond of uw palen aan de ondergrond, kunt u ook kiezen voor pergola poeren. De palen voor de pergola schroeft u dan niet rechtstreeks op de ondergrond, maar op een betonpoer. De betonnen poeren verwerkt u in de grond (eventueel met behulp van snelbeton), waarna u een stelplaat betonpoer hierop schroeft. Deze stelplaat wordt ook wel hoogteverstelling betonpoer genoemd. Zoals de naam al doet denken, is dit een in hoogte verstelbaar plaatwerk. Deze plaat is geschikt om een grote paal op vast te schroeven. Door uw pergola palen op poeren te plaatsen, geeft u uw pergola een compleet andere uitstraling dan met palen in of op de grond. Het grootste voordeel is dat de palen een stukje boven de grond staan, waardoor ze minder snel verrotten. Dit komt doordat het water er gemakkelijk vanaf kan stromen in plaats van dat het water rondom de paal blijft zitten.

Pergola overkapping

De bovenkant van de pergola komt bij palen in de grond nadat u de palen in de grond heeft aangebracht. Gaat u de pergola op een bestaande vlonder of stenen ondergrond schroeven? Dan kunt u het beste beginnen met het maken van de bovenkant. De bovenkant maakt u met de 4 overgebleven balken, deze maakt u aan elkaar in de vorm van een vierkant. Hierbij raden wij aan om onze pergola verbindingsstukken te gebruiken. Hiermee schroeft u de balken in een mooi en stevig vierkant tegen elkaar. U kunt kiezen voor een model dat over de palen heen wordt geplaatst, maar ook voor een open model. Als u de vierkante bovenkant van de pergola klaar hebt, kunt u deze met de palen aan de palen vaat maken. Het makkelijkste is om de palen in de grond te zetten, omdat u dan het vierkante dak gemakkelijk over de palen heen kan plaatsen. Plaats u een pergola op een vlonder of stenen ondergrond? Dan plaatst u iedere paal stuk voor stuk onder het vierkant. Als u de pergola alleen in elkaar gaat zetten, kunt u het makkelijkste de pergola op zijn kop leggen. U kunt dan zelf twee palen alvast onder het frame monteren. Vervolgens zet u het eerste gedeelte rechtop, waarna u de eenvoudig de resterende twee palen kunt vast maken. De montage van de pergola elementen kunt u het beste met de meegeleverde houtdraadbouten doen. Om deze stevig en recht in het hout te draaien, is voorboren met hardhoutboren aan te raden. Kies voor de meegeleverde M8 bout en een boortje van 6 mm dik.

 

Bij het door ons gekozen voorbeeld, heeft u nu een vierkant frame aan de bovenkant met de 4 palen in de hoeken. Om uw pergola stevig op zijn plaats te houden, schroeft u het frame vast aan de ondergrond. Hiervoor kunt u gebruik maken van onze pergola vloerelementen. Deze plaatst u tegen de onderkant van iedere paal, waarna u vier schroefgaten heeft. Daardoor kun je de palen stevig aan de ondergrond monteren. Voor een vlonder raden wij aan om onze sterke houtdraadbouten in de vlonder te draaien en herhaal dit voor alle palen. U zult zien dat u een stevige constructie heeft die goed vastzit aan de vlonder. Bij een stenen ondergrond boort u eerst de gaten voor met een betonboor. Het gaat wat u gaat boren moet dezelfde diameter hebben als de nylon plug die u gaat gebruiken. De plugmaat is afhankelijk van de bouten die u gebruikt. Bij onze pergola elementen leveren wij M8 bouten, waarvoor een plug van 12 mm dik erg geschikt is. Hiervoor gebruikt u dus een betonboor van 12 mm dik.

