CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Voor 16:00 uur besteld, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
alles-over-plankdragers-tips 08 sep

Alles over plankdragers, ideeën en tips voor bevestiging!

Terug naar overzicht

Plankdragers zijn al jaren een populair accessoire in de woonkamer, slaapkamers en keukens. Een trend van de afgelopen jaren is dat een plankdrager ook veel buiten wordt gebruikt. Zo zie je veel plankdragers buiten met daarop planten, bloemen of andere versieringen. Welke soorten plankdragers zijn er eigenlijk? En hoe monteer je een plankdrager? Lees snel verder. En bekijk onze handige video onderaan!

Waarvoor gebruikt u een plankdrager?

Een plankdrager heeft meerdere functionaliteiten. In de basis zorgt deze natuurlijk voor, zoals de naam het al zegt, het dragen van een plank. Dit geeft de mogelijkheid om ruimte te creëren doordat het mogelijk is voorwerpen op de plankdrager te plaatsen. Dit is niet alleen functioneel, maar zorgt ook nog eens voor een gezellige sfeer in en rondom het huis. Daarnaast zorgt een plankdrager ervoor dat u gemakkelijk bij uw spullen kunt. Denk bijvoorbeeld aan een plankdrager in uw keuken, waar u gemakkelijk specerijen en ander keukengerei op kwijt kunt. 

Welke soorten plankdragers zijn er?

U wilt een houten boekenplank ophangen? Of een houten plank aan de muur bevestigen voor bijvoorbeeld woondecoraties of etenswaar in de keuken? Er bestaan natuurlijk vele verschillende soorten en maten plankdragers. Bij Wovar hebben we twee verschillende soorten plankdragers. De eerste variant is de standaard plankdrager driehoek. Deze is beschikbaar in 3 verschillende maten en verkrijgbaar in de kleur zwart, wit of verzinkt. Met name de zwarte plankdragers zijn razend populair. De plankdrager beschikt over een schor, wat ervoor zorgt dat de plankendrager een enorme draagkracht heeft. De schor is eenvoudig weg te halen om de plankdrager te bevestigen. 

Het is eventueel ook mogelijk de schor volledig weg te laten bij montage, wat dan helaas wel zorgt voor een lagere draagkracht van de plankdrager. Onze tip is om de schor wel te gebruiken, zo bent u verzekerd van de meeste draagkracht.

Blinde plankdragers

Daarnaast vindt u bij ons onder de categorie plankdrager zwaar verzinkt de plankdrager met keilbout. Deze bijna onzichtbare plankdragers zijn verkrijgbaar in 3 verschillende maten en 1 standaard verzinkte kleur. De plankdrager bevestigt u door middel van de keilbout direct in de muur. De planken dragers zijn ijzersterk door de keilbout en zorgen daarnaast voor een mooie afwerking doordat deze blind bevestigd zijn.

Een plankdrager monteren?

Het bevestigen van een plankdrager is gemakkelijker dan u denkt. Bekijk allereerst op welke plek de plankdrager moet komen. Nadat u een goede plek heeft gevonden, is het tijd de plankdrager te monteren. Om ervoor te zorgen dat de drager recht hangt, gebruikt u een waterpas. Houd deze tegen de plankdrager aan en teken vervolgens met een timmermanspotlood de bevestigingsgaten af. Beide gereedschappen zijn te vinden onder ons handgereedschap.

Boor vervolgens met een hamerboor de gaten in de muur. Na het boren van de gaten komen hier de nylon pluggen in. Een veelgebruikte maat is onze 8 x 40 mm nylon plug. Deze boort u voor met een 8 mm dikke hamerboor premium. Vul na het boren de gaten met de pluggen. 

Vervolgens is het tijd om de plankdrager echt aan de muur vast te maken. Houd de plankdrager op de gewenste plek en zorg dat de montagegaten van de plankdrager precies voor de pluggen in de muur vallen. Plaats vervolgens een schroef door de plankdrager in de plug en draai deze stevig aan. Aangeraden wordt om een 5 x 50 of 6 x 50 voldraadschroeven te gebruiken. Plaats eventueel voor extra houvast nog een sluitring tussen de schroef en de plankdrager.

Nu de plankdrager aan de muur is bevestigd, plaatst u de plank op de drager. Dit kan uiteraard een plank naar keuze zijn. Het mooiste resultaat krijgt u wanneer de plank aan de zij- en voorkant een stuk over de plankdragers heen valt. Bevestig de plank aan de dragers vast door vanuit de onderkant schroeven te bevestigen. Zorg er hierbij voor dat de schroeven niet te lang zijn, zodat ze niet door de plank heen komen. Een handige schroef is bijvoorbeeld onze 3 x 25 spaanplaatschroeven

Hoeveel plankdragers nodig? 

Het aantal dragers dat u nodig heeft hangt natuurlijk af van de soort plank die u gaat gebruiken. Het soort hout en de dikte van de plank spelen hierbij een belangrijke rol. Doorgaans wordt aangeraden om om de 50 cm een plankdrager te monteren. Hiermee wordt de meeste draagkracht gerealiseerd. Dit betekent dat u bij een 150 cm lange plank 4 plankdragers nodig heeft. De geschatte draagkracht hierbij is zo’n 30 kilo, maar hangt natuurlijk af van de bevestiging van de dragers.

Maakt u gebruik van zeer stevig hout of ander sterk materiaal? Dan zou een grotere afstand ook mogelijk zijn. Voor vragen of specifieke situaties kunt u altijd contact met ons opnemen.

Zie onderstaande video voor de complete uitleg voor het bevestigen van een plankdrager.

Video: Hoe bevestig ik een plankdrager?

Producten die passen bij deze blog