CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
 • Besteld voor 20:00, morgen in huis
 • 30 dagen recht op retour
 • Veilig achteraf betalen
 • Gratis bezorging vanaf 79 euro
hout-ontgrijzen-ontgrijzer 10 okt

Hout ontgrijzen met speciale ontgrijzer - Zo moet het! - Douglas, hardhout, bamboe en meer!

Terug naar overzicht

Wanneer u hout in de tuin heeft, is de kans erg groot dat het gaat vergrijzen. Dit is een natuurlijk proces en in sommige gevallen kan het zelfs best mooi zijn. Echter wordt het er in veel gevallen niet mooier op. Gelukkig kunt u daar zelf wat aan doen. Wij leggen u in onze blog uit wat de oorzaak is van vergrijzen, hoe u vergrijzing kunt terugdraaien, welke producten hier het beste voor zijn én hoe u vergrijzing in de toekomst kunt voorkomen. Kortom: Alles over het ontgrijzen van uw hout. 

Wat is de oorzaak van hout vergrijzing? 

De oorzaak van het vergrijzen van uw hout is eigenlijk heel simpel. Dit heeft namelijk alles met zonlicht en UV-stralen te maken. Hout is een natuurlijk product, dat wij vaak vergelijken met de menselijke huid. Wanneer de zon hier lang op schroeit, tast het de bovenste laag aan. De pigmenten verdwijnen hierdoor uit het hout en vervolgens gaat het verkleuren. Waar de menselijke huid rood wordt, wordt het hout grijs en lelijk. Regenwater kan dit proces nog eens versterken doordat het als een soort versterker van de UV-stralen werkt. Vaak zien we ook dat hout dat meer in de zon en regen staat, sneller vergrijsd dan hout op andere plekken. Een goed voorbeeld is bij gevelbekleding. De noordzijde ziet er na een paar jaar vaak nog goed uit, terwijl de zuidkant al zijn kleur dan al is verloren. 

Mijn hout is vergrijsd, wat moet ik nu doen? 

Wanneer uw hout is vergrijsd, kan het zijn dat u dit zo snel mogelijk weer wilt terugdraaien. Dat kan gelukkig! Er zijn verschillende manieren voor. Zo is het mogelijk om gelijk te gaan schilderen met een olie of beits. U kunt er voor kiezen om een dekkende optie te kiezen, echter gaat dan de natuurlijke uitstraling verloren van het hout. Ook kunt u een transparante olie of beits kiezen. Echter zal de kleur dan vaak niet meer zo mooi worden, omdat de grijze ondergrond de kleur van de olie enorm beinvloed. De beste optie is dus, om het hout eerst te 'ontgrijzen'. Ofterwijl: de oude kleur terug te brengen zonder verf, beits of houtolie. Dit kan in grote lijnen op twee manieren: schuren of ontgrijzen met een speciale ongrijzer.

Ontgrijzen door te schuren

De eerste optie is schuren. In het onderstaande filmpje van onze partner Beitz, ziet u hoe dit in zijn werk gaat. U gebruikt eigenlijk simpelweg schuurpapier om de bovenste laag, die vergrijsd is, af te schrapen. Dit kan er voor zorgen dat de kleur verrassend goed terug komt, zoals ook te zien in het onderstaande filmpje. Houdt er wel rekening mee dat schuren erg veel werk kan zijn. Met het terras dat te zien is op de video, zijn de jongens van Beitz bijna 4 uur bezig geweest om te schuren. Doe dit schuren overigens niet met de hand, dat zal weinig effect hebben. Gebruik daarvoor altijd een schuurmachine. Bij hardhout is doorgaans een grovere korrel nodig dan bij zachthout. In sommige gevallen, vooral bij zachthout, kan het zijn de de vergrijzing te diep zit, dan helpt schuren soms niet. Test daarom eerst altijd even op een onopvallende plek of u het weggeschuurd krijgt. 

Ontgrijzen met behulp van een hout ontgrijzer (TIP!)

