CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Besteld voor 18:00, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
Gras verticuteren 30 mrt

Gras verticuteren

Terug naar overzicht

Gras verticuteren, waarom doe je dit? Wanneer kan ik dit het beste doen en hoe pak ik dit aan? In deze blog vertellen wij u alles over waarom, hoe en wanneer u het beste uw gazon kunt verticuteren.

Gazon verticuteren

Verticuteren is eigenlijk gewoon een duur woord voor gras beluchten en mos verwijderen. Na verloop van tijd ontstaat er mos, onkruid en een bijkomende viltlaag op uw gazon. Dit vilt wordt gevormd door plantdelen, maai- en mosresten en kan voor verschillende problemen zorgen.

Een dunne viltlaag is goed voor de bescherming van uw gazon, maar zodra de laag dikker wordt krijgt uw gras te weinig zuurstof, licht en voedingsstoffen. Om uw gras mooi, groen en gezond te houden is het hierom noodzakelijk om regelmatig uw gras te beluchten en deze laag te verwijderen. 

viltlaag

Hoe verticuteren?

Hoe verticuteren nou het beste aangepakt kan worden, is een veelgestelde vraag. De verticuteerhark is hier een handig stuk tuingereedschap voor, waarmee u eenvoudig mos, onkruid en vilt verwijdert. 

verticuteerhark

Door de messen van de hark door het gras te halen, verzamelt en verwijdert u het mos en de viltlaag. Doordat u met de hark de wortels van het gras een beetje kapot maakt, komen er hormonen vrij die de wortelvorming stimuleren om nóg beter te kunnen groeien. 

  • Maai uw gras

Maai uw gazon voordat u begint met verticuteren en ruim hierna de maaisels op. 

  • Verticuteer in de lengte én in de breedte

Om het maximale resultaat te behalen en er zeker van te zijn dat u al het mos, onkruid en vilt verwijdert, raden wij aan om zowel in de lengte als in de breedte te verticuteren. Een handige aanpak is om dit per vierkant te doen, hierdoor zult u minder snel plekken vergeten.

  • Afval verwijderen

Het is belangrijk dat u het tuinafval dat na het verticuteren blijft liggen goed opruimt. Zorg ervoor dat u écht al het mos en onkruid verwijdert. Laat u stukken mos liggen, dan ontkiemt het nieuwe gras niet bij het doorzaaien.

  • Inzaaien/doorzaaien

Na het verticuteren en het opruimen van het afval, kunt u beginnen met het doorzaaien van uw gazon met graszaad.

  • Voeden/bemesten

Na het doorzaaien met graszaad kunt u beginnen met de bemesting van het gras.

  • Kalk strooien (optioneel)

Kalk verhoogt de pH-waarde van de bodem van uw gazon. Uw gras zal door het strooien van kalk sneller groeien dan mos en onkruid, en zorgt ervoor dat de voedingsstoffen die in de mest zitten beter worden opgenomen.

Wanneer verticuteren?

Bij het verticuteren tast u het gras aan en kunnen er kale plekken in uw gras ontstaan. Door deze reden is het verstandig om een goed moment uit de kiezen voor deze klus.

Wij raden aan om twee keer per jaar te verticuteren, de beste periodes hiervoor zijn maart t/m mei en augustus t/m oktober. In deze periodes van het jaar is het relatief warm, de nachten worden wat vochtiger en er is af en toe neerslag; de perfecte omstandigheden voor de groei van uw gazon.

Verticuteerhark

Wilt u aan de slag gaan met het verticuteren van uw gazon, neem dan een kijkje bij onze harken! Voor de perfecte bewatering van uw tuin bieden wij daarnaast ook tuinslangen, tuinsproeiers, slangkoppelingenregentonnen en dompelpompen

Producten die passen bij deze blog