CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Besteld voor 18:00, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
Vlonder Maken 22 jul

Vlonder Maken - Hoe bouw je een vlonder?

Terug naar overzicht

Even buiten in de tuin zitten, iedereen kan hier enorm van genieten. Lekker in de frisse buitenlucht zitten en genieten van uw tuin en gezelschap. Om zo aangenaam mogelijk in uw tuin plaats te nemen, kunt u een vlonder maken. Een vlonder is een houten terras welke een prachtige uitstraling geeft aan uw tuin. Dit houten dek kunt u zo uitgebreid maken als u zelf wilt! In dit artikel vertellen wij hoe u het beste zo'n vlonder bouwen kunt. 

Hoe begin ik met een vlonder maken? 

Een vlonder bouwen is een klus die enige tijd in beslag zal nemen. Bij deze klus geldt, net zoals bij alle andere klussen, een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg ervoor dat u alle benodigdheden in huis heeft en u het karwei in één keer kunt klaren. De benodigdheden baseert u op de gewenste afmetingen en vormgeving. Voor uw gemak hebben wij de benodigdheden even op een rijtje gezet.

Benodigdheden vlonder maken:

Optioneel vlonder maken:

Vlonder maken

Een vlonder maken begint met een goede en egale ondergrond. Kies hierbij voor een laag wit zand. Mocht u te maken hebben met een harde ondergrond of een vochtige ondergrond, is het verstandig een drainagebuis aan te leggen. Egaliseren van de ondergrond kan met behulp van een lange waterpas en een hark. Afhankelijk van het type ondergrond, kiest u voor piketpalen of verstelbare terrasdragers. Is uw ondergrond van tuinaarde of zand, dan kiest u voor piketpalen. Bij steen of een bestaand terras kiest u voor de verstelbare terrasdragers. Deze terrasdragers kunt u zelf individueel bijstellen, waardoor u een perfect egaal geheel krijgt. De piketpalen kunt u in de grond aanbrengen met behulp van een grondboor. Een gangbare paalmaat is 6 × 6 cm, hiervoor gebruikt u een grondboor van 7.5 × 7.5. Hierbij zorgt u ervoor dat de palen circa 1 meter diep in de grond komen. Kies hierbij voor een duurzame hardhoutsoort, zoals bijvoorbeeld Azobe. Desgewenst kunt u het hout extra beschermen met een laag bitumen of een postsaver paalhoes. De palen kunt u in de grond vastzetten door met een paalhamer nog een paar tikken te geven. Zorg ervoor dat de palen voldoende uitsteken, zoals bijvoorbeeld 20 centimeter. Dit geeft voldoende ruimte voor luchtstroming onder uw vlonder waardoor de ondergrond kan drogen. Vervolgens vult u de gaten weer met zand en drukt dit stevig aan. Mocht u onkruid voorkomen willen, legt u nog een worteldoek boven op de ondergrond. Het worteldoek brengt u aan door het doek over de palen te leggen en een kruis te snijden met een stanleymes. Zorg bij meerdere banen doek voor een overlap van zeker 20 cm voor optimale functionaliteit.

Tip! Voor een stevige basis, hanteert u de volgende standaard bij de piketpalen: de lengte en de breedte gedeeld door 40. Deze twee uitkomsten vermenigvuldigt u, waarna u het totaal aantal palen heeft. Voorbeeld: vlonder 520 lang en 600 breed. 520/40 en 600/40 is 13 en 15. Het aantal palen is dan 13 × 15 = 195.

Basis vlonder compleet maken

Met uw palen of terrasdragers en de ondergrond gereed, kunt u verder met de onderbalken. In het geval van piketpalen, bevestigt u de onderpalen aan de zijkant tegen de palen. Hierbij is een stevig bevestigingsmiddel erg belangrijk. Hiervoor zijn slotbouten erg geschikt, omdat deze enorme gewichten kunnen dragen. Omdat uw palen van hardhout zijn, is een goede hardhoutboor ook aan te raden. Vanzelfsprekend maakt u hier gebruik van 1 slotbout per piketpaal. Zorg voor een stevige slotbout zoals een slotbout verzinkt M8 × 100. Indien u Led spots in uw vlonder wilt plaatsen, is het ook een idee om alvast de bekabeling neer te leggen. De onderbalken plaatst u in de richting haaks op de richting waarin u de planken wilt hebben. De vlonderplanken komen namelijk haaks op de onderbalken. Houdt ook rekening bij uw muur wanneer u een vlonder tegen uw woning bouwt.