De tweede optie, is het gebruiken van een ontgrijzer. Hier zijn verschillende merken en soorten van op de markt. Wij hebben er ontzettend veel uitgeprobeerd en in het verleden ook meerderen verkocht.  De ervaring leert ons, dat de Woca ontgrijzer de beste variant is. Dit is een product dat door middel van een chemische reactie de bovenste en vergrijsde laag weet te verwijderen waardoor de kleur weer gemakkelijk terug komt, zonder extreem hard te moeten schrobben of schuren. Het is veel minder intensief en ook nog eens sterker dan schuren! Naast ontgrijzen, zorgt de ontgrijzer ook nog eens voor een diepe reiniging. Vandaar ook de officiele naam: Woca deep cleaner. Wij hebben dit product zowel op hardhout, als op zachthout geprobeerd en hieronder ziet u het resultaat. Hoewel mensen vaak sceptisch zijn over ontgrijzers, ziet u op de foto's duidelijk hoe groot het effect er van is!

(Tekst gaat verder onder de afbeeldingen)

To show how to create blog post

To show how to create blog post

Stappenplan voor het gebruiken van de ontgrijzer

Het gebruiken van de Woca ontgrijzer is erg simpel. Let er wel op dat het geheel goed moet kunnen drogen. Het beste is, om de ontgrijzer te gebruiken bij bewolkt, droog, weer. Volg daarna deze stappen: 

 1. Maak het hout schoon, verwijder al het troep.
 2. Maak het hout zeer nat. Hierbij is een tuinslang wel zo gemakkelijk.
 3. Breng de ontgrijzer en diepreiniger gelijkmatig aan. Dit kan met een borstel of verfroller.
 4. Laat het product ongeveer 20 minuten intrekken.
 5. Voorkom blootstelling aan (fel)zonlicht in deze 20 minuten
 6. Schrob het hout met een borstel flink na
 7. Spoel de ontgrijzer weg met water

Et voilà! U bent alweer klaar. Zorg wel dat het 24 uur lang goed kan drogen. Dan zal het resultaat het beste zijn. 

Bamboe ontgrijzen

Het ontgrijzen van bamboo kan als enige houtsoort beter met een ander product. Dat doet u namelijk met de speciale bamboo cleaner en ontgrijzer. Dit product vindt u onderaan deze pagina. De behandeling lijkt erg veel op de behandeling met de woca deep cleaner, maar is iets beter geschikt voor bamboepalen. Voor bamboeplanken kunt u dan weer beter de Woca ontgrijzer gebruiken zoals hierboven beschreven. De bamboo cleaner is beter voor het milieu omdat het nauwelijks schadelijke stoffen bevat en is net even wat beter afgestemd op de unieke samenstelling van bamboe, wat eigenlijk ook geen houtsoort is! Hieronder ziet u een mooi voorbeeld van het resultaat. Links hoe het er vooraf uit zag, en rechts na behandeling! Voor meer informatie over dit product gaat u naar de productpagina van de Bamboo cleaner, deze vindt u onderaan deze pagina, onder het kopje 'producten die passen bij deze blog'.

To show how to create blog post

Vergrijzing voorkomen

Wanneer u hout weer op kleur is, wilt u natuurlijk weten: hoe voorkom ik dit probleem in de toekomst? Dat is heel erg simpel. Dit doet u door het hout te behandelen. Door een houtolie of tuinbeits te gebruiken, brengt u namelijk pigment aan. Dit pigment werkt hetzelfde als zonnebrand op de menselijke huid. Het vormt een beschermlaag die de UV-stralen van de zon tegen gaat. Hierdoor vergrijst het hout niet, maar verdwijnt het pigment na verloop van tijd langzaam, tot dat er weer een nieuw laagje olie of beits nodig is. Hoe lang dat duurt, hangt af van het product, de kleur, de plaatsing van het hout en nog veel meer. Dit verschilt van 1 jaar (naturel olie) tot soms wel 10 jaar (dekkende professionele beitsen). Wat u kiest hangt vooral van uw smaak af. Alle soorten houtolie (natuurlijkere uitstraling) en beits (sterkere bescherming) vindt u bij Wovar in de webshop van verschillende A-merken. Heeft u meer informatie nodig over het behandelen van uw tuinhout? Kijk dan bij ons assoritment in verf en beits! Hier vindt u bijvoorbeeld ook onze houtolie en alle andere vergelijkbare producten zoals ontgrijzers, reingiers en nog veel meer! 

Heeft u vragen over dit onderwerp, of over andere onderwerpen rondom het behandelen van hout? Neem dan gerust contact met ons op!

Producten die passen bij deze blog