CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Vandaag besteld, levering binnen 1-2 werkdagen
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
Het verschil tussen bezaagd en (glad) geschaafd 22 dec

Het verschil tussen bezaagd en (glad) geschaafd

Terug naar overzicht

(glad) geschaafd en ruw of fijn bezaagd

U komt deze termen waarschijnlijk vaak tegen als u op zoek bent naar hout. Maar wat is nou eigenlijk het verschil en waar kunt u het beste voor kiezen? Dat laatste hangt vooral af van smaak. De verschillen kunnen wij u daarom het beste gewoon uitleggen zodat u een eigen keuze kunt maken! Ook beschrijven wij hoe deze houtsoorten het beste te behandelen zijn. 

Glad geschaafd hout

De naam dekt eigenlijk al de hele lading bij deze houtsoort. Deze balken en planken zijn namelijk glad geschaafd. Hierdoor is het hout heel strak en glad. Dit zorgt er voor dat u er makkelijk overheen kunt wrijven zonder last te krijgen van splinters. Voor het oog geeft geschaafd hout een moderne en strakke look. Er wordt erg veel gebruik gemaakt van glad geschaafd hout in de bouw en het is zeer populair bij tuinhuizen, overkappingen en andere houten constructies. 

Ruw, fijnbezaagd of bezaagd hout

Deze houtsoort kent wat meer benaming dan geschaafd hout, maar het komt allemaal op hetzelfde neer. Bezaagd hout is hout zoals het bij de zagerij vandaan komt. Dit zorgt er voor dat het veel minder egaal is dan geschaafd hout, zoals te zien op de bovenstaande foto. Fijnbezaagd, ruw of bezaagd hout is relatief vaak goedkoper. Wanneer u met uw handen over het hout gaat wrijven, krijgt u vrijwel zeker last van splinters. Toch is het een veel gebruikte houtsoort! Ruwer hout heeft namelijk een stoerdere en meer robuuste uitstraling dan geschaafd hout. Om deze reden wordt het nog ontzettend veel gebruikt in tuinhuizen, overkappingen, schuttingen en gevelbekleding. Wat uw keuze is, hangt dus vooral af van uw voorkeur en smaak!

Behandelen 

Beide houtsoorten kunnen erg goed behandeld worden. Houd er wel rekening mee dat bezaagd hout makkelijk beits of olie opneemt en beter hecht aan verf of lak. Toch is het wel iets moeilijk om te verven door de ruwe en oneffen oppervlakte. Wij adviseren altijd om uw hout te behandelen zodat de levensduur flink wordt verlengd! U zult er geen spijt van krijgen. Want als uw hout een aantal jaren langer mee gaat door simpele behandelingen met olie, beits of lak, dan bespaart u heel veel geld op lange termijn!

Producten die passen bij deze blog