CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Vandaag besteld, levering binnen 1-2 werkdagen
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
25 aug

Hout grijs maken, alles over vergrijzers!

Terug naar overzicht

Wanneer u hout heeft in de tuin, kan het mooi zijn om een grijze kleur te overwegen. Een grijze schutting, gevel of bijvoorbeeld overkapping wordt steeds populairder. Bent u van plan om uw tuinhout grijs te maken? Dan leggen wij u in deze blog uit waar u op moet letten en wat de opties zijn. Ook laten wij u weten wat onze voorkeur heeft! 

Waarom hout behandelen?

Om te beginnen is het goed om te weten waarom u uw tuinhout dient te schilderen. Hout kan namelijk lelijk worden als u het niet behandeld. Hout dat niet behandeld is gaat bijvoorbeeld vergrijzen. Houdt er wel rekening mee dat dit eigenlijk nooit egaal gaat. De ene plank vergrijsd sneller dan de andere en op de ene plek komt meer zon dan op de andere. Hierdoor krijgt u een niet egaal grijs oppervlak. Om dit te voorkomen kunt u het beter behandelen met een grijze beits of vergrijzer. De kleur grijs wordt wel steeds populairder. U kunt er voor kiezen om een strakke grijze beits te gebruiken. Maar er bestaan ook vergrijzers die er uit zien als mooi egaal vergrijsd hout. Dit wordt ook steeds populairder!

Grijze beits

Om te beginnen zijn er de normale grijze beitsen. U kunt dan kiezen uit transparant en dekkend. Bij een dekkende beits zal de structuur van het hout minder zichtbaar zijn. Bij een transparante beits kunt u het hout nog door de grijze kleur heen zien. De bescherming is gemiddeld zo'n 3 jaren. Op de onderstaande foto ziet u een voorbeeld van grijze beits. Deze beits is overigens ook te gebruiken op beton(palen). 

Grijs terras

Vergrijzers voor hout

Vergrijzers zijn eigenlijk niks anders dan grijze beitsen, die meer de uitstraling hebben van natuurlijk vergrijsd hout. Zoals gezegd gaat hout altijd vergrijzen. Als dit mooi egaal zou gebeuren, levert dit natuurlijk vergrijsd hout op, wat veel mensen erg mooi vinden. Helaas vergrijsd dit hout bijna  nooit mooi egaal. Hierdoor krijgt u geen mooi geheel. Toch vinden veel mensen vergrijsd hout mooier dan normaal hout. Gelukkig bestaan er daarom hout vergrijzers. Deze beitsen zorgen voor bescherming en geven tegelijkertijd een mooi, egaal vergrijsde look. Dit is zeer uniek en ziet er prachtig uit! 

De beste vergrijzer is waarschijnlijk Woodstain VV -Equal weathering. Dit is een zeer hoogwaardige beits die uw hout beschermd en een mooie vergrijsde kleur geeft. Deze beits is vooral populair op gevelbekleding, maar kan ook perfect gebruikt worden op bijvoorbeeld een schutting, tuinhuis of overkapping! Hieronder ziet u een foto van een schutting die is behandeld met dit product. 

grijze muur

Grey-wash gebruiken

Grey-wash is een kleur beits die veel lijkt op een vergrijzer. Het is een soort verwassen grijze kleur. Grey-wash wordt ook wel steigerhout beits genoemd. Een grey-wash wordt vooral gebruikt voor meubels zoals banken, tafels en stoelen maar wordt ook wel gebruikt op vlonderplanken. Met een grey-wash kunt u van goedkoop hout als vuren en grenen luxer ogend steigerhout maken. Dit is erg populair in de Nederlandse tuinen!

Producten die passen bij deze blog