CURRENT LOCALE nl-nl

  • Voor 20:00 uur besteld, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
Wanneer beitsen? 01 mrt

Wanneer moet ik beitsen?

Terug naar overzicht

Er zijn verschillende momenten wanneer het nodig is om te beitsen. Dit kan zijn bij hout dat nog onbehandeld is of bijvoorbeeld bij een tuinhuis die toe is aan een nieuwe kleur of betere bescherming. Wij beschrijven in deze blog wanneer het tijd is om te beitsen. 

Nieuw hout beitsen

Stel, u heeft nieuw hout gekocht. Dan wilt u natuurlijk dat dit hout mooi blijft. Hout is namelijk erg prijzig en het uiterlijk er van is bepalend voor uw tuin. Wij adviseren bij zachthout om altijd te behandelen. Zo kunt u het hout laten impregneren. Wat u zelf makkelijk kunt doen is beitsen. Met een goede tuinbeits kunt u het hout niet alleen de mooiste kleuren geven, maar ook nog eens beschermen. Dit verdient misschien wat uitleg.

Hout is namelijk kwetsbaar. Door zon en vocht wordt de veroudering van hout versneld. Vocht trekt in het hout en zorgt vervolgens voor problemen van binnen uit. Vooral houtrot en schimmel kunnen er voor zorgen dat het hout lelijk wordt of zelfs kapot gaat. Een goede beits of olie voorkomt deze problemen. Beitsen zorgt namelijk voor bescherming tegen vocht. Daarnaast voorkomt het door middel van pigmenten ook dat het hout snel lelijk grijs wordt. Ten slotte kunt u met beits het hout de mooiste kleuren geven. Waarschijnlijk is zwarte beits het populairste. Echter zijn er talloze kleuren te verkrijgen. Behalve dekkende beitsen, is er ook veel transparante beits te verkrijgen van verschillende merken. 

Wij adviseren om het hout altijd zo snel mogelijk te behandelen na aankoop. Zo heeft u er simpelweg het langste plezier van!

Behandeld hout beitsen

Zodra u het hout heeft gebeitst, bent u nog niet klaar voor altijd. Beits (en ook olie) vervaagt namelijk in de loop der tijd. Vooral zonlicht is hier de veroorzaker van. Dat is dan ook de reden dat in Zuid-Europa vaak vervaagde gebouwen te zien zijn. Wanneer dit gebeurt, is uw hout op een gegeven moment toe aan een nieuwe laag. Wanneer dit is, kunt u het beste zelf inschatten. Met het oog is vaak goed te zien wanneer de kleur begint te vervagen. Wacht dan niet te lang met een nieuwe laag, want met de kleur verdwijnt ook de bescherming langzamerhand. Te lang niet behandelen kan zorgen voor schimmel, rot en alg. Het verschilt enorm hoe snel dit nodig is. Donkere kleuren gaan doorgaans langer mee dan lichte kleuren en dekkende beitsen zijn duurzamer dan transparante beitsen. Soms is het na 2 jaar al nodig om nieuwe beits aan te brengen en soms pas na een jaar of 8. Probeer dit dus zelf in te schatten of vraag een expert om er naar te kijken! 

Hout oliën

Als u uw hout behandelt met een olie in plaats van een beits, zult u mogelijk sneller moeten behandelen. Olie gaat namelijk minder lang mee. Bij hardhout olie bijvoorbeeld, is het verstandig om jaarlijks een nieuwe laag aan te brengen. Ook hier adviseren wij om dit zelf in te schatten aan de hand van kleur en optredende vergrijzing. Zodra het licht wordt, is een nieuwe laag nodig. 

Producten die passen bij deze blog