CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Voor 16:00 uur besteld, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
Beits verwijderen, hoe doe ik dat? 26 nov

Beits verwijderen, hoe doe ik dat?

Terug naar overzicht

Wilt u beits of lak verwijderen van uw hout? Dat kan. Er zijn een aantal manieren om dit te doen. Wij leggen u uit hoe en waar u op moet letten. 

Beits of lak verwijderen

Ten eerste is het belangrijk om na te gaan wat je wilt verwijderen. Lak kunt u namelijk over het algemeen gemakkelijker verwijderen. Dit komt omdat het als een laag op het hout zit. Beits trekt ook een beetje in het hout, dat maakt het lastiger om te verwijderen! 

In grote lijnen heeft u drie opties:

  1. Schuren
  2. Afbijtmiddel gebruiken
  3. Afbranden

Beits schuren

In de meeste gevallen kunt u bij lak het verwijderen makkelijk doen door te schuren. Dit werkt het beste met een schuurmachine, maar kan ook met de hand. Het is echter wel lastig om de hoeken te schuren en ook komt er vaak veel stof vrij bij deze methode. Wil je de hele beits verwijderen, dan zul je ook een laagje hout geheel weg moeten schuren. Deze methode kost veel moeite en is lastig te doen zonder een speciale schuurmachine

Afbijtmiddel voor beits

Hoe meer lagen verf, hoe vaker dit proces herhaald moet worden voor volledige verwijdering. Deze methode is relatief makkelijk en grondig. Echter is het grote nadeel dat het erg chemisch is. Vooral bij binnen gebruik kan dit vervelend zijn. Het is belangrijk dat je na het aanbrengen en het laten werken van het afbijtmiddel, het hout goed moet schoonmaken en volledig moet ontdoen van het middel. Afbijtmiddel werkt over het algemeen niet goed bij donkere kleuren beits en lak. Dit komt omdat de kankerverwekkende stoffen verboden zijn geworden. Het is verstandig om op een klein stukje het gehele afbijt proces te testen. Het effect is namelijk niet altijd hetzelfde.

Afbranden

De laatste optie is afbranden. Deze methode is populair, maar kan best lastig zijn. U kunt beits of verf afbranden met een haardroger en vervolgens er af schrapen met een driehoek-schraper. Het is belangrijk dat u voorzichtig schraapt, anders moet u alsnog op bepaalde plekken gaan schuren. Gebruik bij voorkeur een professionele schraper, dit maakt groot verschil ten opzichte van goedkopere varianten. 

Hout controleren

Controleer na verwijdering het hout goed op schimmel en rot. Wanneer het hout beschimmeld is, is het belangrijk om dit eerst aan te pakken voor dat je weer opnieuw gaat schilderen. Hetzelfde geldt voor rot. Dit zijn de momenten om wat aan de problemen van het hout te doen, voor dat er weer overheen wordt geschilderd.  Wanneer hout op de juiste manier is gebeitst of geverfd zou dit echter niet aan de orde moeten zijn. Beits, olie en verf beschermen uw hout namelijk tegen schimmel, rot, algen en andere vijanden van hout!

Producten die passen bij deze blog