CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Vandaag besteld, levering binnen 1-2 werkdagen
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
thermisch-gemodificeerd-essen-behandelen-olie 24 dec

Thermisch gemodificeerd Essen behandelen met olie

Terug naar overzicht

Thermisch Essen is een steeds populairder wordende houtsoort. Dit thermisch gemodificeerde essenhout wordt ook wel het hout van de toekomst genoemd. Het heeft namelijk de duurzaamheid van tropisch hardhout, is erg licht van gewicht, gaat jaren mee en komt toch uit minder verre landen. Dit maakt het een veel milieuvriendelijkere houtvariant dan bijvoorbeeld bankirai of azobé. Echt zal ook thermisch gemodificeerd hout vergrijzen, net als hardhout. Dit betekent dat de originele, mooie en karakteristieke kleur plaats maakt voor een grijze kleur. Sommige mensen vinden dit erg mooi, terwijl andere mensen juist liever de natuurlijke kleur behouden. Wij leggen u graag uit hoe u dit doet en geven nog wat handige tips!

Wat is thermo essen?

Thermisch essen, thermo essen en thermisch gemodificeerd essen zijn allemaal termen die gebruikt worden voor hetzelfde type hout. Essen hout is simpelweg een houtsoort die veel voorkomt in Europa. Vooral in het zuiden van Zweden, Noorwegen, in Rusland en de Baltische staten. Het is een zachthout soort die relatief snel terug groeit en dat maakt het gebruik van Essen relatief milieuvriendelijk. Dit hout wordt na het kappen dan voorzien van een speciale stoom behandeling. Deze stoombehandeling noemen we Thermische modificatie. Deze stoombehandeling maakt dat het hout veel sterker wordt. Hierdoor kan Europees zachthout in eens dezelfde duurzaamheid krijgen als het dure, tropische en milieubelastende hardhout. Dit is dan ook de reden dat thermohout gezien wordt als het hout van de toekomst. Echter behoeft dit hout wel wat meer aandacht als u het zelf wilt gaan behandelen met een tuinbeits of een olie. Wij leggen verderop in deze tekst uit wat dit inhoudt. Thermo Essen wordt veel gebruikt als gevelbekleding, maar ook steeds meer als vlonder.

Essen hout vergrijzen

Thermo Essen heeft van nature een karakteristieke kleur, zoals te zien bovenaan deze pagina. Echter vergrijsd deze houtsoort relatief snel. Er zijn mensen die dit erg mooi vinden en dus graag zien gebeuren. Echter is er ook een hele grote groep die geen fan is van de vergrijzing en juist de natuurlijke, warmere kleuren willen behouden. Voor deze mensen in het van belang om te oliën (verderop in de tekst leggen we uit waarom beitsen minder geschikt is). Door een olie met pigment te gebruiken, voorkomt u dat zonlicht ongeremd het hout kan aantasten. Dit zorgt er voor dat uw hout minder hard vergrijsd en op kleur kan blijven, mits goed onderhouden. Daarnaast loopt u het risico bij natuurlijke vergrijzing, dat het hout niet regelmatig vergrijsd. Dit zorgt voor grote kleurverschillen en soms vlekken met lichtere of donkere stukken. De zon schijnt immers niet op alle plekken even veel en even hard. Op de onderstaande foto's ziet u enkele voorbeelden van de vergrijzing. 

(Tekst gaat verder onder afbeeldingen)

To show how to create blog post

Vergrijzing hout voorkomen

Zoals gezegd, kunt u de vergrijzing voorkomen door een goede olie te gebruiken. De reden dat wij altijd het gebruik van olie adviseren in plaats van beits, is dat thermisch hout soms enorm kan botsen met beits. In sommige gevallen komt de beits er simpelweg weer afzetten na verloop van tijd doordat er stoffen van de stoombehandeling na verloop van tijd nog uit het hout willen zetten. Dit drukt de beits er dan vanaf. Ook ontstaan er soms hele lelijke vlekken op gebeitst thermisch hout dat vrijwel niet meer weg te krijgen is. Daarom kiezen wij voor een olie. Een olie geeft ook nog eens een hele mooie, natuurlijke uitstraling op thermohout. Er moet wel kleur in de olie zitten. Hoe kleurlozer de olie, hoe minder het beschermt tegen vergrijzing. Daarom kiest u altijd een olie met kleurpigment. Wij hebben verschillende oliën getest en daar is het volgende uit gekomen: 

Thermisch gemodificeerd essen behandelen met olie

Sinds de zomer van 2022 hebben wij een nieuwe olie in ons assortiment! Dit is de Norvo - Thermo olie. Dit product is perfect voor het behandelen van thermisch essen en is verkrijgbaar in 3 kleuren: Naturel (licht) Teak (middel-licht) en Bruin (licht-donker). De thermo olie van Beitz is de eerste échte olie speciaal ontwikkeld voor thermo hout. De beste olie die wij hebben kunnen vinden in nog andere kleuren voor het behandelen van thermo Essen, was altijd de Woca exterior oil. Deze olie is verkrijgbaar in allerlei verschillende kleuren. De kleuren die wij het mooiste vinden op essenhout zijn Merbau, hazelnoot, teak en lariks. Hierbij zijn merbau en hazelnoot iets donkerder. Hoe de kleur precies uit komt te vallen, verschilt best wel per plank en per partij hout. Daarom is het altijd verstandig om eerst de testers uit te proberen. In alle gevallen wordt het hout net even een tintje donkerder dan voorheen. De olie beschermd ongeveer 2 a 3 jaar qua kleur, voordat er een nieuw laagje nodig is. Hoe donkerder u het hout maakt (door een donkerdere kleur te nemen, of door meerdere lagen aan te brengen) hoe langer u kunt aanhouden als onderhoudsinterval. De olie beschermd ook nog eens uitstekend tegen vocht waardoor het hout nog eens wat duurzamer wordt dan het al was! Beitz thermo hout olie is dus de beste olie voor Thermisch gemodificeerd Essen hout! 

Thermisch gemodificeerd essen oliën

Het behandelen van thermisch essen is eigenlijk heel erg simpel. Om dat het thermisch gemodificeerd is en van zeer hoge duurzaamheidsklasse, is het niet per se nodig om rondom te behandelen. Het gaat vooral om de zichtzijde, die u wilt behoeden van vergrijzing door zonlicht. Zodra het hout is gemonteerd kunt u gaan behandelen met een olie in een kleur naar keuze. Zoals gezegd zijn voor een natuurlijke en kleurige uitstraling vooral Merbau, lariks, teak en hazelnoot geschikt, maar ook andere kleuren zijn mogelijk zoals walnoot als u echt nog donkerder wilt maken. 

Zorg dat het hout goed schoon is en vrij van stof. Vervolgens kunt u de olie aanbrengen met een kwast of bijvoorbeeld de speciale Woca aplicator. Voor het beste resultaat wrijft u binnen 5 minuten in met een pluisvrij doek. Zo verwijdert u overtollig olie en zorgt u voor het meest egale resultaat! Bij de eerste keer dat het thermisch essen geolied wordt, adviseren wij om altijd minstens 2 lagen te doen. De tweede laag brengt u dan aan na minstens een dag drogen. Kies wel altijd een droge dag uit om te gaan oliën met de Woca olie of onze eigen Beitz - thermo olie. Zo voorkomt u dat het niet op tijd droogt voordat het nat wordt. Qua onderhoud is ook zeer simpel. U brengt dan gewoon 1 nieuwe laag aan om het geheel weer op kleur te brengen! 

Producten die passen bij deze blog