CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Besteld voor 20:00, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
blog-zelf-tafelpoten-maken 03 sep

Zelf een tafel maken met de tafelpoten van Wovar!

Terug naar overzicht

Voor de echte doe-het-zelver is het maken van een eigen tafel een hele leuk uitdaging. Zo bespaart u niet alleen de nodige kosten, maar kunt u ook helemaal zelf bepalen hoe de tafel eruit komt te zien. In deze blog leggen we u stapsgewijs uit hoe u zelf een tafel kunt maken.

Voordat u begint met het monteren, kiest u eerst de juiste tafelpoot. Hou hierbij rekening met de volgende zaken:

  • De hoogte van de tafelpoten: wanneer u van plan bent om een eet- of keukentafel te maken, kiest u voor een tafelpoot tussen de 70 en 72 cm hoog. Gaat u een kleine tafel maken, dan kiest u tafelpoten voor een salontafel van circa 30 tot 50 cm hoog.

  • Het materiaal van de tafelpoten: hierbij heeft u meestal keuze uit stalen tafelpoten, houten tafelpoten of verstelbare tafelpoten. Kijk vooraf goed welk materiaal, welke vorm en welke kleur het beste bij uw interieur past.

  • Het soort tafelpoot: gaat u een bureau of een werkbank maken, dan kan een verstelbare tafelpoot uitkomst bieden. Gaat u voor een moderne of een wat robuustere uitstraling? Bekijk dan eens onze industriële tafelpoten of X-vormige tafelpoten.

Zodra u de juiste tafelpoten heeft gevonden, is het tijd om een passend tafelblad te kiezen. De meest gangbare materialen zijn triplex, MDF, multiplex of massief hout. Deze kunt u bij de meeste bouwmarkten aanschaffen. De afmetingen van het blad zijn afhankelijk van de beschikbare ruimte bij u thuis. Over het algemeen raden we circa 70 cm lengte aan per persoon. Indien u er dus voor kiest om twee personen naast elkaar te willen plaatsen, dient de tafel minstens 140 cm lang te zijn.

Nu de tafelpoten en het tafelblad gekozen zijn, is het tijd om de tafel te monteren. Zorg er in ieder geval voor dat u de volgende materialen bij de hand heeft voordat u begint met de montage:

Om de tafel succesvol in elkaar te zetten, hebben we het volgende stappenplan voor u opgesteld. 

Stap 1: Leg het tafelblad ondersteboven neer zodat u de onderkant van het tafelblad kunt gaan bewerken. Zo kunt u straks heel eenvoudig de tafelpoten in de onderkant van het blad schroeven. Maak het uzelf gemakkelijk door het blad op een verhoging te leggen, zodat u niet helemaal op de grond hoeft te werken.

Stap 2: In stap twee bepaalt u hoe ver u de tafelpoten van de rand van het tafelblad wilt gaan plaatsen. Doorgaans worden de tafelpoten ongeveer 10 tot 20 cm van de rand af geplaatst. Denk hierbij goed na over hoe u straks de stoelen neer wilt gaan zetten. Indien u het hoofd van de tafel als zitplaats wilt gebruiken, plaatst u de poten wat verder naar binnen toe.

Stap 3: Nu de juiste positie is bepaald, is het tijd om de schroefgaten voor te boren. Door de schroefgaten voor te boren vermindert u de weerstand die de schroef te verduren krijgt tijdens het inboren en zal deze dus minder snel breken. Teken de plaats waarop de schroef komt af met een timmermanspotlood en boor de gaten voor. Boor niet te diep, zodat u niet door het tafelblad boort. Gebruik bij voorkeur een boortje dat 1 tot 2 mm dunner is dan de dikte van de schroeven.

Stap 4: Na het voorboren schroeft u de schroeven vast aan het werkblad. Gebruik bij voorkeur 4-5 mm dikke spaanplaatschroeven, zodat u zeker weet dat de schroeven sterk genoeg zijn. De schroeflengte is afhankelijk van de dikte van uw tafelblad. Ga altijd uit van de dikte van het tafelblad minus 1 centimeter. Plaats altijd een metalen ring tussen de schroef en de tafelpoot, zodat het blad mooi rechttrekt bij het inschroeven. 

Stap 5: De poten zitten inmiddels stevig aan het blad gemonteerd en de tafel is gebruiksklaar. Draai de tafel om en check tot slot nog even of hij mooi recht staat. 

Bent u naast onze tafelpoten ook nog op zoek naar passend meubelbeslag? Neem dan eens een kijkje in ons complete assortiment aan meubelaccessoires.

Producten die passen bij deze blog