CURRENT LOCALE nl-nl

  • Voor 20:00 besteld, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
cirkelzaag-gebruiken 05 jun

Hoe gebruik ik een cirkelzaag

Terug naar overzicht

In deze blog willen we u handige tips geven over het gebruik van een cirkelzaag met de cirkelzaagbladen van Wovar. Een cirkelzaag is een krachtig stuk gereedschap waar we op de juiste manier mee om moeten willen gaan om ongelukken te voorkomen en ons hout te zagen op een wenselijke manier. Sommige tips liggen voor de hand, zoals het dragen van een veiligheidsbril en gehoorbescherming die u kunt vinden op onze pagina veiligheidsgereedschap. Andere tips zijn wat diepgaander en gebaseerd op ervaring met de zagen, zoals hoe u bijvoorbeeld het beste kunt omgaan met een cirkelzaag waar een snoer aan vast zit. Vandaar dat Wovar enkele tips met u wilt delen zodat u veilig en wel aan uw klus kunt beginnen met uw handcirkelzaag.

Welke cirkelzaagbladen gebruiken

Allereerst is het belangrijk om het juiste cirkelzaagblad te kiezen. De regel voor cirkelzaagbladen is dat hoe meer tanden er op het blad zitten hoe scherper en nauwkeuriger de zaagsnede zal zijn, maar ook hoe langer het duurt voordat het hout doorgezaagd is. Welk cirkelzaagblad kunt u dan het beste gebruiken? Dat is dus afhankelijk van een aantal factoren. Ten eerste de afmetingen van het hout dat u wilt zagen. Het zaagblad moet tenminste 2/3 centimeter onder het te zagen hout uitkomen. U kunt bij hardere houtsoorten ook in etappes werken, door steeds 1/3 van de zaagsnede te maken. Maar u heeft altijd een groot genoeg zaagblad nodig om de laatste derde van het hout door te kunnen zagen. Daarnaast kiest u de hoeveelheid tanden op basis van de soort afwerking die u voor ogen heeft. Bij een mooie en scherpe afwerking zonder splintervorming kiest u voor meer dan 34 tanden, voor een snelle ruwe afwerking kunt u kiezen voor 24 zaagtanden.

To show how to create blog post

Wanneer u bijvoorbeeld multiplex wilt zagen kan het wel eens voorkomen dat u kruislings door de houtvezels moet heen zagen. Om te voorkomen dat de houtvezels gaan splinteren en de zaagsnede lelijk wordt, kunt u met een recht eind en een stanleymes alvast een paar keer een lijn insnijden. Daardoor breken de houtvezels op het houtoppervlak en dat zorgt er voor dat u een scherpe en mooie zaagsnede maakt. Soms maakt het niet uit dat er een beetje scheuring ontstaat aan één kant van het hout. In een kast maakt het bijvoorbeeld niet zoveel uit als de binnenzijde een ruwe afwerking heeft. Zorg er dan voor dat de kant die er wel goed uit moet zien, aan de onderkant van de zaagsnede zit, zodat die er mooi uitblijft zien. De zaag werkt namelijk in een opwaartse manier waardoor de onderkant van het hout scherper gezaagd wordt dan de bovenkant. 

To show how to create blog post

Cirkelzaag veilig gebruiken

Voor de veiligheid beginnen we met de manier waarop u mooie en scherpe zaagsnedes krijgt en verwondingen voorkomt. Dat doet u door het hout dat u wilt zagen veilig op zijn plaats te houden. U kunt daarvoor bijvoorbeeld een zaagbok gebruiken, en met behulp van een klem het hout stevig bevestigen om het vervolgens te kunnen zagen met de cirkelzaagbladen. Let daarbij wel op dat u het hout dat u wilt afzagen niet ook vastklemt, want dan kan het hout op zichzelf instorten wanneer u aan het eind van het hout terechtkomt met uw zaag. De twee helften van het hout kunnen dan binden, waardoor er terugslag ontstaat en de zaag naar uw lichaam kan uithalen.