Vlonderplanken bevestigen

Het monteren van vlonderplanken kan op verschillende manieren. U kunt de meest simpele manier kiezen en de vlonderplanken rechtstreeks op uw onderbalken monteren. Hierbij schroeft u vlonderschroeven aan de bovenkant door uw vlonderplanken. Mocht u geen uitstekende schroeven willen, kunt u gebruik maken van verzinkboortjes. Zo valt de kop van de vlonderschroef mooi weg in de vlonderplank. Om uw schroef zo makkelijk mogelijk in te draaien, is het verstandig om even voor te boren. Uw schroeven zullen dan niet halverwege vastlopen. Ook splijt uw hout minder wanneer u de tijd neemt om even voor te boren. De montage van een vlonder begint meestal bij de muur. Hier zorgt u voor een afstand van circa 2 centimeter van de muur om ruimte te bieden voor eventuele werking.

Tip! Wanneer u werkt met vlonderplanken van 14.5 cm breed, is de maatstaaf 7 meter vlonderplank per vierkante meter. Voor vlonderplanken van 19 cm is dit circa 5.5 meter.

Vlonderplanken onzichtbaar monteren

Wanneer u de schroeven aan de bovenkant van uw vlonderplanken niet mooi vindt ogen, heeft u een aantal mogelijkheden. U kunt kiezen voor vlonderclips en vlonderplankhouders, waarbij de plank aan de onderkant en zijkant vastgeschroefd wordt. Zo ziet u aan het oppervlak van uw vlonder geen enkele schroef. Bij deze vlonderclips kan het verstandig zijn een flexibele bithouder mee te bestellen, zodat u in alle hoeken kunt werken. Nadat u de eerste terrasplank heeft gelegd, gaat u verder met vlonderplanken monteren totdat het gehele dek voorzien is van vlonderplanken. Om uw vlonderplanken allemaal op gelijke afstand van elkaar te monteren, kunt u gebruik maken van afstandhouders. Dit zijn kleine clips van verschillende diktes, waarmee u altijd dezelfde afstand tussen vlonderplanken kunt aanhouden. Voor uw vlonderschroeven is ook een handig hulpmiddel in het leven geroepen. Wovar heeft hiervoor de vlonderliner gemaakt. Deze handige liniaal plaatst u tegen de vlonderplank, waarna u gemakkelijk ziet op welke lijn uw schroeven moeten. Vervolgens zitten hier twee boorgaten in, waardoor u altijd op precies dezelfde plek uw schroeven in het hout draait. 

Schroeven vlonder

Voor uw vlonder heeft u keuze uit veel verschillende schroeven. Vlonderschroeven komen in verschillende soorten en maten. Zo zijn er vlonderschroeven met een zwarte kop, welke prachtig bij zwarte planken staan. Omdat vlonders meestal buitenshuis gebruikt worden, is het verstandig om te kiezen voor een stevige Rvs-schroef. De meest populaire keus van Wovar klanten zijn de vlonderschroeven 5 × 50 rvs. Om uw vlonder af te maken, zijn er nog een aantal dingen die u kunt doen. Wanneer de vlonderplanken niet allemaal evenveel uitsteken, kunt u met een cirkelzaag alle planken aan de zijkant gelijk afzagen. Om de zijkant een mooi aanzicht te geven, plaatst u nog een kantplank tegen de vlonder. Deze zijplank zorgt ervoor dat u niet onder de vlonder kijkt wanneer u naast uw terras staat. Nu hoeft u alleen nog even de vlonder na te vegen met een harde bezem en dan bent u in principe klaar. Wilt u de vlonder een ander kleurtje geven? Dan kunt u gebruik maken van een beits. Voor het behoudt van de vlonder, is het verstandig deze regelmatig te behandelen met een olie. Dit kunt u het beste eens in de twee jaar doen. Dit is natuurlijk geen vereiste, maar dit zorgt ervoor dat uw vlonder lange tijd een prachtige kleur houdt. Als u het hout mooi houdt, geniet u lange tijd van uw prachtige zelfgemaakte vlonder!

Producten die passen bij deze blog