Houten pergola maken

Schuine schoor

Uw vierkanten pergola staat na het volgen van deze instructies stevig in of op de grond. Om uw pergola extra stevigheid te geven, kunt u bij de palen een schuine schoor maken. Dit is een schuine verbinding tussen de staander en de drager. Door een balkje dat aan beide kanten schuin is afgezaagd bij uw constructie te plaatsen, verkrijgt u een sterke constructie die geschikt is voor zelfs de meest zware gewichten en krachten. De schuine schoor plaatst u na het schuin afzagen aan beide kanten tegen de paal en bovenkant. U kunt deze monteren met behulp van tellerkopschroeven. Deze schroeven zijn extra lang met een grote schroefkop, voor een vergroot klembereik. Mocht u de schroefkop weg willen werken, boort u een klein stukje uit met een speedboor (vlinderboren). Daarna neemt u de slangenboor en boort u het gat voor, waarna u de tellerkopschroef indraait. Door de enorme kracht van deze schroeven, volstaat 1 aan de bovenkant en 1 aan de onderkant in de meeste gevallen.

Pergola met doek

Pergola's zijn enorm populair om een schaduwdoek in te hangen. Op deze manier maakt u een prachtige overkapping voor de zon of tegen de regen. Zo geniet u in de zomer van de verkoeling van de schaduw. Bij een regenbui zit u droog onder het schaduwdoek in de pergola. Voor een pergola met schaduwdoek heeft Wovar verschillende typen schaduwdoeken in het assortiment. Bij onze schaduwdoeken vindt u vierkante, driehoekige en rechthoekige schaduwdoeken. Deze zijn te krijgen in waterdichte en waterdoorlatende schaduwdoeken. Het voordeel van een doek ten opzichte van een gefixeerd dak, is dat u het doek altijd weer weg kunt halen. Dit doet u razendsnel, in tegenstelling tot het verwijderen van een compleet dak. Met behulp van onze keilbouten met oog en karabijnhaken maakt u het uzelf extra gemakkelijk. Deze kunt u voor veel meer gebruiken dan alleen schaduwdoeken, zoals andere accessoires die u aan uw pergola wilt hangen.

Pergola aan woning

Pergola schommel

Naast een schaduwdoek, wordt een pergola ook veel gebruikt om een schommel aan te hangen. Met een stevig pergola frame hoeft u zich nergens zorgen om te maken. Het gewicht van een schommel met één persoon erop is geen enkel probleem met een stevig zelfgemaakte pergola. Om de schommel op te hangen, kunt u kiezen voor onze keilbouten, maar ook voor onze speciale schommelhaken. De schommelhaken zijn een stevige haken, speciaal gemaakt voor schommels. Een pergola met een schommel geeft een speels uiterlijk aan uw tuin. Daarnaast is dit erg makkelijk wanneer u kinderen heeft en tegelijkertijd wilt genieten van een mooie overkapping in uw tuin. Hiermee bespaart u ruimte, omdat u geen extra constructie hoeft te bouwen voor een schommel. Naast een schommel, kunt u uw pergola ook voorzien van buitenverlichting. Zoals spotjes in de balken, doordat u de snoeren door de balken kunt laten gaan (als u er een gat doorheen boort) ziet u er later niks meer van terug. Zo geniet u ook in het donker van uw eigen pergola. Hiervoor heeft Wovar verschillende soorten buitenverlichting in het assortiment.

Pergola schommel en schaduwdoek

Pergola op maat

Wilt u nu zelf ook een pergola maken? Bestel uw materialen dan gemakkelijk en snel bij Wovar. Dan kunt u morgen al aan de slag! Wilt u toch liever een pergola in het echt zien of wilt u advies voor een pergola op maat? Kom dan langs bij onze showroom in Groningen, waar u ook onze zelfgemaakte pergola kunt bekijken! Kijkt u liever een video? Dan is onze onderstaande YouTube video misschien iets voor u. Hierin legt onze klusbaas Jesse stapsgewijs uit hoe u een pergola maakt met behulp van hoekverbindingen.

 

Producten passend bij deze blog