Terugslag is het grootste veiligheidsrisico wanneer u met een handcirkelzaag aan het werk gaat. Daarom is het belangrijk dat u nooit met uw ledematen of lichaam direct achter de zaag zit. Positioneer uw lichaam altijd aan de zijkant van de handcirkelzaag zodat bij terugslag het risico op verwondingen een stuk kleiner is. Houd ook altijd het idee van terugslag in het achterhoofd wanneer u van plan bent hout te gaan zagen. Bereid u bijvoorbeeld voor dat uw schouder een deel van de terugslag kan opvangen, zodat de hoeveelheid terugslag wordt beperkt en u de zaag onder controle kan houden.

To show how to create blog post

Wanneer de zaag een zaagsnede snijdt, zit het cirkelzaagblad in de gleuf die het zaagt. Dat is de zogeheten kerf. Binnenin de kerf kan het blad vrij ronddraaien, en dat houdt het cirkelzaagblad vrij van contact met de wanden van de zaagsnede. Als u echter de zaag per ongeluk ietwat draait tijdens het zagen kunnen de muren van de snede de druk op het zaagblad opvoeren. Deze oplopende druk kan terugslag veroorzaken wat erg gevaarlijk kan zijn. Terugslag kunt u ook voorkomen door een ander stuk hout, als offer, onder het te zagen hout te leggen om het hout te ondersteunen, zodat de zaagsnede het hout niet kan laten instorten.

Cirkelzaagblad gebruiken

Het hout ondersteunen met een ander stuk hout is sowieso een goed idee. Het cirkelzaagblad moet namelijk een klein stuk dieper ingesteld staan dan het hout dat u wilt zagen, zodat u met een zaagsnede volledig door het hout heen komt. Dat veroorzaakt een probleem, want alles wat onder uw stuk hout ligt dreigt ook te worden gezaagd. U kunt niet zomaar plat op de grond of op uw werkbank zagen omdat u dan door die oppervlakten heen zaagt. Steun daarom uw stukken hout om te snijden met een ander stuk hout waarvan het niet erg is dat ze licht gezaagd worden.

To show how to create blog post

Ondersteun voornamelijk het blad onder de cirkelzaag zodat de druk op het zaagblad laag blijft en er minder kans op terugslag is. Zorg daarbij er goed voor dat de zaag zoveel mogelijk vrij spel heeft zodat de druk op het blad laag blijft. Bereid u er ook op voor dat er plotselinge veranderingen in de ondersteuning van het hout optreden, of er zwaartepunt veranderingen optreden wanneer de twee stukken hout uit elkaar gaan. Grijp niet plotseling naar een stuk hout wanneer het op de grond valt, terwijl u nog aan het zagen bent. Deze reflex is in veel gevallen de oorzaak van zaagongelukken. 

Cirkelzaag gebruiken

U hoeft de zaag maximaal 2/3 centimeter diep onder het hout in te stellen om het hout volledig door te kunnen zagen. Dat betekent niet alleen dat u uw ondersteunende blokken niet te veel doorzaagt, maar u verlaagt daarmee ook de druk op het zaagblad wat terugslag kan veroorzaken. Verzet nooit de diepte van uw zaag terwijl het cirkelzaagblad al aan het draaien is. Trek daarnaast een draaiend zaagblad nooit in. Als u een paar seconden langer geduld heeft tot het zaagblad volledig uitstaat, kunt u terugslag voorkomen en uw vingers besparen, want een ongeluk zit hiermee in een klein hoekje. U verlaagt hiermee niet alleen het risico op terugslag, maar zorgt er ook voor dat de zaagsnede die u gemaakt heeft en het hout zelf niet beschadigd raakt. 

To show how to create blog post

Verwijder nooit de zaagbeschermer van het zaagblad af. De beschermer zit soms wat in de weg en dat kan hinderlijk zijn, maar die zit daar natuurlijk voor een reden. Als u de beschermer van de zaag afhaalt riskeert u dat als de zaag onverhoopt op de grond valt terwijl die nog draait, de zaag ervan door kan gaan met alle gevolgen van dien voor uw voeten. De bescherming zorgt ervoor dat het zaagblad niets anders zaagt dan wat u van plan was te zagen. Wanneer deze niet meer volledig sluit moet u of de veer vervangen of gewoon een nieuwe handcirkelzaag aanschaffen.

