CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Voor 16:00 uur besteld, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
25 nov

5 dingen die u nooit moet doen ter onderhoud van uw terras!

Terug naar overzicht

Terras onderhouden

Veel mensen denken dat zij goed bezig zijn met het onderhouden van hun terras. Ze doen hun best om er voor te zorgen dat het niet glad wordt en er mooi uit ziet. Echter houden velen er geen rekening mee wat voor gevolgen hun handeling hebben voor het hout. Daarom leggen wij hier nog even uit wat u absoluut niet moet doen om uw terrasplanken mooi te houden!

Schoonmaak middel terras

Veel mensen maken hun terras schoon met azijn, biotex of andere chemische schoonmaakmiddelen. Wij vinden dit bij Wovar echter nooit een goed idee. De reden hier voor is erg simpel. Hout is een natuurlijk product dat snel aangetast kan worden door dergelijke stoffen. Chemicaliën zullen de structuur van uw hout aantasten ook kan het voor kleurverschil zorgen. Ten slotte is deze methode slecht voor het milieu en de plantjes rond om het terras. Kortom: Geen goed idee!

Is uw terras toch vies en wilt u hem toch echt schoon maken? Dat kan ook prima zonder schoonmaakmiddelen! Gebruik bijvoorbeeld gewoon weg warm water en een harde bezem voor in de tuin. Hiermee veegt u uw terras goed schoon. Dat geldt zeker voor hout dat is behandeld met beits of olie en ook bij hout dat thermisch gemodificeerd is! Door eens in de week of eens in de twee week even een paar minuten uw terras te vegen blijft het terras ook nog eens mooi. Algen krijgen dan geen kans een zo zal het hout ook niet glad worden! Schoonmaken doet u dus gewoon door regelmatig kort te vegen!

Hogedrukreiniger op hout

Een ander veel gemaakte fout is de inzet van een hogedrukreiniger. Mensen zien het als de makkelijkste manier om viezigheid te verwijderen van het houtoppervlakte. Wovar raadt dit ten zeerste af! Een hogedrukreiniger beschadigd het hout namelijk ontzettend snel. De houtnerf gaat hier door snel verloren in dit is natuurlijk ontzettend jammer. Wanneer de nerven beschadigd zijn zal vuil ook nog eens sneller gaan hechten op het hout en zo keert het probleem alleen maar sneller terug. 

Ook in dit geval geldt dat simpel even vegen met een bezem veel beter is. Zolang u dit met enkele regelmaat doet, is uw terras beschermd tegen algen en andere viezigheid.

bezem op vlonder

Vlonder uit de regen houden

Water is een bekende vijand van hout. Wanneer water te lang op hout blijft liggen kan het voor allerlei problemen zorgen. Water kruipt in het hout en veroorzaakt rot en schimmel. Ook kan water wat te lang blijft liggen zorgen voor algen. Deze algen zorgen vervolgens voor gladheid, iets wat natuurlijk niet prettig is op een terras! Sommige mensen bestrijden dit door het hout af te dekken. Doe dit niet! Het is juist belangrijk dat het hout goed ventileert. Dit zorgt er voor dat water van het hout af kan waaien. 

Zorg dus voor een goede ventilatie. Ook is het verstandig om het hout te behandelen met een waterafstotende beits of olie. Op deze manier is het afdekken absoluut niet nodig. Zeker niet als u eens per week of eens in de twee weken het hout schoon veegt met een harde bezem.

Zout strooien op hout

Mensen gebruiken zout op vlonders om verschillende redenen. Zo gebruiken mensen het als een soort schoonmaakmiddel. Ook wordt het veel gebruikt om gladheid tegen te gaan, zeker tijdens de wintermaanden als het vriest. Wij raden dit echter altijd af. Zout kan namelijk heel slecht zijn voor een terras. Het veroorzaakt vlekken en het trekt het vocht te veel uit het hout. Wanneer het zout te lang blijft leggen zorgt het voor duidelijke oneffenheden op het oppervlak. Wij raden het daarom altijd af om te gebruiken!

Ook hier zijn de beste twee opties om gewoon regelmatig te vegen en het hout te behandelen met olie of beits. Zeker wanneer de wintermaanden zijn aangebroken is het belangrijk om het sneeuw te verwijderen van uw terras. Dit is beter dan zout gebruiken. 

sneeuw op terras

Vlonder niet behandelen

Uw hout niet behandelen is altijd een slecht idee. Wij raden altijd aan om terrasolie of beits te gebruiken. U kunt uw terras hiermee decoreren, maar er zijn ook kleurloze transparante versies die vrijwel onzichtbaar zijn. Het behandelen van uw hout is niet alleen handig, maar ook nog eens heel erg duurzaam. Na het behandelen van uw vlonders is het makkelijker om uw terras schoon te houden, voorkomt u vergrijzing en beschermt u het hout tegen rot en schimmel. Doet u dit niet, dan hebben algen, schimmels en rot vrij spel. Ook zal de zon snel zorgen dat het hout lichter wordt van kleur en zal gaan vergrijzen. Dit is simpelweg zonde! Bij Wovar vindt u allerlei soorten onderhoudsmiddelen voor uw tuinhout en dus ook voor vlonders!

Producten die passen bij deze blog