Uw winkelwagen is momenteel leeg
Cortenstaal is bijna niet meer weg te denken in de wereld van tuin- en landschapsarchitectuur. Zo vindt u het bijvoorbeeld terug als een borderrand als kantopsluiting of als vuurkorf of tuinornament. En nu dus ook als plantenbak!
De unieke en prachtige roestkleur van dit staal geeft het een natuurlijke uitstraling, waardoor het zich perfect mengt met de natuur. Hierdoor hebt u een unieke plantenbak die de aandacht van uw planten en bomen niet wegneemt. In deze blog komt u alles te weten over de cortenstaal plantenbak, van het in elkaar zetten tot het beplanten!
Voor- en nadelen van een cortenstaal plantenbak zonder bodem
Ondanks van wat u misschien zou verwachten is cortenstaal goed bestand tegen corrosie. De roestlaag die cortenstaal namelijk krijgt, werkt als een beschermlaag. Dit geeft cortenstaal een lange levensduur.
Daarnaast is een bloembak van cortenstaal vrijwel onderhoudsvrij. U zult hem alleen schoon hoeven te maken wanneer u zichtbaar vuil aantreft, zoals bladeren, takjes etc. Bovendien kunt u de plantenbak ook schoonmaken door hem af te spuiten. Gebruik hier echter geen hogedrukreiniger voor, anders beschadigt u de roestlaag.
Een ander voordeel is dat de bloembak geen bodem heeft. Hierdoor is de plantenbak ook geschikt voor grotere bomen, omdat er genoeg ruimte is voor de kluit.
Een nadeel van een cortenstaal plantenbak is dat deze bij de aankoop nog niet volledig verroest is. Cortenstaal heeft een oxidatieproces dat ongeveer 6 tot 12 maanden duurt, voordat zijn unieke roestkleur tot zijn recht komt. Maar geen zorgen, dit roestproces is gelukkig te versnellen. Bekijk hieronder de video over hoe u dit doet of lees onze blog 'hoe laat ik cortenstaal sneller roesten' voor meer informatie.
Verder kan het cortenstaal tijdens het oxidatieproces nog roestwater blijven afgeven. Als u van plan bent om de bloembak op tegels of een andere type bestrating te plaatsen, is het verstandig om hier eerst een plaat onder te leggen. Zo voorkomt u vlekken op de grond.
Video: Cortenstaal sneller laten roesten
Hoe zet ik een cortenstaal bloembak in elkaar?
De cortenstaal plantenbak van Wovar wordt als een bouwpakket geleverd. Om deze roestende bloembak in elkaar te zetten hebt u het volgende gereedschap nodig: een hamer, een combinatietang en een boormachine.
Stap 1: Haal de verbindingssets los van elkaar.
Stap 2: Pak het rechthoekige stuk (met twee gaten en drie gleuven) en vouw deze met een combinatietang om, om een verbindingshoek te maken. De gleuven zijn de vouwlijnen. U vouwt deze om en om, in de vorm van de letter M.
Stap 3: Zet twee zijpanelen tegen elkaar aan en plaats de verbindingshoek bovenin onder de rand.
Stap 4: Schroef het verbindingsstuk vast met de boormachine in combinatie met het M8 bitje en de meegeleverde schroeven.
Stap 5: Monteer de driehoekige plaat vervolgens aan de bodem van de hoek.
Stap 6: Gebruik tot slot de hamer om de pennen in de gleuven vast te tikken.
Stap 7: Herhaal deze stappen voor iedere hoek.
Video: Hoe zet ik een cortenstaal bloembak in elkaar?
Hoe kan ik de cortenstaal plantenbak het beste vullen?
U hebt de plantenbak in elkaar gezet, maar hoe vult u deze nu het beste? Ons advies voor de beste water afloop is om bloembak met drie lagen te vullen: kiezelstenen, een antiworteldoek en de aarde of potgrond. Zie het stappenplan hieronder voor een optimale verhouding.
Stap 1: Bedek de bodem van de bloembak met een 10 cm hoge laag kiezelstenen.
Stap 2: Leg hier vervolgens een waterdoorlatend antiworteldoek overheen. Zorg ervoor dat de randen van het doek ongeveer 10 cm omhoog staan.
Stap 3: Vul de plantenbak nu met uw gekozen aarde of potgrond. Vul hem tot ongeveer 5 cm onder de rand en druk de aarde of potgrond lichtelijk aan.
Stap 4: Plant nu uw planten of bomen.