Hoe cirkelzaag veilig gebruiken

Leg een cirkelzaag altijd op zijn rug, of stop hem terug in de kist als de zaag niet langer draait en de beschermer naar beneden staat gericht. Het spreekt misschien wat voor zich, maar tijdens het werken vergeten we nog wel eens veilig te werken als we druk bezig zijn. De zaag even op zijn rug leggen als het blad niet meer draait is een goede gewoonte om onzelf aan te leren, zodat we veiliger te werk kunnen gaan. Leg een cirkelzaag nooit op beton! De tanden van de zaag kunnen dan beschadigd raken en vervolgens het hout tijdens het zagen bekrassen. Waar u ook mee bezig bent, check altijd even of de zaagbeschermer werkt na afloop, laat de zaag volledig tot stilstand komen en leg de zaag op zijn kop weg. Veiligheid staat namelijk altijd voorop.

To show how to create blog post

Wanneer u de zaag wilt starten moet u altijd het zaagblad een stukje van het hout afhalen voordat u die aanzet. Als u bijvoorbeeld tijdens het zagen de positie van de zaag wat wilt aanpassen, moet u eerst de zaag iets terughalen zodat deze het hout aan de voorkant van het blad niet meer raakt. Dan kunt u uw zaagblad starten, wanneer deze draait op volle snelheid kunt u door met zagen. Als u de zaag probeert te starten terwijl het al contact maakt met het hout kan dit er voor zorgen dat de zaag omhoog vliegt, en dat is nu net hoe ongelukken gebeuren. Daarnaast beschadigt het hout er ook door. Het is dus beter om daar even op te letten, voor uw eigen veiligheid maar ook voor de afwerking van uw hout. Het zaagblad moet dus eerst contactloos ronddraaien voordat u begint.

Cirkelzaag met koord

Als uw handcirkelzaag een snoer heeft en u bijvoorbeeld een langer stuk hout wilt zagen moet u goed opletten! Het koord zal een tijdje met u meeglijden, maar kan dan plotseling de zaag vangen en abrupt stoppen. Wanneer het koord te hard aan de zaag trekt kan het zaagblad gaan schuiven in de kerf, en dat kan opnieuw terugslag veroorzaken. Overweeg om het koord bijvoorbeeld over uw schouder te leggen. Op die manier houdt u het snoer omhoog en uit de weg, en als het snoer te kort wordt, zou u snel merken dat het beweegt of meer spanning / strakheid op uw schouder veroorzaakt en dus wat aandacht van u vergt. U kunt dan de zaag stoppen en herpositioneren. Let er daarnaast op dat u niet op uw snoeren staat.

To show how to create blog post

Houd uw vinger nooit op de trekkerbeugel wanneer u met de zaag rondloopt, maar leg die naast de greep. Een klein beetje extra voorzorg gaat ver, en voorkomt dat u per ongeluk het zaagblad ongewenst laat draaien. Het is ook een goed idee om even een meting te maken tussen uw zaagblad en de buitenkant van de basis aan beide kanten. Dan weet u precies hoe groot het gebied is wat u nodig heeft als u een rechte zaagsnede wilt maken. Maak bij het zagen van een smal stuk hout gebruik van een snelheidsvierkant, zodat de zaag goed recht door het hout heen zaagt. 

Cirkelzaagbladen kopen

Dat waren onze tips om goed overweg te gaan met een handcirkelzaag. Heeft u zelf tips of opmerkingen over het gebruik van cirkelzaagbladen? Laat dan een opmerking achter onder aan deze blog. Op zoek naar meer tips over de keuze van cirkelzaagbladen? Bekijk dan onze categorie cirkelzaagbladen. Bij Wovar hebben we een ruim assortiment cirkelzaagbladen voor zowel handcirkelzagen als tafelcirkelzagen en stationaire machines. met verschillende hoeveelheden tanden en verschillende diameters. De asgaten zijn voor de meeste cirkelzaagbladen gestandardiseerd zodat u elk zaagblad kunt gebruiken voor uw eigen machine. We hebben cirkelzaagbladen voor al uw wensen en hopen dat u met behulp van onze blog veilig en snel met onze cirkelzaagbladen aan de slag kunt gaan voor uw volgende klus!

Producten die passen bij deze blog