CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Besteld voor 20:00, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
01 apr

Welke plugmaat bij welke schroeven?

Terug naar overzicht

Welke plug heb ik nodig bij deze schroef? Welke schroeven dien ik te gebruiken bij deze pluggen? Dit zijn twee veel voorkomende vragen op onze klantenservice. In deze blog leggen wij haarfijn uit welke schroeven en pluggen gecombineerd horen te worden. 

Welke plugmaat heb ik nodig bij welke schroef?

Bij het kiezen van de juiste plug voor uw schroef dient u allereerst te kijken daar de dikte van uw schroeven. Aan de hand van de dikte kan bepaald worden welke plug u nodig heeft. Schroeven worden onderverdeeld in een dikte en lengte maat. Dezelfde maten worden gehanteerd bij pluggen. Zo wordt duidelijk wat de lengte en dikte van de plug is.

De meest gebruikte schroeven zijn onze spaanplaatschroeven verzinkt 4 x 40 mm. Dus 4.0 mm dik en 40 mm lang. Vrijwel altijd wordt eerst de dikte aangegeven en daarna de lengte maat.
Bij pluggen is dit niet anders. Onze populaire plug 6 x 30 mm is namelijk 6 mm dik en 30 mm lang. Deze zijn populair en over het algemeen voldoende voor het ophangen van een schilderij of spiegel.

Welke schroef wordt nou bij welke plug gebruikt?

In de meeste gevallen, wanneer er bijvoorbeeld een boekenplank wordt gekocht, worden er schroeven en pluggen meegeleverd. Lekker makkelijk! Toch is dit niet in elke situatie zo, dan dien je dus zelf pluggen en schroeven te kopen of misschien heb je nog wel wat liggen. Op geen enkele plug wordt helaas aangegeven welke dikte schroeven er gebruikt moeten worden voor een optimale trekkracht. Daarom heb ik onderstaand schema gemaakt welke in de meeste gevallen prima te hanteren is bij doorsnee pluggen in beton of volle stenen. 

Plug dikte  in mm Diepte boorgat  Dikte boormaat
in mm
Max. trekkracht* Schroefdikte
4 x 20 mm 25 mm 4.0 mm 10 kg* 3 mm
5 x 25 mm 30 mm 5.0 mm 25 kg* 2.5 - 4 mm
6 x 30 mm 35 mm 6.0 mm 60 kg* 3.5 - 5 mm
8 x 40 mm 45 mm 8.0 mm 60 kg* 4.5 - 6 mm
10 x 50 mm 55 mm 10.0 mm 100 kg* 6 - 8 mm
12 x 60 mm 65 mm 12.0 mm 150 kg* 8 - 10 mm

*Let op: de maximale trekkracht is natuurlijk afhankelijk van de sterkte van de steen en de kwaliteit van de plug. Deze trekkracht is berekend op het rechtstandig uittrekken van de plug met de aanbevolen schroefdikte. Ook schroeflengte is een factor wat bepalend kan zijn voor de trekkracht.

In bovenstaand schema wordt een gemiddelde aangehouden, wat opvalt is dat de eerste maat van de plug ook de maat van de boor dient te zijn. Gebruik een stukje plakband op de boor om de lengte van de plug aan te duiden zodat je lekker snel en secuur te werk kunt gaan. Het is aan te bevelen om een paar millimeter dieper te boren dan de lengtemaat van de plug. Zo ben je zeker dat de plug makkelijk in het zojuist geboorde gat past.

Verschillende soorten pluggen

In bovenstaand schema zijn we uit gegaan van onze standaard nylon pluggen geplaatst in vol steensmuren of beton. Voor in beton kan ook gebruik worden gemaakt van zogenaamde slagpluggen of kozijnpluggen. Dit zijn lange pluggen met even lange schroeven en worden gebruikt om meestal houten balken op beton of steen vast te maken. Uniek aan deze type pluggen is dat ze in 1 keer door het hout heen gemonteerd worden. De schroef wordt in de pluggen geslagen met een hamer en zit gelijk muurvast. Lekker snel werken dus!

Veel wanden in met name oude woningen bestaan uit een houten geraamte met gipsplaten als bekleding. Dit wordt ook wel een holle wand genoemd, hiervoor zijn zogenaamde hollewandpluggen of gipsplaat pluggen geschikt. Voor extreem sterke verankeringen zoals bij het bouwen van een overkapping worden slagpluggen, kozijnpluggen of keilbouten aangeraden.

Producten die passen bij deze blog