CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Vandaag besteld, levering binnen 1-2 werkdagen
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
Tuinkist of Plantenbak maken 13 jan

Tuinkist of Plantenbak maken

Terug naar overzicht

Zelf een Tuinkist of Plantenbak maken

Heeft u ook te maken met veel losse spullen in uw tuin? Of wilt u een plantenbak maken, helemaal naar eigen wens en op maat? Dan kunt u dit gemakkelijk zelf bouwen. In deze blog nemen wij u mee in de stappen om zo'n tuinkist of plantenbak te maken. Een tuinkist maken begint bij het bepalen van de gewenste afmetingen. Gebruikt u de tuinkist als opbergkist voor bijvoorbeeld tuinkussens? Meet deze (ruim) op, dit wordt de binnenmaat. Met de juiste maten op zak, kunt u op zoek naar geschikte bouwmaterialen. Denk hierbij aan stevige rails, planken en eventueel bouwfolie of ander materiaal voor waterproofing. Met een goed boodschappenlijstje, kunt u verder met het inkopen van de benodigdheden. 

Plantenbak maken

Een plantenbak maken, maar ook een tuinkist maken, begint bij het frame. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld ons zelfbouw pakket nemen, met stevige rails voor de hoeken. Deze hoekstukken vormen de basis voor uw plantenbak of tuinkist. Onze rails die samen een frame vormen, zijn voorzien van schroefgaten, zodat u alleen nog de planken hoeft vast te schroeven! Begin bij de bodem en schroef de eerste rij planken vast aan de 4 hoekstukken. Hiermee krijgt u een stabiele basis voor uw tuinkist of plantenbak. Deze rails plaatst u aan de binnenkant. De schroeven komen ook aan de binnenkant, zodat deze niet zichtbaar zijn van buitenaf. Vervolgens kunt u deze basis verder bekleden met planken, helemaal tot aan de bovenkant. Als laatste zaagt u de bovenste rij op maat. Als u deze precies met de bovenkant van de rails laat uitkomen, kunt u hier een rand op maken. Deze rand vormt dan een mooie afwerking voor uw tuinkist of plantenbak. In het geval van een plantenbak maken hoeft u alleen nog een bodem te maken. Dit kan met dezelfde planken, of met een groter paneel. In het geval van een plantenbak is het ook belangrijk enkele gaatjes in het hout te maken, voor eventuele afwatering. 

Voor een complete uitleg over het maken van een plantenbak bekijkt u de onderstaande video!

Tuinkist maken

Om een tuinkist te maken, heeft u als aanvulling op de bovenstaande stappen, nog een extra stap; de deksel maken. Deze deksel of klep, zorgt ervoor dat u bijvoorbeeld tuinkussens watervrij kunt opslaan. Hiervoor heeft u verschillende mogelijkheden. U kunt de klep aan de kist vastmaken met behulp van een van onze scharnieren. Ook kunt u ervoor kiezen de klep los te laten. Hierbij zijn ook sluitclips zoals onze eierkistsluitingen erg handig! Deze klikt u gemakkelijk vast- en los. Wilt u de kist veilig af kunnen sluiten? Dan kunt u de tuinkist voorzien van een ketting of slot. 

Producten die passen bij deze blog